Managerul Spitalului Județean de Urgență, Gabriel Lazany, i-a adresat o provocare primarului Bistriței, Ioan Turc, aflat la primul mandat, și care a prezentat într-o conferință online organizată de Centrul Europe Direct Bistrița prioritățile sale din care lipseau cele care țin de sănătate, municipalitatea neavând niciun spital în subordine, cum au, spre exemplu, primăriile din Năsăud sau Beclean.
”S-a încheiat cel mai dificil an pentru sistemul de sănătate din ultima sută de ani. Pot spune că sistemul de sănătate a fost îngenuncheat, deși se vorbea de mai mulți ani, iar OMS chiar a transmis că există posibilitatea apariției unei astfel de pandemii. România a fost nepregătită și prin infrastructura de sănătate pe care o are și care nu poate nici în momentul de față să gestioneze corespunzător o astfel de stare pandemică. Pentru o gestionare corespunzătoare ar fi trebuit ca spitalele, indiferent că sunt publice sau private, să fie construite pe un sistem de camere individuale, tip rezervă. Doar atunci un pacient e gestionat corespunzător de când intră și până iese din spital. Aici vorbim de un pacient în situația actuală de Covid. Orice altă gestionare în sistemul românesc de saloane cu 2-4-5-8 paturi generează anumite pericole atât pentru pacientul în cauză, cât și pentru colegii de salon. De aceea, sistemul de sănătate, ca să aibă un viitor, trebuie să-l gândim și să acționăm împreună”, a spus Lazany.
Managerul SJU i-a cerut primarului Bistriței Ioan Turc să găsească o soluție pentru a include Consiliul Local Bistrița și municipalitatea în sprijinul Spitalului Județean: ”Situația de la noi e puțin diferită față de alte județe din țară. În acest moment, nu există un spital municipal cum există în alte județe, Spitalul Județean îndeplinind și funcția de spital municipal. Mai mult decât atât, 33% dintre pacienții tratați în cadrul Spitalului Județean sunt din municipiul BIstrița și localitățile arondate. Deci trebuie să ne facem un viitor împreună”, a spus Lazany.
Managerul SJU a adăugat pe de altă parte SJU are experiență în gestionarea unor proiecte de anvergură.
”Suntem cred că singurul spital din România care am reușit să atragem fonduri de contrapartidă la Ambasada Elveției asta înainte să apară fondurile europene nerambursabile. Pe fondurile europene am accesat cam tot ce puteam accesa și unde am fost eligibili. Aș da ca exemplu Ambulatoriul de specialitate care, la finalizarea proiectului, a fost nominalizat de ADR Nord-Vest ca cel mai bun proiect din sănătate pe sectorul de ambulatorii de specialitate și, de asemenea, nominalizat și premiat de Ambasada Olandei la București ca cel mai bun proiect pe ambulatorii de specialitate din Europa de est. Am mai accesat fonduri pe fonduri europene pentru UPU. A început construcția fizică în luna octombrie și undeva în 2 luni va fi finalizat. Avem cele două secții externe de pe Alba Iulia și Ghinzii unde facem două reabilitări energetice îmbunătățite pentru că am solicitat modificări la proiecte avizate de ADR Nord-Vest. Am încercat să adaptăm aceste proiecte noii situații pandemice să avem grup sanitar la fiecare salon, o rețea de distribuție a fluidelor medicale și o dotare corespunzătoare. Mai avem un proiect semnat pe 38 de milioane de lei pentru dotarea cu echipamente a SJU unde suntem în curs de achiziție publică. De asemenea, ca proiecte de dezvoltare mai avem heliportul care e o investiție finalizată fizic și suntem în curs de acreditare”, a mai spus Gabriel Lazany.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Gabriel Lazany a spus că unitatea medicală vrea să implementeze un ”proiect major” de 50 de milioane de euro care presupune o extindere de 14.000 de mp a SJU.
Aici se vrea dezvoltarea câtorva specialități medicale noi, iar cea mai importantă este cardiologia intervențională. ”Astfel nu vom mai fi nevoiți ca pentru pacienții care fac infarct să căutăm soluții de urgență pentru a fi transferați la Mureș și la Cluj”, a spus el.
De asemenea, prin intermediul CJ, Spitalul vrea să depună un proiect pe PNRR pentru reabilitarea energetică a clădirii principale a spitalului, construită acum 40 de ani. Nu în ultimul rând, se vrea extinderea și modernizarea secției externe de Psihiatrie de pe strada Someșului, banii necesari fiind solicitați Ministerului Sănătății.
”Viitorul este împreună. Trebuie să găsim soluțiile prin care orgoliile să fie lăsate deopate și să încercăm să facem un sistem de sănătate public performant. Sistemul public de sănătate e important și nu ar avea nicio scuză să nu devină un sistem performant. Într-adevăr sunt anumite îngrădiri legislative, dar și foarte multe facilități pe care spitalele publice le au față de cele private și de aceea trebuie să fie performante. Subvenția salarială vine pentru personalul din spitale, până la susținerea autorităților locale și a Ministerului Sănătății. Scopul unui spital public nu e realizarea profitului, iar toți bani produși din serviciile de sănătate pot să se întoarcă către creșterea calității actului medical”, a spus el.
Impreună sau separat voi oricum aveți un viitor. Noi ăstialalți suntem vai de capul nostru, dar ne merităm soarta, pentru că alegem cu orice alt organ, numai cu creierul nu.
Oricum, vă doresc tuturor cârmacilor acestei țări și acestor meleaguri ca intr-o bună zi să beneficiați din plin de condițiile pe care le-ați creat pentru noi.
Cand cineva iti intinde mana , din respect si complezenta , trebuie sa faci la fel. Intr-adevar un spital public nu trebuie sa aduca profit (cu orice pret) dar nu trebuie nici sa risipeasca banul public. Managerul SJU , prin tot ce a facut pana acum a aratat calitati manageriale certe iar prin proiectele propuse arata viziune , preocupare si bune intentii. D-l Turc ca manager al municipiului , din functia de primar ales al urbei , are tot timpul si spatiul necesar pentru a-si arata calitatile prin fapte si nu prin vorbe . Rezolvarea problemelor stringente ale societatii cum ar fi invatamantul si cultura , sanatatea , transportul in comun , ordinea si curatenia , trebuie sa se faca printr-o colaborare de fond a partidelor aflate vremelnic in arcul puterii si partidele aflate momentan in opozitie. Sicanarea reciproca cu „vechea mostenire” sau cu „nu sunteti in stare de nimic” sunt slogane care nu duc la rezolvarea problemelor. Dati-va mana oameni buni si faceti impreuna lucruri bune. Lasati ORGOLIILE la o parte . Nu are nicio importanta a cui a fost ideia buna , conteaza cine a infaptuit-o !
Potrivit unui raport DNA din mai 2018, managerii de spitale dădeau șpagă șefilor caselor județene de asigurări de sănătate, ca aceștia din urmă să le aprobe bugetele fără să le analizeze în nici un fel(citez presa).Sper ca voi(tu si cu chelnerul ) nu ati sifonat nimic !!Desi, tare era mandru dracnea de voi,parca erati copiii lui!!
Mai omule , cand am citit comentariul tau am si crezut ca esti Oidiu Florian !! Il stii cred pe tizul tau , cel care acum e parlamentar , sau probabil ca e plecat din romanica ca nu am mai auzit nimic despre dansul ! Ma intreb cu ingrijorare : o fi bine ?
Aoleo,am uitat,fostul manager de spital a cerut aprobare sa faca un bloc de locuite din veniturile de la spital
Nu va mai tot agațați de uni si alti… faceti-va treaba si incercati sa nu mai sa stoarce-ti bani de la Ministerul Sanatii pe caz de Covid ca este nevoie de finantari si in alte parti.
Daca este sa se faca ceva in parteneriat , este un spital nou, de la temelie.Si nici intr-un caz in locatia in care a functionat unul inainte.
S-a facut o aripa noua , legata de vechiul spital judetea si am reusit in doar cateva luni sa transferam infectiiile nozocomiale in noua aripa.Te duci pentru o operatie ortopedica , ajungi acasa si faci antibiotice la greu sa scapi de infectia dobandita in spital.
Nicaieri in lumea civilizata nu se reabiliteaza un spital vechi de 40 ani . Se darama.
Spatiu pentru un nou spital avem ( fostul Mopal , fosta fabrica de teracota, ) , spatii cu deschidere suficient de mare sa aterizeze un elicopter si sa nu ne chinuim sa aducem elicopterul printre blocuri, iar accesul ar fi mult mai facil pentru ambulante, decat este in prezent.
Domnilor , construiti de la zero un spital si veti avea sustinerea tuturor bistritenilor, indiferent de simpatiile politice.
Turc trebuie să fie nebun ca să contribuie la alimentarea cu bani și a dezmățulului din această băltoacă în care plutesc milioane de euro și care alimentează interesele puterii reale din județ care se află în continuare la pesede. Doar cu o zi înainte seful lui declara:
„În viziunea domnului Ghinea nu există consilii judeţene în România deşi sănătatea este la noi, învăţământul special, infrastructura de drumuri judeţene, cultura şi patrimoniul, la noi.”
Să nu își imagineze cineva vreodată că pesede va lăsa vreodată sanatate din gheare.
Interesul real este de a alimenta un sistem din care se fură la greu de cei care țin prizonier sistemul în ghearele lor, de cei care au reușit să demită primul ministru care li s-a opus după ce s-au pozat cu toți cei dinainte. Remember Sorina!
Dar, împachetat de comisari politici binevoitori cu pesede și nervoși cu cetățenii dinafara sistemului nu este exclus. Deja marea coaliție se vede din alianța făcută pe gunoaie.
Biserici, hoteluri, restaurante, heliport a uitat domnul director să adauge la reușite. Un aeroport utilitar și o flotă de avioane și elicoptere urmează să mai cumpere domnul Lazany care vor transporta staful județului la meciurile echipei de handbal desfășurate pe meridianele lumii. Corea, China, fiți cu ochii pe cer că se vor pogorî bistrițenii din cer.
In mintea managerului SJU este o mare nebuloasă. Aici nu-i vorba că Spitalul Județean îndeplineste și funcția de spital municipal. In primul rând trebuie să stii ce vrei. De fapt este nevoie de spatii suplimentare pentru extinderea unor specialități medicale. Ori, dacă pentru această extinderea de spatii spitalicesti, e nevoie să apelezi la fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de ce să recurgi la improvizatii si să le înghesui lângă clădirea existentă unde oricum spatiul este destul de limitat.
După cum se stie, incă din anul 2009 când ministrul sănătătii in guvernul Emil Boc era liberalul Eugen Nicolaescu, se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi.
Acest proiect ar trebui reactualizat si depus pentru implementare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
ba lazany….OXIGEN O SA FACI DESTUL SAU O SA TE BAZEZI PE DONATIILE NOASTRE?
Cat adevar are asta in ce spune: sa si faca un viitor impreuna!
Un viitor impreuna isi pot face pentru ca sunt amandoi de un leu si -l dam rest la un sul de hartie igienica!