Actualitate Social

De ce nu se fac publice localitățile în care sunt bolnavi de Covid-19. Alte precizări ale autorităților

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a transmis, printr-un comunicat în care a răspuns unor întrebări, de ce nu se fac publice localitățile în care sunt cazuri de Covid-19, care este cuantumul amenzilor date la nivel județean pe perioada stării de urgență și a mai făcut și alte precizări.

”Grupul de Comunicare Strategică transmite că, pentru protejarea identității persoanelor confirmate cu Coronavirus, nu se fac publice localitățile/comunele de domiciliu ale acestora. Astfel că nu se poate face publică distribuția cazurilor de Covid-19 pe UAT-uri.

Amezi de circa 8,6 milioane de lei date în județ

Până la data de 6 mai a.c., inclusiv, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean, au fost aplicate 3.487 de sancțiuni, în valoare de 7.461.700 de lei, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare.

Tot pentru aceeași perioadă, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean, au fost aplicate în total 1.175 sancțiuni contravenționale în valoare de 1.239.725 lei. Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa declarației la persoane fizice care se aflau în spațiul public, nerespectarea măsurii izolării, respectiv nerespectarea măsurii de suspendare a activității comerciale, pentru persoane juridice.

Teste Covid-19 contracost

Au existat sute de solicitari pentru teste la cerere, inclusiv din partea unor persoane care urmau să se întoarcă la locurile lor de muncă din străinătate și nu puteau tranzita anumite țări fără acest document, dar și pentru multe alte situații. Astfel în ședința de lucru CJSU din data de 5 mai, s-a discutat și s-a convenit în privința demarării testării la cerere, contra cost. Prefectul a cerut crearea acestei oportunități și a găsirii unei soluții pentru ca testele la cerere să poată fi realizate și în cele două laboratoare RT PCR de la Bistrița.

Al cui e aparatul de plasmafereză

Spitalul Județean de Urgență a primit în folosință gratuită un echipament de plasmafereză pentru colectarea de plasma convalescentă, pentru a fi utilizată în prevenirea și combaterea Covid-19, echipament care a fost predat Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița printr-un protocol de comodat încheiat între spital și centrul de transfuzie, în data de 04.05.2020.

De ce se țin ședințele de consiliu online

În contextul împiedicării răspândirii infecției cu Coronavirus, am înaintat în data de 23.03, o circulară către Primăriile UAT-urilor din județ și către Consiliul Județean, spre luare la cunoștință și aplicare, adresa MLPDA nr. 46408/23.03.2020 referitoare la modul de desfășurare al ședințelor consiliului județean, respectiv al consiliului local prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare.

Conform adresei respective, „Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare”.

În aceeași adresă a MDLAP, se menționează „În situațiile excepționale, constatate de către autoritățile abilitate, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, actele de terorism și alte situații care fac imposibilă prezența consilierilor locali la locul desfășurării ședințelor consiliului local, ședințele consiliului local sau ale comisiilor de specialitate se desfășoară prin mijloace electronice în baza unei proceduri aprobate cu celeritate prin hotărâre a consiliului local cu majoritate simplă. Rezultatele vor fi consemnate de către secretarul general al unității administrativ-teritoriale în procesul verbal al ședinței”.

Primarii UAT-urilor sunt președinții Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, au fost informați constant cu privire la toate hotărârile adoptate de CNSSU și CJSU Bistrița-Năsăud, astfel că le revine responsabilitatea de punere în practică a tuturor măsurilor de prevenție a răspândirii coronavirusului.

Identitatea angajaților din primării care au Covid-19, protejată

În ce privește identitatea oricăror persoane identificate cu Coronavirus și care lucrează în cadrul primăriilor, aceasta nu poate fi făcută publică, întrucât încalcă legea privind protecția datelor cu caracter personal. Ce vă putem transmite este faptul că, dacă vreunul din angajații oricărei primării a fost sau va fi depistat cu Covid-19, în urma anchetei epidemiologice sunt stabiliți contacții persoanei confirmate.

Sursa: Comunicat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud

2 comentarii

  • Macar de ar dota spitalele din banii obtinuti pe amenzi! Mare realizare ..bravooo! Atata stiti, atata puteti! Rusinee! Nu s a facut nimic pt.oamenii simpli, doar amenzi, in rest nimic…loc de munca nu…facuturile vin lunar.Nici macar aici nu s a putut interveni sa amane plata facturilor pt.2- 3 luni ….bataie de joc

  • O prostie.Cum naiba să te ferești de ceva,de cineva,dacă nu ști cine e infestat.În privința localităților unde există bolnavi de gripă,nu a existat nici un caz în județ de care presa să nu fi aflat,dar se dau ,,pe surse”.Se poate vedea harta județului cu fiecare localitate,dacă și cîte persoane sunt infestate.Primarii ies urgent și dau cu flitul,unii cu avionul ,de ne știe toată țara,dar noi nu știm.Repet O PROSTIE!
    PĂREREA MEA!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS