Bistriţa nu a ieşit în stradă masiv să îl susţină pe Raed Arafat. A existat o singură iniţiativă civică în acest sens a lui Titus Banc. Să ne amintim că, în afară de doi-trei prieteni, nu i s-a alăturat nimeni. Titus a vrut să fie solidar cu un om care a făcut mult bine României şi cu un sistem pe care acesta l-a creat, SMURD despre desfiinţarea căruia se discuta la vremea aceea. Cred, aşa cum îl cunosc eu pe Titus, că i-ar fi plăcut să aibă în juru-i mulţi prieteni dintre cei care au susţinut cauze nobile cum ar fi site-ul donatorionline.ro, acţiuni umanitare şi multe alte lucruri frumoase care s-au construit de-a lungul anilor în jurul Erin’s. S-a întâmplat atunci ca oamenii să fie ocupaţi cu altceva, să-şi manifeste poate mai mult solidaritatea online. Titus a ieşit totuşi în faţa Spitalului Judeţean şi a spus ce avea de spus.
În paralel începuse mobilizarea politică. S-au dat SMS-uri, s-au creat pagini de facebook pe care lumea a început să se organizeze, iar protestele s-au construit mai mult în jurul ideii „Jos Băsescu!” decât „pro Arafat”. Vă aduceţi aminte cum doamna Calo conducea batalioanele în marş prin tot oraşul spre disperarea forţelor de ordine? Cum apărea ea în primul rând şi ţipa ca din gură de şarpe cot la cot cu alţii care nu numai că nu au avut de suferit de pe urma celui care îl huleau, ci chiar au profitat din plin? Într-un final, când s-a dovedit a fi de ajuns, urmare şi a semnalelor de alarmă trase în presă, politicienii au priceput că e cazul să facă un pas înapoi. Numărul protestatarilor s-a redus de la o zi la alta. De fiecare dată când partidele nu îşi trimiteau oştile, de tineri, de femei, de militari disponibilizaţi, numărul manifestanţilor era extrem de mic. Am avut ocazia să discut cu mulţi dintre ei. Pentru unii am un respect deosebit. Mi-am dat seama că sunt oameni care luptă pentru idei şi e dreptul lor să o facă. Alţi însă au devenit însă extrem de convinşi că sunt noile vedete media şi că este cazul să fie tratate ca atare, pe prima pagină zi de zi. Au început să ia ziariştii la rost, să le spună că sunt aşa, că sunt pe dincolo, să ţipe la ei că nu s-au văzut la televizor sau că nu li s-a acordat spaţiu suficient. La un moment dat, am avut chiar impresia că oamenii nu se mai adună să protesteze împotriva lui Traian Băsescu, ci a presei. Pe de-o parte, e dreptul fiecărui om să se adune şi să protesteze împotriva cui vrea. Încet-încet însă, presa a început să ignore protestele şi pe bună dreptate. În ce mă priveşte, cred că am fost printre ultimii care au abandonat cauza.
Faptul că protestatarii s-au organizat într-o asociaţie ca să poată obţine autorizaţii e un lucru bun. Faptul că unul dintre ei, Claudiu Şular, a obţinut un nou fotoliu de director de şcoală la fel de bun şi poate că fără legătură directă cu manifestanţii. Din păcate, însă, aşa a părut, ca o recompensă primită pentru “Jos Băsescu!”, la fel cum invitaţia grupului de protestatari la Ziua Pensionarului, organizată de Primăria Bistriţa a semănat tot cu un cadou. Nu spun că a fost aşa, spun doar că a părut aşa. Din păcate, independenţa este o floare extreme de rară şi e greu de păstrat. Şi manifestanţii au ajuns în postura ingrată a jurnalistului. Dacă vor fi văzuţi alături de PSD, li se va spune că au primit ceva de la acest partid, dacă vor lua masa cu USL se va spune că au fost cumpăraţi, dacă vor defila alături de militanţi la mitinguri electorale, la fel. Degeaba vor susţine altceva, nimeni nu îi va crede.
În ce mă priveşte, eu cred că urcatul în autobuzul USL, participarea la un miting electoral în care sunt lansaţi candidaţii la alegerile parlamentare nu are nimic de-a face cu spiritul civic, are de-a face cu simpatia faţă de o anumită formaţiune. Gestul unor oameni de a înclina steagul civismului în faţa unei uniuni de partide aflate deja de luni bune la guvernare duce, volens-nolens, la nonsensul protestelor sau la căderea lor totală în derizoriu. Cine va mai crede vreodată în independenţa lor şi în dorinţa lor sinceră de a corecta erorile puterii indiferent care ar fi ea?
USL este la conducerea acestui judeţ şi la conducerea ţării. I-aş întreba pe aceşti manifestanţi dacă o duc mai bine acum că favoriţii lor au puterea în mână, dacă le-a plăcut scandalul plagiatului pe care nu l-a lămurit nimeni până acum, dacă sunt de acord ca cineva să-şi dea cuvântul de onoare că va demisiona şi apoi să uite că şi l-a dat. Când îi voi auzi strigând împotriva tuturor relelelor societăţii, inclusive acestea, mă voi înclina cu respect în faţa lor.
Cristiana Sabău
Timpul marilor mitinguri a trecut de mult. In noile conditii, candidatii in Parlament ar fi trebuit prezentati in provincie, in circumscriptiile electorale si nu la centru, la Bucuresti. Acestia ar trebui in timpul legal de campanie sa se intalneasca concret cu grupuri de oameni, distincte si in numar de 40-50, si sa discute problemele locale si centrale ale cetatenilor. Aici, candidatii ar trebui sa isi prezinte si solutiile la problemele semnalate. In asemenea conditii de dialog socializat si controlat beneficiile ar fi mai multe pentru ambele parti, candidati si votanti. Subiectele discutate, cu solutiile lor, pot fi preluate de presa locala si facute cunoscute si altora interesati. Pana nu se va realiza aceasta legatura sociala intre parlamentari si cetateni, masa electorala nu va actiona prin participare constienta la actul votarii.
Stimata doamna, Adevarul – cum il numiti dumneavoastra, pe care il dezvaluiti aici despre proteste, este din perspectiva multora dintre participantii la actiunea din iarna, va asigur, gaunos si subiectiv. Va limitati in continuare la a judeca intrega manifestare prin prisma a ceea ce vi s-a intamplat dumneavoastra in dialogul cu unul sau doi manifestanti. Ca prilejul momentului Arafat s-a transformat in unul politic de tip Jos Basescu, Jos PDL, este real, dar este si firesc Momentul Arafat declansat de Basescu si a fost picatura ce a umplut paharul frustrarilor datorate puterii abuziv exercitate de PDL-isti. Orice sociolog v-ar confirma ca un asemenea moment ar fi exploatat intr-un asemenea grad de frustrare, care la romani mai ales trebuie sa fie maxima. Daca dumneavoastra personal nu ati trait aceste frustrari, nu va da dreptul sa le interziceti celorlalti. Eu nu voi vorbi in numele celorlalti, si nu am facut-o nici altadata, voi vorbi in numele meu. Am iesit in strada sa-mi arat dispretul pe care l-am considerat compensator fata de ce am fost obligata sa traiesc, am cerut respectul autoritatilor, nu al unui partid anume ci al tuturor acelora pe care ii platesc, si implicit demiterea tuturaor ce au practicat umilirea si dispretul fata de romani in general. Am scris, spus sau strigat, Jos Basescu, din convingerea ca acest individ practica o politica mafiofta, securista si fascista. Argumentele mele nu ar incapea in acest spatiu. Am manifestat pentru aceste convingeri, pe care nici dumneavoastra nu aveti dreptul sa mi le luati, alaturi de oameni la care eu, am simtit similitudini de gandire. Ca similitudinea nu este de 100 %, am inteles, dar nici nu pot fi atat de absurda incat sa pretind ca toti sa gandim la fel. In momentul in care ve-ti intelege si dumneavoastra si altii, ca nu suntem obligati sa gandim la fel, dar diferentele nu ne iau dreptul de a coexista si nu ne face pe toti mai putini demn de respect, am face cu totii un pas inainte. Personal si in acest grup mai sunt persoane ce se manifesta la fel, nu asteptam de la nimeni nici promovare nici aprobare. Era suficient sa fim lasati in pace sa ne manifestam o convingere. Atat. Insistenta cu care ii urmariti si judecati pe protestatari, mie nu imi confirma decat ca nu puteti trece peste un mement pe care dumneavoastra il percepeti ca nefavorabil, si daca va citesc alte articole in care pretindeti ca societatea trebuie sa acorde credit chiar si persoanelor ce gresesc din punct de vedere social, constat ca, in ce-i priveste pe protestatari, masurati cu doua masuri, si continuati sa-i varati in aceeasi oala si sa-i scuipati pe toti. Daca doriti sa evitati aceasta situatie, puteti foarte simplu sa vorbiti despre persoane, nu despre protestatari, in general. Puteti aminti desigur metodele pe care unii sau altii le folosesc, inclusiv apartenenta la un grup sau altul, dar nu prin invinuirea intregului grup.Cu stima,
Si nu consider protestul meu, o plasa in care am cazut.
mda.. salutam acest exerciutiu de impartialitate
dna . Alina , inţelegeţi macar acum in ultimul ceas ca, aţi fost manipulaţi. nu inţeleg de ce nu recunoaşteţi asta !!! Da , aţi cazut in plasa Usl-ului, aţi fost traşi in piept . sa va dau un termen de timp in care sint sigur ca veţi recunoaşte asta:maxim 15 februarie 2013 . succes !!!!
o fi ultimul dumitale ceas, al meu nu. Ca sa pricepeti, o sa exemplific cum pot mai simplu. Cetatenii care l-au votat pe basescu din convingere ( pentru ca este ca ei, pentru ca hahaie ca ei, pentru ca bea ca ei, pentru ca minte ca ei, pentru ca fura ca ei) l-au votat fara sa fie manipulati. Le respect convingerea si spre deosebire de ei, nu i-am scuipat si injurat la propriu si nu as face-o nici astazi daca ar iesi sa manifeste impotriva convingerilor mele, de exemplu. Cei care in schimbul votului au primit o galeata, un kg de zahar, o functie, sau orice altceva, au luat plasa dupa cum se exprima doamna Sabau, sau au fost transi in piept dupa cum va exprimati dumneavoastra. . Eu nu am fost platita in nici o forma pentru ce am facut in iarna, deci nu pot fi acuzata de naivitate, ignoranta sau mai stiu eu ce implica”plasa” pe care insistati sa spuneti ca am luat-o. Daca nici acum nu intelegeti diferenta, asta e.
Doamna Cristiana Sabau, sunteti pe langa subiect rau de tot…
Mă simt foarte bine aşa pe lângă cum sunt. Am voie sau trebuie să protestez?
Daca ati protesta, s-ar putea ca unii sa nu va permita protestul :). Si spre surprinderea dumneavoastra ati constata probabil ca sunt aceeasi ce ne-au injurat pe noi. De fapt actiunea de protest in sine este blamata, pentru ca nu suntem obisnuiti cu asa ceva. In orice alta tara din Europa oamenii stiu ca trebuie sa faca uz de drepturile ce le au. Uitati-va in jur. Noi stam ca niste mamaligi sa ne plangem in bucatarii sau pe bloguri, atunci cand ne simtim nedreptatiti sau chiar injositi. Asa am vazut eu lucrurile, si asta cred si acum. Cine sau cum profita de prezenta mea in strada atunci, ma lasa rece. Cand ma voi mai simti umilita de cei pe care ii platesc, indifernt cum se vor fi numind, desi sper sa nu se mai intample, va dau intalnire din nou in strada. Pana atunci, va pup si va doresc numai bine.
alina draga, SUNTETI LA PUTERE, intelegeti odata :)))
1. cine nu va permite sa protestati, nu am vazut sa va fi oprit cineva nici pe vremea lui boc, si nici acum, cand jandarmii si mai-ul sunt sub guvernul ponta
2. in tarile cu care spui tu ca noi nu suntem obisnuiti protesteaza societatea civila, criticand puterea politica, nu invers. Voi SUNTETI LA PUTERE si protestati impotriva unor institutii care nu prea au treaba cu politica CCR, Parchetul, Presidentia si mai nou vad ca si presa.
TREZITI-VA, sunteti la putere, ati schimbat toti oamenii lor cu politrucii vostri, ati dublat limita de achizitie publica fara licitatie, aveti majoritatea in Parlament, aveti tot ce trebuie. DE GUVERNAREA TARII CINE AR TREBUI SA SE OCUPE?
Sunt eu la putere si nu stiu? La putere-a cat-a? Sa extrag si eu un radical sa fi dumneata mai linistit. Si daca insisti foarte tare fara argumente in ce ma priveste, te rog sa argumentezi.
Si domnule Raul, ati putea de dragul nostru sa renuntati la cuvantul „intelege”? O sa vi se strice copy -paste-ul, si-am ramane toti fara lectura.
”Nu presupune nimic,desigur daca ai dubii ,clarifica.Daca suspectezi,intreaba.Presupunerea te face sa inventezi istorii incredibile care nu fac decat sa-ti invenineze sufletul si nu au niciun fundament(baza)…”
Sunt total de acord cu ALINA.
RAED a fost un motiv care a facut sa se aprinda scanteia care mocnea in cenusa de multa vreme datorita restrangerii drepturilor .N-am putut sta indiferenta cand in toate statele europene oamenii se opuneau si se opun cu vehementa cand li se aplica noi taxe sau cand sunt reduse alocarile de la educatie sau sanatate sau alte marsavii impuse care ne fac sclavii lumii moderne.Cu toate metodele drastice impuse la noi in ROMANIA lumea a tacut si a inghitit si a zis ca poate asa e bine ,au dat din umeri ,au strans cureaua nu mai mananca carne,fructe ,nu mai trag apa la Wc ,cumpara becuri cu consum mic ,nu mai intra in restaurante si -si tarasc zilele si au mers mai departe .N-au zis nimic cand statul le-a bagat mana pana la umar in buzunare , muncesc si au muncit pentru salariile si pensiile pe care le primesc ,nu asteapta pomana sau stat cu mana intinsa in timp ce „alesii pe care-i platim cu salarii ,prime grase le platim chirii de lux si diurna ,nu se mai satura si continua sa-si umfle sacii fara fund furand tot ce se poate ,acesti baroni rasariti ca viermii pe hoituri ,devoreaza ROMANIA .Doamne fereste insa sa te imbolnavesti in ROMANIa ca asa ca la noi la nimenea in EUROPA ca sa fi consultat desi ai cotizat atatia amar de ani la fondul de sanatate acum trebuie sa-ti intorci buzunarele pe dos ca sa achiti coplata sa poti fi vazut de medicii de familie,o alta coplata la fiecare specialist care te vede avand in vedere ca salariile si pensiile au fost micsorate datorita austeritatii impuse de guvernul base-boc ,Uitati-va in jur o multime de oameni dintre noi stau prost cu dantura pentru ca nu-si permit aceasta celtuiala ,in ROMANIA a devenit un lux sa zambesti .Cum sa fi stat cu mainile in san.Tara arata ca dupa razboi au venit strainii au cumparat pamant si-l lasa pustiu,petrolul l-au luat tot strainii ,gazele si curentul la fel in curand vom plati apa tot la straini.tokes discuta de federalizare iar noi ne facem ca n-auzim.De ce sa ne facem ca nu vedem ce se intampla ???Avem impresia ca suntem liberi???Suntem prizonierii si sclavii celor care ne conduc,Daca castigi 700 ron taxele sunt de 900 r…………………..etc
lidia si alina.. aveti dreptate! cum ziceti voi, asa e 😀
mergeti toti…….. si puterea si opozitia ……unde vreti dar lasati „prwstii” din tara asta in pace sa……simta viata in profunzime…..asa cum voi sunteti blestemati sa „tipati” pentru „ciolan”
protestatele au inceput in 15 ianuarie ca o revolta fata de regimul Basescu, toti ne-am regasit oarecum in umilirea lui Raed Arafat de catre Basescu, intr-un fel sau altul toti am fost umiliti, inclusiv Boc si unii membrii PDL. La proteste au participat persoane afiliate sau nu politic, cu simpatii sau fara, pe toti ii unea nemultumirea fata de situatia in care s-a ajuns. Va asigur ca au luat parte la manifestatii in iarna, membrii de la toate partidele politice (PSD, PNL, PER, PC, PRM si chiar de la PDL si UDMR) dar si persoane neafiliate politic. Pe de alta parte, membrii unei asociatii civice cred ca au dreptul ca cetateni, sa aiba anumite preferinte si opinii politice, sa corecteze intr-un fel sau altul anumite derapaje, sa participe la procesul electoral, vezi Fundatia Crestin Democrata a lui Papahagi care e candidat din partea ARD-Cluj, vezi Initiativa Civica a lui Ungureanu, vezi… de ce nu (ong-ul) UDMR, asociatie culturala care s-a aflat ani buni al guvernare.
Si cu ce cuvint sa-l inlocuiesc ??? o zi buna va doresc !
Stimate domn, pe de-o parte nu cred că e vina noastră că USL nu are activitate. Pe de altă parte, aşteptăm cu interes rapoartele pe care ni le-au promis actualii guvernanţi despre abuzurile precedenţilor. Deocamdată nu am văzut nimic. Să nu uităm că presa nu e organ de control. Facem anchete în măsura în care deţinem informaţii. USL ne-a promis tot soiul de rapoarte de control, dar nu le-am văzut până acum. Poate că, dacă îi cunoaşteţi mai bine, îi rugaţi să ni le transmită şi nouă în caz că le deţin.
Şi ar mai fi ceva. Poate că vă întâlniţi cu domnul care mă cataloghează drept „Cristiana Sabău de la USL” şi vă puneţi de acord de unde sunt.
Presati cu intrebari omul de legatura al guvernului din judet eu asa vad jurnalismul ,intrebi si primesti raspunsuri .