Actualitate

Donezi sânge și câștigi premii de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Ce a primește fiecare

ȘTIRE ACTUALIZATĂ De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, 70 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, un adevărat succes al campaniei promovată de instituție.

Treizeci de militari de la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” au mers la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița încă de la 7.30 să doneze sânge cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge care se sărbătorește în fiecare an în data de 14 iunie. Li s-au alăturat și donatori consacrați sau persoane atrase de premiile puse la bătaie cu ocazia acestei zile.

Purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița, Cosmina Sigmirean (foto principal), a declarat că, la tombola organizată special pentru această zi, premiul este un set de căști profesionale, dar toți cei care donează mai primesc câte o butelie de vin și o cutie de ciocolată. În plus, mai au șansa să câștige și o bicicletă la cealaltă tombolă, organizată de instituție în parteneriat cu două firme care pun la bătaie 10 biciclete.

”Este nevoie de sânge tot timpul, dar mai ales acum în perioada verii când numărul de accidente rutiere crește. În plus, sunt tot mai multe operații și în spitale, iar oamenii au mare nevoie de sânge. Vom sta aici astăzi cât va fi nevoie. Ne dorim să fie un număr cât mai mare de donatori, sperăm la 50-60”, a spus ea.

În mod normal, la Centrul de Transfuzie Bistrița donează zilnic sânge în jur de 20 de persoane.

”Prefectul Stelian Dolha și subprefecții Atilla Decsei și Lorand Toth, împreună cu câțiva angajați ai Instituției Prefectului, au ales să doneze sânge, ca gest de solidaritate pentru cei aflați în nevoie și a căror vieți depinde de acest gest voluntar de dăruire. Bonurile primite reprezentanții Instituției Prefectului cu ocazia donării de sânge vor fi folosite pentru a achiziționa produse alimentare care vor fi donate”, informează Instituția Prefectului.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3795380950591367

Donarea de sânge este sigură şi simplă. Atât chestionarul pe care îl completezi în sala de aşteptare, cât şi consultaţia medicală realizată înainte de donare au scopul de a determina dacă este sigur pentru tine şi pentru potenţialul primitor ca sângele tău să fie recoltat, scrie pe doneazasange.ro. La fiecare donare se foloseşte un ac nou, steril şi de unică folosinţă, iar trusa de recoltare se deschide în prezenţa donatorului.

Cantitatea de sânge recoltată la o donare este de 450 ml. Această cantitate nu presupune niciun risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-­400 ml de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari) şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1-2 ore, iar calitativ în 14 zile).

Deseori suntem întrebaţi de ce nu se pot recolta cantităţi mai mici, iar răspunsul este pentru că în punga de transfuzie se află o cantitate de substanţe anticoagulante special destinată unei recoltări de 450 ml. În cazul în care s-­ar recolta mai puţin sânge, raportul anticoagulant/sânge ar fi prea mare şi ar periclita calitatea sângelui recoltat.

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage trei elemente care pot salva astfel 3 vieţi:
  • ⛨ celulele roşii (hematiile) – se pot păstra 42 zile şi se folosesc în special pentru pacienţii supuşi intervenţiilor chirurgicale;
  • ⛨ trombocitele – se pot păstra maximum 5 zile şi sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer şi leucemie;
  • ⛨ plasma – poate fi congelată şi rezistă până la un an, fiind folosită în principal în tratamentele accidentaţilor şi bolnavilor cu arsuri.

Fiecare unitate de sânge – luată ca întreg – este testată pentru depistarea bolilor şi patogenilor înainte de a fi trimisă spre separare şi folosire.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.