Ultramaratonistul Tibi Ușeriu vrea să organizeze anul acesta prima competiție importantă de alergare de pe Via Transilvanica. Ultramaratonul ar urma să înceapă la Putna și să aibă finișul la Piatra Fântânele.
”Via Maria Theresia a lipsit foarte mult, oamenii au vrut să se întâlnească, să alerge, era un proiect extraordinar de bun pentru promovarea zonei, pentru frumusețile noastre. În plus, am dobândit un partener local foarte serios. Este vorba de compania Datacor care ne ajută să facem o buclă. Dacă vine cineva în Bistrița-Năsăud și vrea să știe ce înseamnă Via Transilvanica, noi putem să-l trimitem până la Lunca Ilvei pe un drum și să-l invităm să vină pe celălalt drum pe care îl amenajăm cu Datacor și bineînțeles că acolo trebuie să tragem repede un maraton dacă se poate. Surprize vor fi destule, dar un ultramaraton care să pornească de la Putna și să fie pe 160 de km și să se oporească la Tășuleasa Social, neastâmpăratul de Tibi precis va organiza. Acum, mai depinde și de ce vrea domnul acesta, SARS-CoV-2. Și el are foarte multe de spus în planurile noastre, iar Dumnezeu râde de planurile noastre, așa că să fim sănătoși, să mergem înainte și să vedem ce iese”, a spus Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social într-un interviu pentru Timp Online.
Într-o conferință de presă care a avut loc la Suceava, Tibi Ușeriu a spus că ultramaratonul ar urma să fie organizat la începutul lunii iunie 2021.
Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, în iulie 2019, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.400 de kilometri, ”de la Putna până la Cazane”, în prezenţa actorului Marcel Iureş, ambasador al acestui proiect.
Proiectul Via Transilvanica a fost lansat pe 12 iunie 2018, iar traseul, pe lângă scopul turistic, reprezintă un drum de pelerinaj şi ”o modalitate de a te regăsi spiritual sau emoţional”.
Via Transilvanica va cuprinde în final 1.400 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi va străbate zece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin. Până acum sunt amenajați deja 800.
Conceptul s-a născut în urma unor iniţiative similare din alte ţări, cum ar fi El Camino de Santiago în Spania sau Pacific Trail în America de Nord.
Anul trecut, în 30 ianuarie 2020, Tibi Ușeriu a luat din nou startul la Yukon Arctic Ultra, o cursă de alergare în condiții extreme de la Cercul Polar, cursă pe care a câștigat-o din nou de data aceasta promovând Via Transilvanica.
În data de 4 august 2020, Tibi a alergat alături pe Horia Tecău pe o porțiune din Via Transilvanica, iar imaginile sunt spectaculoase.
Acest om poate face orice isi propune.Daca fiecare am face macar din timp in timp cate ceva bun pentru noi si pentru cei apropiati si apoi fiecare din ei ar face din timp in timp cate un lucru bun pentru ei , pentru noi si pentru alti apropiati etc., toate acestea s-ar aduna si ar forma un „mare bine” pentru tara. Pentru Tibi , calit in gerul Yukonului , este „floare la ureche” sa organizeze un asemenea ultramaraton , desigur daca Domnul va ingadui asta , chiar daca va zambi un pic la aceasta nastrusnicie…Intr-o strafulgerare , gandul ma duce in viitor cand se va implini visul tainic al celor doi frati nazdravani , bargauani de soi , de a uni Putna cu Portile Cazanelor prin acel drum minunat de iarba , de flori si de cantec strabun , pe care impreuna l-au nasit intru propasirea neamului romanesc , Via Transilvanica. Atunci , intocmai ca la Nunta Zamfirei veni-vor „crai si regi” din toata lumea si se vor minuna de comorile noastre. Apoi va putea organiza chiar doua maratoane , cu pornire simultana din cele doua capete de drum , fiecare avand cca 700 de Km .Asa ca-i poate „bate” pe canadieni daca nu la conditii extreme de clima , la distanta si la conditii de frumusete extrema…Alin si Tibi , Tibi si Alin inca o data sunteti eroii nostri !
Bate pe naiba.
Leo lasă-o baltă.
Nu am nimic cu Tibi Uşeriu, omul e ok exemplul e ok, face ce îi place a învins într-o cursă ..alta era referința atunci.
Ce am e cu pupincurismul extatic, românu’ care se pune prin coasociere pe un piedestal din ăla olimpian..în plus ..”bate pe canadieni” ..
https://arcticultra.de/results/
În 2019…din primii 10 , 7 sunt canadieni..
Realitatea e că sunt zeci de curse extreme de care mulți habar nu au.
Şi sunt români, aventurieri care au reuşit dar nu au vizibilitatea mediatică a lui Tibi Uşeriu.
Via Transilvanica a devenit un vis implinit al Asociației Tăşuleasa Social – cel mai important ONG initiat si condus de Alin Uşeriu, având ca obiective voluntariatul, cultura organizațională şi respectul pentru natură. Proiectul Via Transilvanica, a fost lansat în anul 2018, urmărind marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de 1000 kilometri care pornește de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin (Vezi: https://timponline.ro/borna-0-transilvanica-proiect-monumental-marca-tasu-foto-video/)
„Drumul care uneste” cum mai este denumit Via Transilvanica a fost inaugurat oficial în 22 iulie, 2019 la Mănăstirea Putna din județul Suceava, unde a fost montată simbolic, prima bornă kilometrică.
Asociația Tășuleasa Social care a inițiat acest proiect consideră că mănăstirea Putna are o semnificaţie istorică și culturală deosebită pentru România și Via Transilvanica și de aceea a vrut să marcheze aici în mod festiv finalizarea lucrărilor traseului în județul Suceava.
Vezi si: https://www.viatransilvanica.com/noutati/inaugurare-la-putna/
D-le „cc” , de ce sunteti asa ursuz , la inceput de an? Nu-i nici un bai ca aveti alta parere.E firesc sa fie asa .Ce -ar fi de lumea asta daca toti ar vede-o la fel ? N-am inteles niciodata de ce ne consideram sub alte natii cand avem si noi varfurile noastre in orice domeniu.Daca noi ne ponegrim unii pe altii atunci ce sa asteptam de la straini ? Imi vine in minte o poveste cu Ion si cel mai bun prieten al sau care il intreaba:”Ia zi Ioane , drept ii ca nevasta-ta e c.r.va ? La care Ion spune : „Apoi io di-undi sa stiu , unii zic ca-i ase altii zic ca nu-i ase…” Respect ideile oricui chiar daca nu pot fi uneori de acord cu ele. Este si cazul de fata.