În laboratorul de microbiologie moleculară al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud se fac zilnic mai puține teste pentru depistarea noului coronavirus decât în cel de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, a spus directorul DSP, dr. Anca Andrițoiu.
În laboratorul DSP se fac 48 de teste pe zi
”Avem capacitate nu foarte mare, cam 48 de teste pe zi putem face, dar se lucrează la capacitate maximă. Ne înțelegem și cu cei de la spital. Dacă ei au mai multe, luăm de la ei, dacă nu, trimitem noi la ei. Ne înțelegem. În cazul în care – cum se întâmplă acum – îi testăm pe cei care intră în tură sâmbătă în centrele rezidențiale – și avem multe teste de făcut, ce depășește capacaitatea noastră, trimitem și la Cluj. Ne ajută și cei de acolo ca să putem afla rezultatul până sâmbătă ca oamenii să intre în tură testați”, a spus dr. Anca Andrițoiu.
Ce lipsește laboratorului DSP pentru a se putea dubla capacitatea de testare
Întrebată dacă se fac doar 48 de teste zilnic pentru că nu ar exista kit-uri, ea a răspuns: ”Kit-uri există, dar nu există acel extractor automat care ne-ar ajuta să facem de două ori mai multe. Au licitat cei de la DSVSA (care dețin aparatul RT-PCR -n.r.), dar au fost ceva probleme la achiziție. Urmează să vină cândva, iar atunci lucrurile vor merge mult mai ușor fiindcă un set de probe durează multe ore. Eu nu sunt specialist, dar, din informațiile pe care le am, cu ajutorul acelui extractor s-ar putea face 90 de probe sau chiar mai multe”.
Pe cine mai testează DSP în afară de cei cu simptome
În ce privește dorința oamenilor de a fi testați, medicul a spus: ”Sunt persoane care vor, în special cei care au deja în familie un caz sau au fost în contact cu cineva la serviciu. Sigur că există o metodologie care ne spune că trebuie să facem recoltări la persoane simptomatice, dar atunci când am avut cazuri în instituție, Poliție, Jandarmerie – ținând cont că sunt oameni care merg în teren și trebuie să meargă la muncă, iar noi nu îi putem bloca și scoate din serviciu, atunci acolo am extins puțin testarea și recoltarea de probe. Dacă apar probleme, mergem și testăm. Spre exemplu, la Cociu, fiind atât de mulți, în acel focar sigur că am extins pentru că ne-am gândit să nu se răspândească prea tare”.
Reamintim că, potrivit managerului de al Spitalul Județean de Urgență, Gabriel Lazany, în laboratorul instituției se fac zilnic se fac peste 90 de teste. ”Până în prezent s-au realizat 985 de teste. Au fost zile cu 66 de teste într-o zi, dar și cu 110. Prioritizarea se face în funcție de algoritmul aprobat de Institutul Național de Sănătate Publică, iar noi realizăm testarea pentru pacienții internați și personalul medical care se încadrează în algoritmul de calcul în momentul de față ”, a spus Lazany.
Adaugă comentariu