Ministrul Agriculturii Adrian Oros, însoțit de prefectul județului Stelian Dolha, de directorul CRFIR NV Satu Mare, Sorin-Ioan Radu, directorul OJFIR, Ioan Chiuzan și de alți oficiali, a făcut o vizită de lucru în Bistrița-Năsăud. Aceasta a început cu ferma Pombis din Ciceu Mihăiești, condusă de Aurel Onigaș, o fermă care integrează producția realizată și deține spații de depozitare și procesare.
Potrivit unui comunicat al MADR, ministrului i-a fost prezentată ferma care se întinde pe aproximativ 300 de hectare, specializată în cultura merelor, prunelor și cireșelor. ”Producția anuală se ridică, în cazul merelor, la aproximativ 5000-6000 tone/an, iar în cazul prunelor la 700 tone/an. Din producția anuală de prune, peste 85% este destinată exportului. În afară de suprafețele cultivate cu livezi, ferma din Ciceu Mihaiești găzduiește și un depozit de fructe cu atmosfera controlată, construit prin programul SAPARD, unde fructele sunt pre-răcite și depozitate în cele mai bune condiții”, se arată în comunicat.
Apoi au fost vizitate fabrica de lapte a SC Centana-Com SRL din Parcul Industrial Bistrița, ferma de vaci din Jelna, abatorul și fabrica de mezeluri SC Agro-Ardeal din Orheiu Bistriței.
Tot astăzi, ministrul a vizitat Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bistrița-Năsăud pentru a evalua activitatea curentă a instituției, pentru a avea un dialog deschis cu angajații acesteia și pentru a le mulțumi pentru implicarea de până acum în accesarea de fonduri europene. ”Instituțiile subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să fie în permanență un sprijin real pentru beneficiarii de proiecte prin fonduri europene Dezvoltarea reală a satului românesc poate fi realizată doar cu ajutorul fondurilor europene”, a precizat MADR.
Ulterior, ministrul Agriculturii a reunit pentru o ședință la Palatul Administrativ mai mulți fermieri și specialiști în agricultură.
“Suntem la o întâlnire în care trebuie să expunem toate problemele pe care le avem în județ și să venim cu sugestii pentru îmbunătățirea situației, aici, la nivel local, dar și la nivel național. Domnul ministru Oros este deschis tuturor problemelor și sper ca această discuție să nu fie una formală, ci să fie una din care plecăm cu câteva lucruri concrete, clare, pe care le putem îmbunătăți”, a transmis prefectul Stelian Dolha în deschiderea ședinței.
“Deși anul acesta evoluează în această pandemie care ne-a încurcat foarte mult, în general în economie, dar și în industria alimentară și în agricultură, suntem nevoiți să mergem înainte și banii care trebuie să vină de la nivel local să ii cheltuim cât mai cu folos. Acest lucru nu se poate face decât prin dialog, dialog pe care noi l-am sistat în momentul apariției pandemiei, dar care, de săptămâna viitoare o să îl reluăm cu toate asociațiile pe fiecare domeniu în parte, în așa fel încât să avem un program cât mai bun, în sensul în care acesta să reprezinte interesele tuturor, nu doar ale unora, interesele tuturor domeniilor de activitate, interesele tuturor zonelor din țară, pentru că așa e corect. Ministerul să aibă grijă de toți, de toate domeniile de activitate, de toate tipurile de fermieri, și mici, și mari, și de toate zonele țării. Pentru că de-a lungul timpului s-au făcut discriminări, în unele zone sau unele domenii s-au dus mai mulți bani decât în altele. Hai să încercăm anul acesta să nu mai repetăm greșelile acestea”, a spuis ministrul Adrian Oros în cadrul întâlnirii.
Fermierii au expus problemele pe care le întâmpină în sfera lor de activitate, precum și o serie de aspecte care trebuie îmbunătățite.
A venit s-a poza si s-a dus.
Nimic nou,la fel ca Daia,doar fermele diferă . Primul era cu oile,brinza,asta-i cu prunele,țuica ,daia merge bine România .
Părerea mea!
Imi pare rau, dar primu era cu cormoranii, nu avea treaba cu agricultura daca nu era pe sistem comunist, pe care o stapanea.
Sa dus si la vaci. Ca sa le dea injectii. Ca este „specialist” in agriculuta politică.