Actualitate

Planurile Primăriei Bistrița pentru zonele Independenței și Lamă, Piața Decebal, Ștrandul Codrișor, parcări

Primăria Bistrița intenționează să acceseze fonduri europene pe mobilitate și regenerare urbană, prin care să deruleze o serie de investiții în mai multe zone ale orașului:

– Perimetrele extinse Independenței Nord și Lamă (Florilor – Andrei Mureșanu – Sucevei) – proiecte de regenerare urbană pentru a schimba aspectul zonelor

– Cursul intravilan al Văii Căstăilor – amenajarea paralelă a unui traseu cu piste de cicliști

– Piața Decebal – amenajarea unei piețe agroalimentare moderne, închise, cu temperatură controlată

– Ștrandul Codrișor – reamenajarea ca bază de agrement, cu bazine acoperite, tobogane, saune și alte facilități pentru petrecerea timpului liber

– Zona fostului cinematograf 23 August din fața parcării de pe strada Lupeni – locuri de parcare prin extinderea arealului și supraetajarea locurilor de parcare dinspre Bulevardul Republicii înspre Piața Centrală

”Vom reveni cu detalii asupra acestor proiecte pe măsură ce avansează documentațiile tehnice necesare oricăror planuri serioase de mobilitate și regenerare citadină”, spune primarul Ioan Turc.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/769493197307196

25 comentarii

  • Referitor la fostul cinema 23 August, de ce nu-l cumpara Primaria ca sa extinda parcarea si sa faca un acces mai bun? Poate nu-i de vanzare, dar macar vedem o noua abordare in gandirea celor de la conducere, o schimbare de mentalitate.

    • Terenul fostei intreprinderi Rapidul, a cui este?De ce nu amenajeaza acilo parcare, pentru tit bulevardul Decebal Andrei Muresanu?.

  • Reamenajarea Ștrandului Codrișor trebuie privită in contextul mai larg al amenajării Pădurii Codrișor ca „Pădure Parc”. In acest sens există Hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ( https://timponline.ro/bistrita-civica-expunerea-de-motive-a-proiectului-privind-amenajarea-padurii-codrisor/)
    De asemenea, inca din 2006 mai exista proiectul: P.U.Z. Bistrita ‘ Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill)((https://zupernews.wordpress.com/2013/06/06/codrisor-hill-p-u-z-bistrita-dealul-codrisor/)
    Conform Planului Urbanistic Zonal, Padurea Codrisor ar fi trebuit sa intre intr-un proces amplu de amenajare, prin care aceasta zona sa devina un spatiu optim pentru o serie de activitati sportive dar si de agrement, dupa cum urmeaza:

    1. realizarea unor trasee amenajate pentru folosinta pietonilor si a biciclistilor. Aceste trasee vor fi realizate din pamant stabilizat si pietris si vor avea pe parcursul lor platforme de odihna de unde va putea fi admirat orasul. Traseele vor fi iluminate pe parcursul noptii si mobilate cu banci, panouri de informare-directionare si cosuri de gunoi.

    2. realizarea unui traseu competitional pentru probe ciclistice de « downhill » care va fi marcat special pentru evenimente sportive. Acest traseu se va amenaja in asa fel incat sa nu intersecteze circulatiile pietonale si ciclistice pentru amatori, urmand a fi utilizat numai cu ocazia organizarii de competitii.

    3. realizarea a patru partii pentru saniute, una de dimensiuni mai mari, dotata cu instalatie de nocturna si trei mai mici. Partiile sunt amplasate pe versantul cu orientare nordica pentru a beneficia cat mai mult timp de zapada.

    4. realizarea pe zona de coama a cinci terase-belvedere in consola, pentru admirarea
    panoramei orasului si a unui turn-belvedere care sa permita o panorama larga-inclusiv in lungul vaii raului Bistrita, neobturata de vegetatie.

    5. amenajarea unor platforme pentru picnic si a unor zone pentru joaca in zona terenurilor de administrare silivica pe platoul de sub coama dealului

    6. amplasarea a doua panouri pentru escalada pe versantul cu orientare sud a dealului

    7. amplasarea unei dotari publice-restaurant/belvedere intr-o zona apropiata varfului dealului

    8. realizarea unei parcari amenajate peisager, in trepte, la extremitatea sudica a parcelei
    forestiere, care sa serveasca vizitatorilor. Aceasta zona va putea gazdui maxim o suta de autoturisme si va fi realizata din pamant stabilizat si pietris. in zona parcarii va fi amplasata o constructie care va gazdui grupuri sanitare si cismele de apa, necesare activitatilor de agrement.

    9. realizarea unui drum forestier care sa bordeze limita sudica a parcelei forestiere si care sa impiedice proprietarii vecini sa acapareze zone din padure prin mutarea gardurilor in adancime.

    10.realizarea de plantatii care sa marcheze si sa intareasca identitatea traseelor pietonale propuse.

    Lucrări de reabilitare la Strandul Codrisor, au mai fost efectuate intre anii 2015 – 2017 in timpul administratiei lui Ovidiu Cretu.
    În proiectul respectiv de reabilitare au fost incluse amenajări obligatorii precum: sistem de filtrare, tratare şi recirculare a apei cu preaplin pentru cele trei bazine, bazin de compensare şi sala echipamentelor, reţele de canalizare, amenajarea aleilor de legătură, dotarea cu mobilier urban (şezlonguri de lemn, umbrele de soare, bănci, banchete pentru tribună, coşuri de gunoi, cişmelele de apă), refacerea duşurilor exterioare, amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii şi a unui teren de sport multifuncţional destinat jocurilor cu mingea (baschet, volei/fotbal-tenis, minifotbal), amenajarea vestiarelor, a unui chioşc la intrarea în incintă şi a unui panou informativ de afişaj cu harta Ştrandului Codrişor, refacerea grupului sanitar, inclusiv dotarea acestuia cu obiecte sanitare adaptate persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea spaţiilor verzi, zonă distinctă pentru picnic dotată cu mese şi bănci, grătare, locuri pentru ceaun, cişmele cu apă potabilă, coşuri de gunoi, toalete ecologice şi pichet de incendiu, realizarea unei instalaţii de sonorizare şi trei locaţii pentru conexiune hot-spot wireless la internet, realizarea sistemului de iluminare de incintă şi supraveghere video pentru obiectivele principale, înlocuirea gardului existent cu o împrejmuire transparentă.
    Diferenta dintre variantele de reabilitare era dată de modul de acoperirea bazinului olimpic (pentru adulţi) in vederea prelungirii perioadei de utilizare a bazinului , cu un consum minim de energie şi reducerea pierderilor de apă.
    Consiliul Local de la vremea respectivă, fidel primarului Cretu, a optat atunci în septembrie 2014 pentru varianta nr. 1, cea mai ieftină, de acoperire bazine cu folie şi utilizare panouri solare, în locul variantei nr.3 care prevedea închiderea bazinului pentru adulţi cu structură metalică cu pereti verticali din panouri mobile şi acoperiş retractabil combinat cu utilizarea de panouri solare şi pompe de căldură, care ar fi permis functionarea bazinului olimpic tot timpul anului. In plus, varianta 3 ar fi protejat mai bune finisajele la bazine fără a fi necesară refacerea lor in fiecare an cu cheltuieili suplimentare.

    • @ Radu, alți bani aruncați pe distracți inutile. Primăria trebuie să se ocupe de treburile urgente care nu sau realuzat de ani de zile nu de reabilitarea ștrandului și alte bazaconi. Sunte rubți în cur dar noi vrem distracți ( mentalitate de gipsy ) . Hai de capul nostru unde am ajuns !

    • Faceți șoseaua pe lângă calea ferată să scăpăm odată de aglomerația din oraș.

  • Cu o floare nu se face primavara. Parcarea din zona fostului Cinema 23 August nu rezolva problema. Nimic espre amenajarea acelei parcări supraetajate in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, din spatele Hotelului Bistrita, menită să serveasca zona Centrului Civic din jurul Prefecturii, se tot vorbeste de foarte multă vreme. Inca din 2013, se punea problema demolării centralei termice, astfel inc să se deschidă o arteră de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul căreia intr-o primă etapă să fie amenajate parcări de suprafată pentru institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Apoi, dupa identificarea surselor de finantare sa fie construite parcări supraetajate care să rezolve definitiv această problemă.
    De asemenea, in Piata Mihai Eminescu din Bistrita unde urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural care prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, era proiectată si o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara.
    Chiar dacă in prezent perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, măcar grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.

  • Ce sa spun se face tot ce vrea muschiul lor, au marit taxele pe propritati aproape dublu si nu-i trazneste nimic, lumea tace chitic sub masca.

  • Poi, exact asta zicea si viceprimarul Niculae in campanie că extinde parcarea de pe Lupeni și o etajează. Ati ajuns la proiectele lui, pe care le-ati criticat într-una?

  • Lunaticilor..!)) Reparați străzile ca ne rupem mașinile. S-a umplut Bistrita de gropi si nu faceti nimic! Absolut nimic! Un oras jegos si plin de gropi.
    Niciodata nu am vazut atata indolenta si nepasare in administrarea orasului.
    Lasati proiectele futuriste!
    Vai de mama noastră!

  • Cum dracu v-a fătat mintea să începeți un alt proiect de Apuapark, cand este unul în lucru în Wonderland?
    Acolo s-au săpat deja bazinele, s-au investit anul trecut peste 3 milioane de lei în lucrari, este un proiect tehnic finalizat, cu toate documentațiile, avizele și autorizațiile pregatite?
    Acum o luați de la capăt deștepților și cheltuiți alți bani pe studii de fezabilitate, proiectare….avize și mama dracului.
    Chiar atat de iresponsabili sunteti?

  • Ideea cu pista de biciclete pe valea valea Căstăilor pe toată lungimea intravilanului și mai departe este excelentă. Mai ales că Bistrițenii vor putea ajunge ușor cu bicicletele în aceea zonă destul de pitorească a orașului pe pista de biciclete de pe strada Drumul Cetății.

    • Reabilitarea străzi Căstăilor trebuie să se facă pe toată lungimea ei până la intersecția cu strada Tărpiului pentru a oferi rute alternative de fluidizarea a traficului din aceea zonă a orașului.

  • Inginerule, ce bazine s au sapat in wandarland?
    Poat vrei sa zici ca sau reparat bazinele naruite din care se facea zapada.
    Bazine pe care s au cheltuit milioane fara numar vezi doamne le au marit dar de fapt le au reparat.
    Atunci nu v am vazut asa vehement, poate ca erati din gasca psd.
    Cand a cheltui Cretu peste 10 milioane de eur pe dare daca se face un audit serios (nu cel din primarie care face la comanda si acuma a lui Cretu & company) nu cred ca s ar putea justifica niciun sfert din bani cheltuiti la acea partie inutila.
    Cate prouecte au ramas in sertar pe care s au cheltuit bani grei, cate proiecte de rahat ex steandul Codrisor vopsit cu 2 milioane lei?
    Dati un exemplu de prouect bun facut de Cretu in 12 ani?
    Padurea Schulevard cu canale betonate, si un amarat de teren de sport ia verificati cat a costat.
    12 ANIIII DE NIMIC DE PLIMBARI CU GASCA COZMA PRIN JAPONIA, CHINA SI IN TOATA LUMEA, cel mai mare buget in avea casa de cultura.
    Asa ca numai tu crezi ce spui.

  • Penibil dacă nu la atât îl duce mintea pe actualul primar, să cheltuiască alți bani pentru alte lucruri inutile nu mai am nimic de spus decât Penibil.

  • Pai ala din Aquapark nu e al lor, acolo parandaratul merge la altii.
    Isi fac si ei proiectele lor, peste câtiva ani la alegeri le trebuie si lor cash-caval.

  • Daca nu te poti trezi dintr-o betie intreaba primarul ce vrea sa faca cu banii tai!
    Te trezesti pe loc si-ti dai seama ca platesti impozite degeaba….asa ca … hic…anul asta nu mai platesc impozite!

  • Cati din voi sunteti dispusi sa veniti la dezbaterea publica pe BUGETUL 2021 ? Restul este pierdere de vreme ce ati scris voi aici. Mai bine ati fi citit CAPRA cu TREI IEZI .

  • Totuși nu mai ieșiți cu propuneri, vă rugăm să vă apucați de treaba. La Cluj iese Boc și spune am finalizat (creșă, strada, parc, parcare etc). La noi de 30 de ani numai proiecte fără nici o finalizare. Avem nevoie de noi trasee fără atâtea sensuri unice să putem circula mai ok.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.