Actualitate

Campania ”SOS – Copiii romi” se apropie de final: 140 de elevi romi vor merge la licee sau școli profesionale

În 26 mai a fost lansată campania educațională ”SOS – Copiii romi” , în cadrul căreia au fost eliberate recomadări elevilor din municipiul Bistrița și din cartierele aparținătoare pentru admiterea în licee și scoli profesionale îm anul școlar 2020/2021. Campania, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a continuat în toate comunitățile mari de romi și în școlile din județ, acolo unde președintele Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuș a eliberat recomandări elevilor de etnie romă în 18 mari comunități.

Emil Neia Lăcătuș și echipa sa au purtat discuții cu toți cei 18 primari de comune și orașe, cu directorii de școli, diriginți, cât mai ales cu părinți și elevi, foarte mulți dintre aceștia fiind consiliați cu privire la ce școală ar trebui să urmeze fiecare dintre elevii care au primit recomandare.

În perioada 26 mai-16 iunie, Partida Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud, a eliberat 61 de recomandări eleviilor romi care termina clasa a VIII-a, fiind alocate 140 de locuri la licee (două locuri la fiecare clasă) și 70 de locuri la școli profesionale. În acest an, repartizarea elevilor romi se va face în variantă electronică, în data de 5 iulie la licee, iar la școlile profesionale repartiția se va face în ședință publică.

Cele 61 de recomandări au fost eliberate doar acelor elevi romi care au optat să se înscrie la liceu sau la școli profesionale din municipiul Bistrița. Rezultat al discuțiilor cu părinții, numai puțini de 35 de elevi au optat spre școli profesionale pentru a-și face o meserie: băieții spre mecanică auto, conducători auto, electricieni, iar fetele au ales meserii din serviciile publice și comerț. De asemenea, au fost elevi romi care au optat pentru Liceul ”Tudor Jarda” , dar și pentru Liceul cu Program Sportiv, dar majoritatea dintre ei s-au înscris la Colegiile Naționale ”Liviu Rebreanu”, respectiv ”Andrei Mureșanu”. Din păcate, mai mulți elevi nu au au vrut să își asume apartenența la etnia romă, spunând că mai există încă discriminare, și au ales să se înscrie la licee fără a beneficia de locurile speciale, se mai arată în comunicatul Partidei Romilor.

În ceea ce privește diferența de elevi romi de la 61 la 140, aceștia sunt cei care au ales să primească recomandarea dar s-au înscris la licee și școli profesionale din județul Cluj, exemplul cel mai elocvent fiind cel al copiilor din comuna Petru Rareș, care au ales municipiul Dej, dată fiind distanța scurtă pe care trebuie să facă naveta, 12 km. De asemenea, toți elevii romi din Năsăud, Rodna, Teaca și Lechința au optat să își continue studiile la liceele și școlile profesionale din aceste localități.

Pentru toți elevii romi care au terminat 12 clase și vor trece Bacalaureatul, există și în acest an locuri alocate atât la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Acadamia de Poliție cât și la școlile de subofițeri. Cei care doresc să ajungă în învățământul superior pot solicita recomandare din partea Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud. ”Educația este calea spre succes !”, spune președintele Partidei Romilor PE, Emil Neia Lăcătuș.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.