Actualitate

Firmele din Bistrița ar putea fi cooptate să susțină, alături de Primărie, bursele elevilor

Primăria Bistrița ar putea coopta firmele din oraș pentru a susține, cu burse, elevii cu rezultate bune la învățătură. Inițiativa vine din partea consilierului liberal Cristian Munthiu.

Conform viceprimarului Călin Stan (USR), cuantumul bursei sociale a crescut de la 50 de lei lunar la 100 de lei, al celei de merit de la 80 la 150 de lei, al bursei de performanță de la 150 de lei la 250 de lei, iar al celei de studii de la 60 la 100 de lei. ”Este nevoie de un buget 5 milioane de lei pentru a acoperi toate bursele”, a spus Stan.

Conform acestuia, pentru cele patru categorii de burse: sociale, de merit, de studii și pentru performanță sunt 1059 de beneficiari.

Potrivit consilierului PNL Ioan Peteleu, întrucât cuantumul burselor acordate elevilor din Bistrița a crescut de la 606.000 lei în anul școlar 2019-2020 la peste un milion de lei în 2020-2021, creșterea fiind cu peste 80%, ”trebuie identificate și alte resurse financiare pentru a suplimenta acest buget”: ”Este un obiectiv al actualei administrații creșterea calității învățământului și se vor face toate eforturile în acest sens”.

Consilierul PNL Cristian Munthiu a venit cu o idee: ”Pentru a putea crește nivelul acestor burse, eu cred că o inițiativă prin care să încurajăm inclusiv oamenii mai potenți, inclusiv din mediul economic, de a participa la acest program de burse cu municipalitatea ar fi binevenit. Sunt sigur că fiecare companie care merge bine ar putea să preia câțiva dintre acești copii și să le sprijine parcursul pe durata învățământului”.

În timpul ședinței, s-a vehiculat și informația că doar 20% dintre elevii care ar fi îndreptățiți să primească burse le și încasează întrucât, în consiliile de administrație ale școlilor, este limitat numărul bursierilor. Astfel, un copil care ar putea să obțină și bursă socială, și de merit, obține una singură.

Etichete

10 comentarii

  • Mi se pare chiar geniala ideea d-lui Munthiu cu incurajarea oamenilor potenti.Poate ne da in curand detalii asupra modului in care vrea sa decurga aceasta incurajare…Cred ca e imperios necesar (ca sa zic asa) ca d-l Peteleu sa supuna la vot in viitoarea sedinta o „procedura de incurajare…” Pana atunci firmele care primesc bonusuri de la stat de milioane de euro (in acest moment imi vine in minte Teraplast , care cica a primit de la stat cca 4 milioane de euro ca sa construiasca o fabrica noua) ar putea deschide balul… Ma mai gandesc si la Primaria Sieu Magherus care a primit recent un purcoi mare de bani. Ca vorba aia , „dar din dar se face rai!” Pentru aceste entitati nu trebuie nicio incurajare.Bursele ar trebui sa aiba totusi denumiri in limba noastra cea romana.Pentru inceput sugerez asadar doua posibile denumiri :a) bursa Teraplast si b) bursa Sieu apa zglobie. D-lor , de data asta felicitarile trebuie musai sa mearga catre d-nii consileri Munthiu si Peteleu , d-l primar Turc contribuind numai cu aerul schimbarii…

    • Leo, „aerul schimbării” contează mai mult decât spui tu, pentru că d-ul consilier Peteleu și în anii trecuți a avut multe de spus doar că, Crețu a fost surd la toate nevoile orașului ridicate de cons loc Peteleu. Dacă d-ul Turc schimbă acest lucru, este o mare realizare.

  • Ani de zile nu s au primit aceste burse, se știe empatia și interesul fostului primar pentru care oamenii și copii acestui oraș nu au contat aproape deloc în ochii edilului Crețu. Bravo d-le Turc! Oare cons județean când are de gând să acorde aceste drepturi copiilor din școlile speciale, care aparțin de ei? Spre deosebire de primărie nu au avut bunăvoința să acorde nici măcar suma minimă stabilită prin lege, adică nici bunăvoință nici respectarea legii nu există la cons jud.

  • Felicitari EDILILOR care gandesc in acest fel ! Decat sa susti ZILELE Bistritei cu mici si bere si gogosi electorale si halaripu pe bina cu ceterasi mai bine incurajezi tineretul studios, viitorul acestei natii destul de proaste cu o rata extrem de ridicata de ANALFABETI FUNCTIONALI. Practic suntem pe primul loc in Europa.

  • Acest cuantum al burselor pentru elevi a fost majorat recent prin HG. Este cuantumul minim pe care primăriile și consiliile județene trebuie să l acorde, de aici fiecare administrație locala poate stabili în funcție de bugetul alocat și de dorința de a și susține elevii, ce sume alocă pentru aceste burse. Adică nu este obligatoriu să rămânem la cuantumul minim, ar trebui să ne uităm la alte orașe care acordă de ani buni burse mult mai mari copiilor… Serios, ne plângem că facem pagubă în buzunarul primăriei și noi acordăm suma minimă aprobată de lege?! Vai, vai..

  • Ideea dlui Primar,ca si a dlui Munthiu si Penteleu sunt nobile,laudabile.Dar nu poti dispune dupa bunul plac de ceea ce este in buzunarul altuia.Pe patroni va trebui sa-i convigeti ca in Primaria Bistrita BATE VANT NOU,nu vorbe noi.Dar cu multi din cei ce mai sunt prin birourile Primariei ,care jignesc oamenii,ii poarta de zeci de ori dupa o hartie,care nu se deplaseaza la situatii concrete si apoi sa dea solutii etc nu veti convige!FAPTE NU VORBE!

  • Toate cheltuielie si investitiile sunt fācute din banii firmelor private fatā de care respectul bugetarilot tinde spre 0 iar dispretul spre infinit.La multi ani fecirire si bucurie tuturor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.