Actualitate

Ce aduce Anul Nou? Carburanți mai scumpi, salarii înghețate, creșterea alocațiilor. Măsurile fiscale

Benzina şi motorina s-au scumpit la pompă începând din 1 ianuarie 2021, ora 00.00, ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal.

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, potrivit Ministerului Finanţelor. De asemenea, pentru motorină, acciza creşte la 1.674,55 pe mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.

Aceste majorări determină o creştere de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei, având în vedere că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse.

Cresc facturile la energie electrică de la 1 ianuarie, fiind mărite tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale. La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea completă a pieței de energie de la 1 ianuarie. Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică pe tot parcursul anului 2021. Astfel, creșterile vor fi de cel puțin 4-5%, creșterea la o factură la apartament urmând să fie de circa 1,3 lei, iar la o casă cu aproape 3 lei.

Alocațiile pentru copii cresc cu 20% de la 1 ianuarie 2021. Astfel, copiii cu vârste între 2 și 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar. Pentru copiii până în 2 ani și copiii cu handicap până la 18 ani, cuantumul alocației va fi de 427 de lei lunar.

Majorarea salariului minim cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei lunar (circa 41 de lei net, aproximativ 1,33 lei pe zi), nu a fost oficializată în şedinţa de Guvern din 30 decembrie. Se pare că hotărârea va fi adoptată săptămâna viitoare.

Intervalul de plată pentru pensii în 2021 va fi 1-15 al fiecărei luni.

Pentru cei care lucrează de acasă, angajatorul poate acorda 400 de lei lunar pentru plata facturilor la utilităţi (electricitate, abonamente, încălzire, apă, etc.), pentru locul în care angajatul lucrează. De banii aceştia angajatul își poate cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru.

Tot în prima zi din noul an au intrat în vigoare măsurile fiscale prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului, pe care o puteți lectura în întregime AICI:

– Se menține nivelul veniturilor personalului din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.

– Se amână plata indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți ai consiliilor județene.

– Neindexarea în anul 2021 cu rata medie anuală a inflației a pensiilor de serviciu, pensiilor militare de stat și indemnizațiilor pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.

– Menținerea în anul 2021 a indemnizației de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020 (6.240 lei/lună).

– Acordarea și în anul 2021 a voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice

– Punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 lei.

– Prelungirea măsurii prin care persoanele fizice/juridice ale căror venituri au fost afectate de criza sanitară au posibilitatea de a solicita creditorilor suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor până la data de 15 martie 2021

– Cererea de anulare a accesoriilor aferente impozitelor și taxelor poate fi depusă până la data de 31 martie 2021

– Eșalonarea simplificată a impozitelor si taxelor restante (perioadă pe 12 luni, fără garanții și grafic de rambursare la alegerea debitorului), poate fi solicitată până la data de 31 martie 2021

– Solicitările de rambursare a TVA vor fi soluționate până la 31 martie 2021 cu efectuarea ulterior, a inspecției fiscale

– Pentru contribuabilii din domeniul HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoarele economiei, se acordă o nouă perioadă de scutire pentru 90 de zile de la plata impozitului specific.

22 comentarii

 • Sper sa aducă salar maxim pentru bugetari 2000 lei sa intre în rând cu cetățenii de rând să vadă cât de ușor e sa împărți 2000 de lei între rate și cheltuieli.

  • Mai fa băiatu scoala și pe urma discutam.Ca tine sunt mulți, nu e vina bugetarilor ca tu ai rămas cu ce poți și cu ce ești înzestrat.Ma bucur ca sti sa scri.E și acest lucru un avantaj pt tine ,dar e minimum…Înțelegi?Cred ca nu….,din păcate…

  • @pt cetatean lucid:
   egalul trebuie pus intre doctori si profesori (o parte f slab pregatiti) de la stat si cei de la Leoni (care nu stiu doar sa scrie, sunt ingineri, tehnicieni, specialisti logistica, HR, calitate, competence center). Apropo amaritii aia de necalificati platesc taxe si impozite pt buget, de unde iei tu salariu, banuiesc…
   @pt eu: lasa frate faza asta cu fa scoala, ca multi sunt cu scoala in privat, poate mai buna ca a ta. e real ca vina lor e ca nu au relatii….

 • Inghetarea salariilor ,din punctul meu de vedere este o decizie corecta.Din pacate discrepanta intre salariile oferite de mediul privat la noi in judet si cele oferite de catre stat sa cam marit considerabil.

 • Aho,aho,copii și frați
  Nu mai stați și vă cântați
  Nu sunteți la colindat
  Ve-ți avea,ce ați votat
  Ați votat cu o franceză?
  Na…plăcuța suedeză
  Dă-i în șperlă,pe români
  Meargă slugă ,la străini
  Că aici,nu mai sunt bani
  LA ANU ȘI LA MULȚI ANI

  Scuză te rog de îi vrea
  Asta e PĂREREA MEA !

 • Pe langa inerentele scumpiri de preturi pe care romanii le traiesc de cand se stiu si de fiecare data asteapta cu speranta ceva de la Anul Nou, iata ca nimic nu se intampla in viata lor decat sa creasca preturile cum treci in 1 ian. a fiecarui an.In schimb eu imi doresc de la bistriteni mai mult civism real pe subiectele care-i dor pe fiecare si sa vina la Bistrita Civica a carei forta este recunoscuta de Edili si Administratie si avand usa deschisa la Primarie sa reusim impreuna sa indreptam lucrurile. O sa vedeti ca se poate daca va alaturati noua. Mai putine comentarii aiurea si lipsite de sens, mai documentati-va cu atentie ca sa stiti si voi unde-i adevarul sau daca sunteti prostiti de-a binelea. B-ta Civica este deja implicata total si duce lupta si in instanta pt. salvarea spatiilor verzi , si a regulilor din urbanism atat de necesare voua tuturor. La Multi Ani !

  • Luptati Balane! Dar trebuie sa sti regulile pentru care lupti! Voi le stiti? Vad ca luptati dupa ureche! Mai sinteti verzi ca nu mai stiu.

  • S-au jurat ca nu vor fi scumpiri!!!! Sighiartau urla cât de dragi ii sunt copii! Acuma copii pot sa crape de foame ca ei sunt la putere! Acuma PSD nu mai este de vina! Este pandemia, nu incompetenta lor și apetența lor ptr putere! USR face ce vrea pe justiție, referendumului lui Iohsnnis a fost degeaba, bani aruncați in vânt! El are guvern, USR are justiția… PSD a fost parfum!!!! Datoria țării este îngrozitor de mare, și nu din cauza PSD!!!! Sărăcie scrie pe noi!!!!!!! Avem plăcute de înmatriculare la gat! De la ei!!!! Și stam bine mersi și acceptam tot ce ne spun in loc sa ii punem la treaba, sa gaseasca soluții nu sa tit caute funcții de înlocuit oameni! Calde și-a suntem coada!!!!!ce fac senatorii Floresn care urla di jignea prin presa? Sighiartau și ceilalți!!! Ne spun într-una ca nu se poate!!!! Bine ca le dam salarii si privilegii

 • D-le NICU PRODAN va salut si LA MULTI ANI ! Cred ca aici nu imi puteti da lectii. Daca sunteti curios sa aflati ce stim noi cei de la B-ta Civica va rog sa ne faceti o vizita si va veti lamuri. In ce ma priveste direct pe mine va transmit ca sunt singurul bistritean din cei 80.000 care nu a lipsit niciodata din 2007 de la nici o dezbatere de interes pt. oras si am fost la toate dezbaterile pe bugetele orasului unde am prezentat amendamente, cereri inregistrate , depuse si sustinute in sala CL in fata edililor. D-vs stiti cum se face un Buget ? Ati fost vreodata in camera de Consiliu sa sustineti ceva de interes pt. comunitatea in care traiti ? Cand vorbesti si sustii o idee VERDE singur la Curtea de Apel Cluj , fara avocat in fata a trei judecatori si reusesti sa convingi un complet superior sa se trimita spre rejudecare la B-ta cazul Piata Centrala eu cred ca stiu regulile de care ma intrebati . La intrebarea daca mai suntem VERZI o sa aflati asta in luna ianuarie de la Tribunalul Bucuresti. Trebuie doar sa cititi presa daca va interesaza subiectul.

 • Padurile patriei , atatea cate mai sunt , din mila lui Dumnezeu . nu ca rezultat al muncii garzilor, radarelor , ecologistilor de tot felul etc adapostesc niste fiinte fantastice care sunt lupii.Acestia sunt fiinte sociale traind in general in familii extinse care cuprind masculul alfa femela alfa , puii din anul recent precum si matusi sau unchi din anul precedent.Familia extinsa se numeste haitic.In conditii de hrana putina , pentru supravietuire se unesc mai multe haiticuri si formeaza o haita. Desigur , asa cum va asteptati poate , sunt multe lupte pentru impunerea suprematiei in haita. Prin aceste lupte dispar o parte din masculii alfa dar in final totul se armonizeaza.Mereu mi-am imaginat partidele si partiduletele ca niste haiticuri care supravietuiesc cum pot intre alegeri.In campaniile electorale „masculii alfa” ai „haiticurilor” se intalnesc din cand in cand si se mai harjonesc dar nu se „omoara”.Dupa alegeri unele partide se unesc si formeaza un fel de ” haita” care in democratie se numeste ALIANTA GUVERNAMENTALA…Daca alianta cuprinde cumva si PNL atunci se numeste o alianta progresista cu valori proeuropene si ma rog , euroatlantice , care are in vedere numai binele cetateanului , in principiu a romanilor (niciodata nu pomeneste nimeni de celelalte etnii traitoare in tarisoara). Daca Doamne fereste , alianta cuprinde PSD , atunci fratilor , alianta are caracter nationalist , antieuropean si lucreaza numai in folos propriu , neglijand interesele poporului etc. De ce ? Asa s-a stabilit…Din alegeri libere a rezultat o alianta progresista cu valori proeuropene care guverneaza numai in folosul cetateanului , altfel spus „a romanlor”(vezi discursurile d-lui presedinte Base). Dragilor , nu va mai plangeti , nu va mai lamentati , tot ce face guvernarea este spre binele cetateanului , chiar daca vi se pare ca n-ar fi asa …Asa e progresul si bunastarea cu valori proeuropene.

 • Asa este nea Balan! Dar cind veti lupta pentru toti cetatenii, nu doar pentru unii? Cind veti face dezbateri raportate si la abuzurile functionarilor? Cind veti dezbate transformarea Bistritei din comuna in oras? Verdele nu e totul! Cind veti trece de la mentalitatea de satean la cea de orasean? Cind veti vedea Bistrita ca un oras? Intreb..fara suparare! Aveti potential..

 • Nicu Prodan. Nu puteti sa imi spuneti mie ca am mentalitate de satean cand eu ma aflu la a treia generatie de Balani nascuti aici si locuind continuu din 1939 pana astazi in orasul Bistrita. Nu puteti sa afirmati ca B-ta este comuna pt. ca nici in Evul Mediu nu a fost comuna ci oras cu dreptul de a tine targuri si a bate moneda. Puneti mana pe istorie sa vedeti cum gresiti . Deci nu pot sa va raspund prea multe pt. ca nu sunteti pregatit nici macar cu intrebarile cheie care trebuie puse.Bistrita este oras de 800 de ani aflat in diferite stadii de evolutie, si in nici un caz nu pot sa va dau dreptate. Verdele numit (aurul verde) impreuna cu apa , aerul si hrana sanatoasa este un tot unitar la pachet si este esenta vietii pe pamant si fac parte din existenta noastra ca specie . Intr-un cuvant este TOTUL . Urmeaza lucruri mai putin importante ,insa necesare traiului nostru. Cu bine !

  • Asa este nea Balan! A fost un oras in diferite stadii de evolutie. Sint comune mai evoluate decit Bistrita, si mai bine gestionate. Noi in care stadiu ne-am oprit? Acu 100 ani cum zici mata. Si referitor la mentalitate, cit sa mai tinem niste case prabusite in zone urbane? Chiar daca au fostt a fruntasilor merita si ele sa se odihneasca in pace dupa 100 ani. Mata, nu cred ca nu ti-ai vinde casa pentru un pret corect. Ca doar asta e capitalismul. Sau mata nu esti capitalist?

 • D-le NICU .Avem legea FATADELOR promulgata de Presedinte in 2017. Daca Primaria tine cont de ea si doreste improspatarea, refacerea fatadelor din centrul medieval o poate face cu succes in baza unei legi. Case care stau sa se prabuseasca sunt doar in zona A a orasului In rest eu cred ca ai vazut ce mame de vile pe toate dealurile si de la pasarela din B-ta vezi si pe stanga si pe dreapta numai noutati si frumuseti care mai decare. Zona stabilita cu mari riscuri sunt pasajele , curtile interioare si in general zona istorica , adica exact acolo unde statul a fost proprietar zeci de ani. Restul imobilelor din zona B si extravilan nu arata rau deloc decat cu mici exceptii. Cine nu isi renoveaza de buna voie casa exista si posibilitatea sa-i fie ridicata impozitarea cu 500%. Dar si Primaria poate sa aiba dupa lege stattul de coproprietar la fatadele de interes istoric . Raspunsul este calificat dupa lege si nu este dat de mentalitatea de satean pe care tu mi-ai descoperit-o. Desi mentalitatea la tara este de 1.000 de ori mai buna, si credincioasa decat a celui din oras adica de om mutat de la tara si care in proprtie covarsitoare s-a mutat la oras pt. un serviciu. Ca ecologist imbin armonios de cand ma stiu cele doua mentalitati din care ma straduiesc sa aleg tot ce e mai valoros. Am o proprietate insemnata si la tara mostenita de la bunicul meu care era DASCALUL satului si cpt. de Prim Razboi Mondial cu mentalitate austriaco-germana si nu bolsevica sau taraneasca inapoiata. El a purtat manutele a zeci de generatii si i-a invatat carte datorita altei pregatiri, desigur cu mentaltatile vremurilor apuse cand la orice scoala mai functiona si nuielusa. Hai Noroc !

 • Asa e nea Balan! Noi doi trebuie sa avem o discutie. Tu cu inteligenta iar eu cu frumusetea iti inchipui ce idei am procrea. Sa nu fie,doamne fereste,invers. Dar nu cred! Verde sa iasa! Nea Balane te contactez eu, iau nr tel de la Ciobanica. Tine telefonul deschis si stai pe acasa sa poti raspunde.

 • Guvernul Ţepelor

  PNL i-a păcălit cu cinism pe copiii ţării cu alocaţiile

  USR-PLUS i-a minţit pe părinţii lor cu sloganul TaxeZero pe salariul minim!

 • SPD .Voteaza cu HAURUL lui sosoca sau cu oamenii lui dragnea. Ai mai trecut tu prin astea si vad ca iti este iarasi dor de ei . Pe cei dintai doar sa faca scandal cu masca vad ca se pricep bine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.