Actualitate Recomandări

Se împlinesc 450 de ani de la recunoașterea Principatului Transilvaniei

16 august este Ziua Regiunii Istorice Transilvania, dată conferită de Tratatul de la Speyer încheiat în anul 1570, reamintește pe Facebook profesorul de istorie Claudiu Șular care scrie: ”450 de ani – Vivat Transsyilvania!”

16 august 1570 -data recunoașterii Principatului Transilvaniei/Erdélyi Fejedelemség/Fürstentum Siebenbürgen. Atunci s-a semnat Tratatul de la Speyer.

Szapolyai János Zsigmond István/Ioan Sigismund Zapolya/Johann Sigismund Zápolya a recunoscut împăratului Maximilian al II-lea titlul de rege al Ungariei, iar acesta din urmă l-a recunoscut ca Princeps Transsylvaniae/Erdélyi fejedelem/Principe al Transilvaniei/Fürst von Siebenbürgen, dar și al Partium-ului(în latină în original…princeps Transsylvaniae et Partium regni Hungariae dominus). Al doilea principe ardelean a devenit, în 1571, Báthory István/Stefan Báthory/Stephan Báthory.

https://www.facebook.com/claudiu.sular/posts/1726768977461145
https://www.facebook.com/Transilvania1961/posts/1707387852848047

10 comentarii

    • Hop din nou alogenii! Puteau sa rateze ei cea mai mica ocazie sa batjocoreasca poporul roman?

    • Felicitari domnului profesor Claudiu Sular pentru faptul ca ne prezinta intotdeauna si alta fata a istoriei, o istorie mai putin dezbatuta de mass media romaneasca. Din pacate aceste informatii referitoare la istoria Transilvaniei nu este prezenta in manualele de istorie din scoli desi ea ne reprezinta pe toti, pe romani, pe maghiari, pe sasi, pe tigani, etc…
      Felicitatari inca o data domnului profesor pentru gandirea lui libera!
      Vivat Transilvania!

    • @hcc – cu toată compasiunea pentru consecințele vizibile ale consumului de alcool, definiția termenului „alogen” este următoarea „Care se deosebește prin natură și prin origine de mediul în care se află. ♦ De origine străină, venită din altă parte.”
      E clar că ciroticul este vinitură de peste Carpați, deci alogen în raport cu Transilvania. Cel mai probabil din zona Codrilor Vlasiei, unde sălășluiesc încă prin bordeie haiducii lui Dragnea. Moldovenii și Bucovinenii au și ei mândria lor regională. Doar fanii lui Dragnea au inventat și celebrează „rrromanismul” de nicări conectat la bugetul de stat.

  • Profesorul Claudiu Șular ține deci pe pagina sa de facebook, lecții de istorie. M-am uitat și da, are mai multe lecții acolo. Numai că:

    – În 1 decembrie 2019, ziua unirii Ardealului cu țara (1918), declarată Zi Națională în România, profesorul postează un link de la un simpozion organizat de unguri: „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában”, adica „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”

    – În 24 ianuarie 2020 – ziua Unirii Principatelor Române (1859), Sărbătoare Națională, – nu a postat nimic.

    Unghiul din care privește profesorul ăsta istoria, e ușor de văzut.

    • România normală = prosperitate, bun simț, libertate, bogăție nu conflict, asta era temă simpozionului interetnic

    • România normală înseamnă prosperitate, bun simț, libertate, bogăție nu conflict, asta a fost tema simpozionului organizat de către ardeleni de diferite etnii și confesiuni, în 2019.

  • La mulți ani Transilvania!
    Transilvanie, mândră țară cu puteri și bogății de Carpați împrejmuită, cu verdeață răsădită, plai cu aur și cu vii.
    Transilvanie, țărm de mare răsărit din vechi talaz, astăzi spice-n legănare odihnesc la sân de zare între maluri verzi de brazi.
    Transilvanie, vechi ruine dintr-un ev îndepărtat, urme mari și milenare odihnesc sub glia care rodnicia și-a păstrat.
    Transilvanie, leagăn verde pentru oricare vlăstar, reunești climele toate, națiuni, cununi purtate pe al patriei altar.
    Transilvanie, plai de graiuri diferite-n fel și ton, dar în rugăciuni unite urcă limbile-mpărțite spre dumnezeiescul tron.
    Transilvanie tolerantă adăpost credințelor, până-n zile-ndepărtate apără în libertate ființa cuvintelor.
    Transilvanie, patrie dulce, țară a părinților, frumusețe, slavă ție, fiii tăi în armonie să-i unească doar un dor.
    https://stiriletransilvaniei.ro/2020/01/30/imnul-sasilor-o-oda-care-vorbeste-despre-frumusetea-transilvaniei/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.