ACTUALIZARE (VIDEO) Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va declara astăzi stare de alertă pe teritoriul României, în cadrul situaţiei de urgenţă provocate de epidemia de coronavirus, apoi va institui toate măsurile necesare.
Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi ele vor fi stabilite în baza Ordonanţei 21, care reglementează situaţiile de urgenţă, răspunsul autorităţilor la situaţiile de urgenţă şi care stabilesc starea de alertă, a precizat premierul Ludovic Orban.
Astfel, Guvernul a adoptat o OUG pentru modificarea unor acte normative privind managementul situațiilor de urgență.
Miniștrii vor emite toate ordinele privind normele de sănătate şi de securitatea muncii care trebuie respectate în toate activităţile, atât pentru activităţile pentru care nu au existat restricţii până acum şi unde este necesară impunerea acestor norme, cât şi în domeniile pentru care se ridică restricţiile – circulaţia mijloacelor de transport public, funcţionarea spaţiilor comerciale, regulile privind funcţionarea hotelurilor, saloanelor, cabinetelor stomatologice.
15 mai, ora 0.00, stare de alertă
Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, decretarea stării de alertă începând din 15 mai, de la ora 00.00 (zero). Orban a precizat că se vor lua toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei, având în vedere că riscul de infectare va creşte, odată cu relaxarea unora dintre restricţii.
”Decizia este de a declara starea de alertă pentru a permite autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români. Starea de alertă reprezentă răspunsul la o situaţie deosebită. Este pentru prima dată în istorie când se declară starea de alertă. Românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţii. În afara localităţilor, va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. De asemenea, vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi cele cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, cabinete stomatologice, se va relua activitatea în spitale, se va elimina orice restricţie legată de internări, orice persoană va beneficia de servicii medicale”, a mai afirmat premierul.
Măsuri anunțate de Guvern
Guvernul a anunțat măsuri referitoare la prelungirea ajutorului pentru şomaj tehnic până la 1 iunie, cu posibilitatea menţinerii lui în domeniile în care activităţile rămân restricţionate, prelungirea concediului acordat părinţiilor, program de lucru diferenţiat în companiile cu peste 50 de angajaţi, transport gratuit pentru elevi.
Guvernul a introdus obligativitatea ca firmele cu peste 50 de angajați să-și cheme salariații la serviciu la trei ore diferite, pentru a se evita aglomerațiile. Astfel, companiile cu peste 50 de angajați vor avea obligația de a stabili program, individualizat de muncă, astfel încât între salariați să existe o ora între începere și terminare pe o perioadă de trei ore.
A fost decisă prelungirea acordării şomajului tehnic până la 1 iunie, cu posibilitatea menţinerii în domeniile care vor fi în continuare restricţionate.
Consultaţiile medicale ale medicilor de familie şi ambulatorii vor putea fi acordate la distanţă şi se va face decontarea fără folosirea cardului.
Va fi asigurat transportul gratuit al elevilor, iar transportatorii trebuie să asigure transport gratuit sub sancţiunea încheierii contractelor sau chiar a retragerii licenţelor.
Totodată, se vor acorda zile libere pentru părinţi până în 12 iunie.
Asociaţiile şi fundaţiile care cumpără medicamente şi echipamente utilizate pentru combaterea Covid-19 vor beneficia de scutire de la plata TVA până la 1 septembrie.
Posibilitatea amânării ratelor la bănci a fost prelungită până la 15 iunie.
Deconectările de la serviciile de utilităţi (apă, gaz, curent) sunt interzise pe perioada stării de alertă.
Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii pe oră. De asemenea, se păstrează prescripţiile la distanţă, iar medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Guvernul a decis, că probele orale ale examenului de Bacalaureat nu se vor susţine în acest an, ci ele se vor echivala sau e vor recunoaşte, conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei. ”Pentru anul şcolar 2019-2020, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei şi cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.
Avertismentul președintelui
Preşedintele Klaus Iohannis a elogiat eforturile românilor pentru a preveni răspândirea coronavirusului concluzia sa fiind: ”Împreună am salvat vieti. Aşa arată o naţiune puternică şi unită”. Preşedintele a a avertizat că dacă situaţia se va înrăutăţi, nu va ezita să declare din nou starea de urgenţă:
”Am văzut discuții în spațiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol.
Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea. Distanțarea socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale pentru a putea controla și în continuare epidemia. Fără aceste măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot ușor degenera.
Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!
Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii! Covid-19 este o boală greu de combătut tocmai pentru că oamenii îi pot infecta pe ceilalți fără să dezvolte simptome și fără să fie conștienți de riscul pe care îl reprezintă pentru semenii lor. Această particularitate a bolii, care nu ne permite să știm sigur cine e infectat și cine nu, arată cât de important este să purtăm toți măști în spațiile publice.
Păstrând distanțarea socială și purtând mască ne protejăm pe noi înșine, îi protejăm pe cei de lângă noi și le ușurăm munca medicilor, cei aflați în linia întâi. Este fundamental să înțelegem că facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru și al celor de lângă noi. Nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăși această pandemie. Ce știm însă cu siguranță este că depinde de fiecare dintre noi să facem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”.
Luni 18 mai intră în vigoare legea stării de alertă, adoptată ieri de Parlament.
Reamintim că din 15 mai se redeschid, cu respectarea unor reguli speciale, cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare și frizeriile, hotelurile (rămân închise sălile de fitness, saunele, piscinele interioare, restaurantele, barurile, cafenelele, cofetăriile, locurile de joacă din incinta lor), bisericile, magazinele din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului (cazul celor de la Bistrița, Retail Park și B1 Shopping), muzeele și sălile de expoziții, parcurile (cu excepția locurilor de joacă).
Circulația în afara locuinței/gospodăriei în interiorul localităților se va face fără declarație scrisă, cu respectarea măsurilor de prevenire și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
De asemenea, aveți liber să practicați activități reacreativ-sportive individuale în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit, etc.) cu participarea a cel mult 3 persoane.
În afara localității vă puteți deplasa doar cu motive întemeiate (aici lista lor), pe baza unei declarații scrise.
Este obligatorie purtarea măștilor de protecție în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă.
Nu se pot organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și activități culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise.
Adaugă comentariu