Nosa Creative vă invită la lansare de carte online: ”Viile și vinul din podgoria Lechința – Transilvania”, scrisă de istoricul Corneliu Gaiu. Lansarea online este programată marți 30 martie, începând cu ora 18.30.
Despre carte vor vorbi Corneliu Gaiu – autorul cărții, editorul Marin Ecedi, fondatorul și acționarul majoritar Transilvania Broker, Gabriel Login, și inginerul Mihai Bilegan.
”Dragii mei, mi-ar fi plăcut să vă pot invita la o degustare de vinuri și în felul acesta să lansăm și cartea ”Viile și vinul din podgoria Lechința – Transilvania” scrisă de istoricul Corneliu Gaiu. Pentru că nu putem să ne vedem față către față vă invit la lansarea cărții online pe pagina de Facebook a editurii (https://www.facebook.com/nosanostraeditura). De marți, 30 martie 2021, cartea va fi disponibilă pe shop-ul online al editurii Nosa Nostra – www.editura.nosa.ro sau la sediul nostru. Cartea a fost realizată cu multă muncă, depusă de întreaga echipă Nosa Creative alături de istoricul Corneliu Gaiu. Sperăm să vă placă!”, spune Marin Ecedi.
Dr. Corneliu Gaiu, autorul acestei lucrări, este un istoric cu o profundă cunoaștere a civilizației și istoriei Transilvaniei de nord. Specialist în cercetarea civilizației romane, medievale timpurii și de istoria artei, a desfășurat ample cercetări arheologice la Archiud, Ilișua, Ciceu Corabia, Bistrița, Fântânele, Dipșa, Ocnița, Vermeș, Stupini. Cu o activitate de peste patru decenii în cadrul muzeului din Bistrița unde a fost organizator a numeroase expoziții, manifestări științifice, realizarea de cataloage, ghiduri și lucrări de specialitate. Numărul mare de monografii, studii, materiale și articole privitoare la antichitatea și istoria economică și culturală a Bistriței și județului îi subliniază competența, profunda cunoaștere a documentelor, echilibrul argumentației și pasiunea cercetării.
”Istoricul Corneliu Gaiu ne oferă în această carte o incursiune în istoria viilor și a vinului din jurul Bistriței. În evul mediu toate dealurile care înconjurau cetatea erau cultivate cu viță de vie, iar satele din jur aveau de asemenea plantații extinse. Denumirea generică de Podgoria Lechința se referă la viile și cramele din arealul din jurul Bistriței, regiunea deluroasă a Someşului Mare şi Mureşului din nord-estul Podişului Transilvaniei. Din punct de vedere istoric se evidențiază viile și vinul din Bistrița,Viișoara, Teaca, Lechința, Jelna, Dumitra și Batoș. Este prima lucrare de acest gen care ne vorbește despre o tradiție îndelungată a viticulturii și despre rolul vinului în modelarea evenimentelor și despre forța financiară sau simbolică pe care a avut-o în această regiune. Cramele actuale au reușit să ducă această tradiție mai departe și vinurile produse sunt excepționale, reușind să obțină atât premii naționale și internaționale cât și recunoașterea specialiștilor. Ar trebui să fim mândri de această componentă identitară a regiunii și să cinstim cum se cuvine atât istoria vinului cât și eforturile cramelor actuale de a produce vinuri de înaltă calitate. Această carte este cel mai bun prilej. Citiți-o pentru a afla trecutul și beți un vin produs în cramele noastre pentru a simți cum istoria Transilvaniei reînvie în fiecare pahar de vin” – Marin Ecedi.
Pe cand , o degustare de vinuri , online ? De la podgoria Lechinta , desigur !
cat rautate fata de cei ce simt gustul vinului adevarat!