Încă din prima zi din Noul An, preoții încep să umble cu Iordanul și să sfințească locuințele enoriașilor.
Întrebat cum ar trebui să procedeze preoții în pandemie și ce le recomandă acestora, prefectul Stelian Dolha, care este președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a răspuns: ”Eu le-aș recomanda preoților să meargă până la ușă și să sfințească casele de la ușă. Până la urmă sunt măsurile pandemice pe care ar trebui să le respectăm. Cred că ajung și ei la casele oamenilor să le sfințească pentru că, până la urmă, sfințirea e primită, e binevenită, dar sub forma aceasta, fără contactul acesta interior”.
În Mitropolia Ardealului, spre exemplu, s-au stabilit următoarele reguli:
- preotul, persoanele ce îl vor însoţi, precum şi credincioşii (cu toţi membri familiei) care îl întâmpină pe preot la casele lor, vor purta permanent masca de protectie şi vor folosi frecvent dezinfectant pentru mâini;
- preotul va fi însoţit de o singură persoană – cântăreţul (maxim două);
- preotul va binecuvânta cu aghiasmă doar de la intrarea în locuinţă, din pragul casei sau, cel mult, din holul de intrare în casă, fără ca persoanele ce-1 însoţesc să intre;
- preotul şi persoanele ce îl vor însoţi vor respecta distanţarea fizică şi vor evita contactul direct cu enoriaşii (îmbrătişări, strângeri de mână etc.), interacţiunea cu credincioşii rezumându-se doar la stropirea cu aghiasmă;
- preotul şi persoanele ce îl vor însoţi vor evita să poposească în casele enoriaşilor pentru a consuma din cele oferite, precum şi şederea îndelungată în alte spaţii închise.
Aghiasma Mare, fără procesiuni
Săvârşirea slujbei de sfinţire a apei — Aghiasma Mare, în ziua Praznicului Bobotezei din 6 ianuarie 2021, se va face la fiecare biserică parohială, în exteriorul Iăcaşului de cult (în curte, sau la un râu din apropiere acolo unde există această tradiţie), cu respectarea măsurilor de distantare fizică, fără a mai fi organizate procesiuni comune în marile oraşe.
Bună dimineața și LA MULȚI ANI tuturor.Sper să nu fie cu supărare,dar dacă aplicam aceleași reguli și la alegeri,adică să intrăm doar până la ușă,să vă salutăm,că în sală erau, deja 13 pers și să plecăm ,poate era mai bine.Nu-s pupător de moaște,dar sunt lucruri,unde-i bine să nu te bagi.Lăsați aghiasma și credincioșii în pace.Cele mai credibile instituții sunt armata și biserica.Politrucii sunt pe ultimul loc.De ce nu sunteți credibili nici cu vaccinul? d-aia că sunteți mincinoși în campanie și după.Atunci nu mai sunteți credibili nici când aveți dreptate.
PĂREREA MEA !
Alegerile s-au desfășurat in holul școlilor? Dar instituirea noilor consilii locale tot in holul primăriei s-au desfășurat ? Credeti domnule prefect că toți nu respectam regulile la fel cum nu le-au respectat primarii Ogagau și cel de câmpie care v-au suflat gazele din plămâni in nas? Iar apar exegerari ?
Autoritatile ne sfatuiesc dar noi facem tot cum vrem noi. Daca la Constanta Teodosie poate face cum vrea si cand vrea el, atunci si noi putem face cum vrem noi ca doar tot ortodocsi suntem.
Precizez că, județul nostru aparține de Mitropolia Clujului… și nu a Ardealului de la Sibiu. Am văzut mulți coronasceptici, partizani ai conspirației, îmbolnăviți, pe cale să o mierlească iar la întoarcerea din spital s-au schimbat la 180 de grade… Până atunci, La mulți ani!
Concerte online, scoli online, atunci si sfintirea online !
Bine, bine, on-line, dar cum mai adunăm bănuțul văduvei pentru Sfânta Cruce… În rest, Dumnezeu, cu mila.
Vaccinul, vaccinul dl vip. La cati ani a murit ELVIS? În rest multa sanatate si un pic de atenție. Nu de alta dar nu cred ca din atata zel, va doriti ca un preot sa va afuriseasca.
D-le Prefect vedeti-va de treaba si nu obligati prostii sa gandeasca ca nu veti reusi decat dupa inca 2000 de ani . Dumnezeu bunutul se va ocupa si de ei si daca o sa-i fie mila de dansii o sa le mai dea niste zile,ani sa faca umbra pamantului supraincalzit.Traiasca prostia din Romania !
Spalat pe creerrrrrr…
Ai mare dreptate cititorule. Asta-i toată miza. Bănuții negri adunați în fiecare an. Popimea zice ca de la pupat moaște,cruci și lingurițe nu s-a îmbolnăvit nimeni pentru ca sunt sfințite. Dar nu au de unde sa să știe pentru ca cine s-a îmbolnăvit de ceva nu s-a intors la ei sa se vindece. S-au dus la medic ca tot omul normal.
Domnule Tudor, eu nu sunt niciun „vip”. Când mă compar mă admir iar când mă analizez câte lipsuri am mă apucă groaza! Sunt lipsit de sarcini politice sau de grup și joc cărți de unul singur. Nu risc să joc „bambilici”. Regele Rock`n Roll-ului Elvis Presley a trăit 42 ani, 7 luni și 8 zile. Atunci nu era Covid-ul. Mă vaccinez în etapa a II-a cu dăscălimea. La mulți ani!
Ce ma îngrijorează pe mine e ca nu stim daca intr-adevar acest vaccin este cu adevărat bun sau are probleme. Pe mine nu ma incanta deloc faptul ca nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru efectele adverse posibile. Nu vor fi vaccinati copiii sun 16 ani, gravidele si cele care alapteaza. De ce? Pentru nu se stie care e reacția vaccinului asupra acestor categorii. E prea scurt timpul să îl pui în piața, si culmea, revin si subliniez, nimeni nu va plăti pentru eventuale efecte nedorite. Neliniștea mea profundă, constă în faptul că noi ne ingramadim si ne vaccinam toată elita (lucru valabil peste tot). Dar daca se intampla ceva în timp? Așa-i ca o sa fim mai rau decat in epurarea din anii 50 a comuniștilor? Diferenta e ca atunci s-a făcut cu forta, iar acum e benevol si costa putin. Va rog sa va gânditi si la această posibilitate. Aaa, nu uitati ca se administrează mai multe doze.
Traditia venirii preotului cu Sf.Cruce in casele romanilor e atat de intrata in sufletul romanilor,incat daca s-ar fi interzis preotilor sa vina la casele noastre ar fi fost o mare jignire pt romani si din nou era prilej de profunde disensiuni intre stat si credinciosi:ortodocsci,catolici,greco-catolici.Acum depinde de abilitatea preotilor,de a respecta regulile,de discretie,de modestie,fara grupe de copii,fara galagie fara rost,fara sa traga de usi…adevaratii credinciosi stiu sa deschida,mai ales ca sunt afise. Este o mare incercare si pt Biserica si pt noi toti!Daca ne iubim preotii,nu uitati ca si ei sunt oameni:lasati pupaturile si mesele pt alte dati!Altfel,chiar ei ar putea fi primele victime.Doamne pazeste!
D-le prrfect, v-ați vaccinat! Anticovid? Și primarul?
Doar ca idee: este singura data din an, cand preotul poate sa sfinteasca casele oamenilor. Nu este nimeni obligat sa deschida usa si sa primeasca preotul daca nu vrea.
Asta-i culmea, domnule F! Nu mai are nimeni voie sa facă o recomandare de bun simt, pentru profilaxie medicala… Dumneavoastră, săriți în sus! Și alții! N-aveți decât sa procedați, cum doriți! Dacă nu înțelegeți sensul recomandarii…MNPop
Corect. Cine nu crede in coronavirus sa-i primească in casă pe riscul lor. Dar dacă este posibil să ia virusul gazda casei poate să il dea mai departe la alte persoane.Riscul de infectare este de 100% atunci când se merge din casă in casă și in contact cu toate persoanele care îi primesc in curte sau locuință. Fiecare face pe riscul lui dar dacă nu s-ar îmbolnăvi și alte persoane dela acești primitori nu ar fi mare riscul.dar sigur dacă cineva are virusul il dă sigur mai departe la alții. Trebuie să stie cine nu crede și nu se teme ca ar trebui să fie mai precauți in acest sens. Au murit persoane tinere și alții dintr-o casă abia au scăpat după ce și-au văzut moartea cu ochii. Nu vă jucați și cochetați cu diavolul că el asta așteaptă să nu creadă oamenii.Și mai vrem să scăpăm de ciuma asta când alții in lăcomia lor nu ține seamă de voi. Lăcomia asta de bani este rădăcina tuturor relelor. Eu cred că banii sunt la mijloc și sfătui oamenii cu o formă de evlavie ieșită din comun să dea banii la ușa locuinței,așa sunt toți mulțumiți. Că de sfințit,să ne ierte preoții și evlavioșii ,dar sfințirea o poare face numai Domnul Dumnezeu Tatăl și Isus Hristos fiul său. Mai departe lucrați cu înțelepciunea care vine de sus dela Domnul luminilor.