Actualitate

Post vacant de preot într-o parohie din centrul Bistriței. Cine poate da examen

Mitropolia Clujului anunță că sunt două parohii vacante în județul Bistrița-Năsăud la început de an nou. Pentru una dintre ele se va da concurs, preoții interesați – și care îndeplinesc toate condițiile – putând să se înscrie până la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

Este vorba de Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Bistrița, Protopopiatul Bistrița, 1500 de suflete, categoria I pentru care se pot înscrie preoţii cu vechime de cinci ani. Examenul se va desfășura după programa pentru parohiile de oraș. Dosarele candidaţilor se vor depune la biroul consilierului administrativ bisericesc până în data de 29 ianuarie 2021.

Parohia Bistrița – „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, având hramurile bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol Andrei” a fost construită între anii 1994-2002. Pictura în tehnica frescă a fost executată între anii 1998-2002 de către pictorii Dan Mihai Ivanovici din București şi Radu Virgil din Brăila.

Vacant este și locul pentru preot paroh la Parohia Domneşti, filia Neţeni, Protopopiatul Bistriţa, 600 de suflete, categoria a II-a, însă, în acest caz, va fi un simplu interviu.

Se pot înscrie preoţii cu vechime de cinci ani, precum şi tinerii licenţiaţi în teologie care au susţinut examenul de capacitate. Interviul va consta în susţinerea a trei probe orale: predică, cateheză şi liturgică.

20 comentarii

  • Ești pe aproape prietene. Doar e parohie de categoria 1. Acum sa vezi în circulație pilele, relație și combinatiile popești.

  • Albanezii lui Andreicut n-au nevoie de cei 5 ani vechime pt. parohie de categoria 1.N-au nevoie nici macar de dosarul complet.Parohia MAIERU a fost ocupata de absolventul CISMAS in 2013 fara sa aiba dosarul de candidat complet.Mitropolia il arunca in suturi pe preotul COMAN dupa 31 de ani de pastoratie in MAIERU.Explicatia era faptul ca nu a cotizat la protopopiat, la mitropolie.
   Dupa 5 ani, Cismas paraseste MAIERU si ajunge in buricul targului, la CLUJ-NAPOCA.Preotul LAPUSTE are varsta de pensionare, dar a avut grija sa le intre in gratii superiorilor.

  • Va invit sa cititi WIKIPEDIA EMILIAN BIRDAS sa vedeti cum a ajuns episcop de de ALBA-IULIA ANDREI ANDREICUT.

 • De la parohia Sf apostoli Petru si Pavel s-a pensionat parintele Simion Bretfelean si acest post s-a vacantat.

  Parintele Ioan Pintican, care e de la aceeasi biserica dar parohia Sf apostol Andrei s-a pensionat si el, dar postul lui s-a ocupat deja.

  Practic cei doi preoti de la aceasta biserica s-au pensionat deodata.

  • Cum juniorul Pintican a obținut acest pot prin moștenire. Care au fost
   criteriile. MOSTENIRE DE TRON . Mare este gradina DOMNULUI. CUM VA NAI RABDA DUMENEZEU PE PĂMÂNT. Asa ne îndepărtăm de la biserica strabuna.

 • Vedeți, stimați politicieni și preoții dau concurs! Este un exemplu foarte bun de urmat, pentru toate functiile și posturile bugetate! Cu respect, MNPop

  • Eu dau concurs cu licitatie. Postul asta face minim 50.000 de euro la plic. Banii se dau la comisie, la Andreicut?

  • Domnule doctor…. Concurs este logic sa se mimeze!!!! Sunt bugetari, plătiți din banii contribuabililor!!! Ca mare parte dintre masoni!!! Au buget alocat de la statul Rumân!!!

 • Se vorbeste mereu de autonomia Bisericii fata de Stat.De ce trebuie anuntate aceste posturi in presa locala,cand Biserica are organismele sale ?Iar daca cei ce afirma cu nonsalanta ca stiu si tarifele la examene ,SA MEARGA LA ORGANELE DE STAT ,CU DOVEZI!!! Ca altfel faceti un mare rau Bisericii si conducerii ei.E una sa spuneti ca preotii si episcopii au colaborat cu Securitatea si alta ca un post de preot la oras costa 50000 de euro!!! Cred ca cei ce avanseaza astfel de sume nu realizeaza ca unui preot i-ar trebui cativa ani pt a,si recupera banii astia!!!Nu va jucati de,a vorbele!!!

  • Esti naiv.
   Cunosc pe cineva care e absolvent de seminar teologic si n-a avut acum mult timp aia 10000 de euro pentru o parohie la mama naibii.
   Aici, în buricul târgului, 50000 de euro e suma de la care porneste „licitatia”.
   Banii aia se recupereaza mai repede decât îti închipui, ca sa-ti dai seama cu ce sume se „joaca” mai uita-te ce pret de catalog au cazanele conduse de preoti.

  • Esti naiv dragul meu. Eu am fost cazat în timpul facultății la același nivel cu studenții de la teologie pastorală. Asa ca barele de acest gen le stiu direct de sursa.

 • Specific românesc în adulter, știe tot satul dar nu știe bărbatul. Mai sunt și concursuri pe bune. Dar de regulă la buget, deocamdată, se înființează postul după om și nu invers, concursul se dă joi iar postul a fost ocupat de marți. Partidele dacă nu ar oferi dregătorii, totul se negociază și „se sare la cap”, sponsorizări și donații… Nu merge nimeni în campanie pe uscat, fără interes…credibilitatea față de doctrină tinde spre zero. La ultimele alegeri am avut inflație de candidați și criză de alegători. Dacă tot așa ținem hangul la scrutinul următor vor vota numai candidații, militanții naivi al partidului, lingăii care vânează posturi călduțe la buget(sinecuri) și noi cei din comisia de numărarea voturilor. Dar totuși, La mulți ani!

 • Daca o tinem asa ,din legende si fabule,niciodata nu vom schimba nimic! Aveti dovezi concrete:scoateti-le la suprafata!Biserica,tara are nevoie de curatenie,de dreptate.Sunt mii de tineri care vreau sa se afirme in viata.Cum sa o faca daca numai pilele,banii,rudeniile, conteaza?Iar Biserica pt a -si merita numele de Sfanta si Incoruptibila,trebuie sa demonstreze lumii de azi,sceptica,atee in mare parte ,ca ceea ce isi asuma ideatic este un ADEVAR INDUBITABIL! Altfel”PIERIREA TA,VINE PRIN TINE ,IZRAELE”!

 • Da Pintican junior este moștenire de tron ca asa se practica în Arhiepiscopia Clujului Protopopiatul Bistrita, frecventat mereu de Vladica Andreicut.Nu înțeleg de ce se mai anunță posturi la concurs când toate aceste posturi sunt aranjate din timp. Praf în ochi enoriașilor. Știu caz în care concurent pe post de preot seminarist la Cluj, licențiat în teologie la Cluj cu master și activități filantropice, din protopopiatul Bistrita sa prezentat la concurs și nu a luat examenul în fața unui ALBANEZ. Ce sa mai crezi. Totul e o mare mascarada.Daca nu ai pile la Episcopie, Protopopiat și sprijin politic(JUPANUL).Degeaba. Oare cum ne mai răbda Bunul Dumnezeu pe acest pământ.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.