”Primăria Bistrița ar trebui să fie un exemplu de bune practici în ceea ce privește grija pentru clădirile aflate în proprietate. Dar cum să le ceri oamenilor să-și întrețină casele, să aibă grijă de fațade, când cele mai dărăpănate case și cele mai scorojite fațade sunt cele aflate în proprietatea primăriei?”, spune președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc:
”Clădiri, inclusiv de patrimoniu, au fost lăsate să se năruie la propriu. Unul dintre multele exemple este casa din cartierul Unirea, nr. 147. Faptul că stă să cadă în orice moment peste trecători sau peste copiii care se joacă uneori printre ruine (o spun locatarii din zonă) nu deranjează administrația municipiului câtuși de puțin.
De aceea, solicit imperativ primăriei să demoleze neîntârziat casa abondonată, să curețe locul și să semene iarbă. Nu costă aproape nimic. Aspectul jalnic și focarul de infecție nu le trezește atenția edililor actuali ai Bistriței, dar e vorba și de riscuri de accidentare, pentru care cineva va fi cu adevărat responsabil. E clar și că, după ce imobilul în paragină va fi demolat și locul asanat, vor fi altfel puse în valoare noile case construite pe stradă, ca minim semn de respect pentru munca proprietarilor acestora”.
Cine??? Primarul e în” concediu „de când a început vicele campania electorala, iar vicele e în campanie de când sa ascuns primarul. Deci??? Și din câte auzeam acum sunt în Delta la relax. Îi doare în c.. R de oraș, la ce salarii au își permit să și delecteze privirea prin alte locații când se plictisesc de gropile din oraș. Ăștia ar trebui alungați din acest oraș de care și au bătut joc!
Felicitări Domnule Ioan Turc, un om care se gândește la toate.
Primăria e un dezastru total, cu Cretu și Niculae la carma conducerii administratiei, va asteptam primar domnule TURC.
Domnule Turc, o spun din capul locului, eu nu am idoli printre politicieni, Doamne ferește vreodată să se întâmple așa ceva, toți sunteți vinovați pentru felul în care arată țara și implicit municipiul Bistrița, partidele din care faceți și dumneavoastră parte au guvernat în ultimii 30 de ani. Din câte știu eu PNL-ul nu a apărut ieri, v-ați aflat și dumneavoastră la guvernare, ba mai mult, PDL-ul care a guvernat municipiul Bistrița și județul este acuma în PNL. Acest partid ce a făcut pentru progresul municipiului și al județului? Nimic, exact așa cum au făcut cele două găști politice pentru această țară în perioada scursă de la Revoluție. La gargară ieftină v-ați priceput și unii și alții, tot așa ne promitea și ciuma roșie că va face o țară cum alta nu este, iar ce a făcut și ce face vedem cu toții. Toți, lucru verificabil, doar o faceți din 90 încoace, înainte de alegeri promiteți Luna de pe cer, iar după nu mai faceți absolut nimic pentru cetățeni. Ce se mai întâmplă cu pensiile speciale destinate aleșilor locali? PNL-ul dumitale le-a amânat până în 2021, până după alegeri, iar mai apoi, pe uitate, vor intra în vigoare, născându-se încă o castă de privilegiați, iar noi vom rămâne ca proștii. Și uite cum ciuma roșie și voi ați conlucrat de minune la încă o măgărie: ei au adoptat pensiile speciale pentru aleșii locali, iar voi le veți pune în plată, evident, după alegeri, când vă veți găsi cu sacii în căruță. Și uite cum încă odată acest popor de naivi a fost prostit, cum îl tot prostiți de 30 de ani. Evident că PSD-ul este capul tuturor porcăriilor din această țară, aici nu există niciun dubiu, sunt tata și mama infracționalității, dar nici cu PNL-ul nu-mi este rușine deloc, învață repede de la frații lor mai mari. Cu Vasâle Blaga, Turcan, Bogdan, Prădoiu, Falcă etc., vreți să ne spuneți că veți reforma România, și aveți pretenția să vă și credem, haideți să fim serioși! Deci, cum rămânem cu pensiile speciale pentru aleșii locali, domnule Turc? Nu am nimic personal cu dumneavoastră, am treabă cu un mod meschin de-a face politică al PNL-ului, foarte comun cu al ciumei roșii.
La ce metaanaliza te-ai apucat sa faci, mai lipseste sa se desfiinteze partidele si sa plecam toti in vacante.
Totusi, cand vine un om cu viziune si pune punctul pe I, mereu sar unii-altii, cum ca toate partidele au probleme.
Punctual, ai ceva de obiectat la postarea lui Ioan Turc? Ar trebui sa ramana in paragina toate casele de care a uitat primaria lui Cretu?
Dar, de ce să mergem până în Unirea? Avem exemple mult mai aproape. În Piața Mică o cladire a primăriei, și aceea în stare precară, este flancată de 20 de ani de două care stau să cadă. În 2015 am inițiat și un proiect de Hotarâre privind preluarea de către Municipiul Bistriţa a imobilelor cu nr. 20 si 22 situate in Piata Mica (în condițiile în care imobilul de la nr. 21 este al municipiului), în vederea consolidarii, renovarii, finalizarii si extinderii acestora astfel incat in final sa poata fi utilizate in scop turistic si comercial. Cum se apropie campania electorală, mă gândesc că ar fi de vorbit despre asta ca să nu mai petrecem încă 20 de ani între ruine, în centrul Bistriței.
Pentru ca Piaţa Mică – Kleiner Ring sa redevina o adevarata piata urbana vie, municipalitatea ar trebui să aibă un plan privind viitorul Centrului istoric, sa propuna functiuni si sa vina cu o viziune privind activitatile pe care le va autoriza in viitor. Simpla inlocuire a tramei stradale, a pavajelor si utilitatilor nu are cum să duca la revitalizarea zonei, fiind doar un inceput. Nici un turist sau orasean nu-si va petrece mult timpul langa niste cladiri care stau sa se prabuseasca doar pentru a se bucura de ambianta unei noilor guri de canal. Oriunde în Europa revitalizarea centrulului istoric al localităților și refuncționalizarea acestora se face de catre municipalități.
Prietene „Civitas” nu mai certați electoratul. Poporul întotdeuna are dreptate. Așa s-a votat până acuma. În decembrie 2020 vom avea pe buletinul de vot cel puțin 15 partide în competiție. Fiecare își alege doctrina care i se potrivește. Acesta este jocul democratic până la înființarea unei noi orânduiri sociale. Eu, în Năsăud, imi fac cumpărăturile după masa, între orele 17-19, când toată lumea este la Antena 1, Acces Direct și suferă cu„Viorel și Vulpița”. Liniște totală în cartier. Aceasta este România reală! Ateul și cinicul propagandist comunist, rebotezat democrat, Silviu Brucan a citit prost gromolnicul cu cei 20 de ani. Au trecut 30 de ani, mai am răbdare încă 10, să fie 40, cât a rătăcit Moise prin pustiu, cu sclavii evrei, la fuga din Egipt. Aștept un „Moise” să dea cu toiagul, nu în Marea Roșie, ci în Parlament.
Civitas , ai marea sansa sa alegi de ex. Verzii !
Ar trebui sa fim mai echilibrati cand vine vorba de cladirile vechi. Daca locuinta nu e compatibila cu standardele contemporane, nu inseamna ca solutia este demolarea. Solutia pentru lucrurile pe care nu le intelegem nu este distrugerea, ci studierea lor. Casa asta este una din tipologiile de locuinte rurale specifice pentru localitatea Unirea, cel mai probabil ridicata in secolul al XVIIIl-lea. Sunt doar cateva case de felul acesta ramase in picioare, poate nu ar fi rau sa ne pastram radacinile vii. Inteleg ca orice subiect poate fi tratat politic, dar poate ar fi mai util sa canalizam energiile irosite pe discutiile in contradictoriu inspre studiu si salvare.
„Jumătăti de măsură”- asa ar putea fi numite „proiectele” din cele trei mandate ale primarului Cretu. Un exemplu este implementarea proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa”, care se referă la promovarea celor 3 axe turistice denumite :Axa Coroanei, Axa Artelor și Axa Breslelor, care a costat aproape 5 milioane euro, dar s-a oprit numai la inlocuirea pavajelor fără reabilitarea clădirilor din centrul istoric al Bistritei, iar investitia s-a dovedit a fi un fiasco. Datorita faptului ca pavajul dupa ce că a fost de proastă calitate, nici măcar nu a fost montat corect şi se mişca. In prezent, toată investiția din bani europeni a fost compromisa, iar acum, piatra cubică se sfărâmă de-a dreptul, bucăţile de pavaj cu emblema oraşului s-au fisurat, multe coşuri de gunoi au fost distruse şi stâlpişorii de beton s-au înclinat şi nu mai au mult până cad cu totul. Bistriţenii care trec zilnic prin Piaţa Mică, fie pe jos sau cu maşina, resimt denivelarile dalelor care se mişcă tot mai tare. Nimic insa despre reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric al orasului, care in prezent arata groaznic, iar unele chiar au inceput să se prăbusească.
De aceea, acest proiect mai degraba ar putea fi numit „Degenerare urbană”.
Vezi: https://timponline.ro/peretele-unei-case-de-pe-strada-nicolae-titulescu-din-bistrita-s-a-prabusit/
,,cititorule”, cum ar zice Caragiale ,,eșt idiot!” În orice țară civilizată clădirile vechi sunt considerate ca făcând parte din patrimoniul cultural național, fiind reabilitate păstrându-se cu sfințenie arhitectura veche și nu pe bani puțini. Dar matale nu ai de unde cunoaște asta, fiind un ceaușist convins…
Pescarule,am marea sansa sa va trimit la plimbare cu Ciobanica al vostru cu tot.