Actualitate

Ce îi motivează pe tinerii din Bistrița să se vaccineze: Toată lumea vrea înapoi la normal

Tinerii, care au o mobilitate mult mai mare, sunt principalii vectori de transmitere a Covid-19, iar imunizarea cât mai rapidă ar duce la o diminuare a riscului de infectare, consideră specialiștii. Deja tot mai mulți se vaccinează fiindcă vor să fie acceptați în cămine studențești, să poată participa la petreceri și la festivități.

”Tinerii se vor vaccina, dar nu neapărat benevol, ci pentru că au mai multe beneficii. Eu, ca student, voi avea prioritate în cămin. Cei vaccinați vor putea merge la nunță, fără limită la numărul de persoane și tot felul de alte beneficii. Nu mi se pare neapărat corect, dar ținând cont că toată lumea vrea înapoi la normal o să se vaccineze”, a spus Paul Alexandru Rânca (foto), 20 de ani, student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Robotică.

El s-a vaccinat sâmbătă în centrul drive trough de la Selgros pentru că i s-a părut că este mult mai simplu și mai rapid.

Un alt student, Ovidiu din Domnești, care va absolvi în curând facultatea, și-a convins toată familia să vină la vaccinare.

”Am venit cu aproape toată familia. Mai am doar un frate minor care nu se poate vaccina. Eu termin facultatea anul acesta și am zis să ne vaccinăm din timp pentru că va fi condiție de participare la festivitate și să poată veni familia să mă vadă. Nu ne-am programat până acum pentru că ni s-a părut mai simplu așa, să venim la drive trough”, a spus el.

Un părinte care s-a vaccinat el însuși, dar și soția lui, și-a adus fiica minoră la vaccin, considerând că aceasta este unica șansă pentru revenirea la normalitate.

”Am venit la vaccinare ca să scăpăm cât mai repede de pandemie. Dintre colegii mei, doar unul singur s-a vaccinat. Dacă s-ar vaccina mai mulți adulți, cred că și copiii s-ar vaccina mai repede” – Mara Pop – 17 ani.

Statisticile arată că, în cazul Covid-19, circa 85% din mortalitate e concentrată la persoanele peste 65 de ani, dar pe de altă parte 70% din transmitere este făcută de persoane sub 40 de ani. Cu alte cuvinte, boala ajunge la cei peste 65 de ani prin tineri care au o mobilitate mult mai mare și sunt vectori de boală mult mai serioși.

Un nou studiu realizat de Ipsos la începutul lunii februarie 2021 indică faptul că intenția de vaccinare a crescut semnificativ: 7% dintre românii cu vârsta de cel puţin 16 ani din mediul urban s-au vaccinat deja iar 51% intenționează să se vaccineze în momentul în care vor avea posibilitatea să se programeze pentru vaccin. Intenția de vaccinare e mai mare față de septembrie 2020, când, încă înainte de lansarea primulul vaccin anti-COVID-19, Ipsos a realizat în premieră locală un studiu care a arătat că doar 29% dintre românii de la oraș erau ferm hotărâți să se vaccineze.

Doar 1 din 10 români (13%) nu intenționează să se vaccineze, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor de 16-24 ani (23%). Similar cu datele din septembrie 2020, femeile rămân mai sceptice și mai temătoare în privința vaccinării, un procent mai mare dintre acestea fiind mai degrabă indecise (36% față de 22% pentru bărbați), în timp ce în rândul bărbaților intenția de vaccinare este mult mai mare (58% pentru bărbați față de 45% pentru femei).

La nivel de percepții, însă, românii cred că intenția de vaccinare în rândul populației este mult mai mică – doar 40% – și că există un grup destul de mare de indeciși (35%). Practic, românii supraestimează ponderea anti-vacciniştilor COVID-19. Persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, precum și bărbații sunt de părere că românii sunt într-o proporție mai mare pro-vaccinare, în timp ce femeile cred că românii sunt mai degrabă indeciși iar cei până în 40 de ani consideră într-o proporție mult mai mare că românii sunt anti-vaccinare.

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.