„Administraţiile politice se schimbă, dar mentalitatea partidică continuă? Peste tot se vorbeşte despre schimbare, dar de ce tinerii nu sunt lăsaţi să participe la schimbare?
Subsemnatul Bojor Florin Ioan doresc să particip la concursul pentru manager (director) la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. În calitate de cetăţean român cu drepturi depline, orice persoană are dreptul de a participa la orice concurs pentru o funcţie publică. Aceasta este până când apar criteriile de selecţie, criteriile de depunere a dosarului de candidat: unele legitime, altele discriminatorii, parcă făcute pentru cel care e aşteptat să câştige…
Prin urmare, văzând anunţul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud din 3 decembrie 2012 în care era prezentat concursul pentru postul de manager (director) la Centrul Judeţean pentru Cultură, Bistriţa-Năsăud, am dorit să mă înscriu şi eu la acest concurs. Dacă într-un articol din presă, publicat pe 27 noiembrie 2012, în ziarul Răsunetul, erau menţionate mai multe detalii privind concursul, inclusiv numele presupusului câştigător…; eu nu am dorit să cred acestea şi de aceea, mă adresez organizatorilor acestui concurs pentru a mă lămuri asupra criteriilor nelegitime şi incoerente din perspectiva mea pentru obţinerea acestui post de conducere.
De ce un tânăr nu poate fi Director la Centrul Cultural Judeţean Bistriţa-Năsăud?
La o simplă analiză a textului care cuprinde cerinţele şi paşii metodici pentru obţinerea postului, observăm că acesta este aproximativ identic cu cel publicat de fosta conducere a Consiliului Judeţean – decizia nr. 1645/ 26.03.2010 semnată de către domnul Liviu-Mihai Rusu, Preşedinte CJ. Acolo, ca şi în cazul deciziei nr. I/B/ 8925 din 3.12.2012 semnată de către domnul Florin-Grigore Moldovan, Administrator Public, se găseşte aceeaşi prerogativă discriminatorie pentru toţi tinerii din România: „vechime de minim 5 ani în specialitatea studiilor absolvite”.
E normal ca la un concurs de acest nivel să se ceară experienţă culturală în domeniu, justificată prin organizarea de entităţi şi activităţi culturale, dar este ilogic să se ceară această vechime profesională în specialitatea studiilor absolvite. De ce?
1. Capacitatea de director la cultură nu are nici o legătură cu vechimea profesională de inginer, medic, profesor sau economist, etc. Dacă ar fi aşa, atunci pentru cultură ar fi necesară o facultate proprie: „facultatea de cultură” şi nu există aşa ceva…
De ce un tânăr nu poate fi Director la Centrul Cultural Judeţean Bistriţa-Năsăud?
2. Criteriul de 5 ani de vechime în specialitatea profesională a studiilor superioare absolvite este exclusivist, discriminatoriu şi nu permite tinerilor să participe la concurs. Spre exemplu, eu am lucrat în străinătate în aproape toate sectoarele de activitate economică, iar de când am revenit în România sunt profesor în specialitatea studiilor mele cu o vechime de 2 ani.
Chiar dacă în domeniul meu a dat Dumnezeu să obţin nota 10 la ultimul examen de titularizare în învăţământ, se pare că trebuie să îmbătrânesc pentru a putea să particip la concursul pentru director la cultură. Numai peste 3 ani voi avea vârsta profesională de a participa la acest concurs. Vârstă care poate să aibă legătură cu competenţa la catedra didactică, dar nu are nici o legătură cu competenţa culturală. De aceea, această condiţie este abuzivă…
3. A participa la un concurs, nu înseamnă că îl şi câştigi. Atunci de ce Consiliul Judeţean stă cu frica în sân că un tânăr poate învinge candidaţii experimentaţi în vârstă?
4. Criteriul de 5 ani de vechime profesională la cultură este nedrept faţă de alte posturi mult mai importante de conducere a judeţului. Dacă pentru postul de Administrator Public, mai întâi, prin Hotărârea nr. 26 a CJ Bistriţa-Năsăud, din martie 2009, s-a stabilit ca şi criteriu pentru ocuparea funcţiei de administrator public – vechimea în specialitate de minim 8 ani (concurs câştigat de domnul Vasile Negruşeri), mai apoi, la concursul din vara aceasta 2012, făcut sub noua conducere a CJ Bistriţa, acest criteriu s-a redus la – vechimea în specialitate de minimum doi ani (anunţul din 19.07.2012 pentru ocuparea postului de administrator public).
Atunci să înţeleg că pentru unele posturi se pot reduce criteriile şi pentru altele, nu? Sau, pentru cultură e nevoie de 5 ani de experienţă profesională şi pentru administrator public numai de 2 ani? De când cultura este mai dificilă decât administrarea vieţii populaţiei?
Mă adresez Consiliului Judeţean printr-o scrisoare deschisă presei şi publicului larg pentru ca onestitatea, dreapta socotinţă, transparenţa, echitatea şi oportunitatea de şanşe, să troneze în societatea românească în general şi în special în comunitatea bistriţeană.
Vă mulţumesc frumos!”
Prof. Florin I. Bojor
conditia de 5 ani vechime e bine venita si oamenilor politici….vechimea ar fi bine sa o faca in alta tara sau daca nu sunt conditii sa o faca 5 ani in pijamale vargate dar nu cu suspendare!!!
Domnule Bojor, nu vezi ca esti penibil cu toate demrsurie dumitale ??? Ba deputat, ba nunta pusa in palma prostilor sa o comenze (pacat de eveniment, de sotie, de socrii pt situatia in care ii pui), ba banere despre moralitate, de parca noi am fi prosti si nu am dorii acelasi lucru, acum vrei neaparat sa iesi in evidenta cu altceva…., esti penibil. In plus esti deja destul de arogant, si nu mai poti de inganfat pe strada, la scoala,…Opreste-te, revino-ti ! Dovedeste ca esti in stare de ceva, nu te opreste nimeni sa areti ce poti, si apoi o sa apara si functiile si demnitatile, dar pana acum nu ai dovedit nimic, decat ca esti bun de gura si te bagi in seama degeaba….
asa este . multi sint …….
Singura calitate a acestui personaj este cea de ginere a preotului Cozman Lazar. In rest se pricepe doar la gargara.
Bai papagalule, nu te prinde rusinea? Vrei ca orice mucos care termina perioada de baut pe banii parintilor (facultatea la privat) sa ajunga director? Abtine-te de la aparitii publice ca o sa le fie rusine copiilor tai cu tine!
Arogant, nearogant, pana la urma are dreptate, i se limiteaza un drept prin niste criterii absurde, special introduse pt a castiga cine trebuie. Dl profesor cere lamuriri punctuale, nu e curios de semi-analfabetii care il judeca pt ca e, vezi doamne, arogant.
Arogant sau nu , ginere de preot sau nu , papagal sau nu , absolvent in privat sau la stat , cred ca aici e vorba despre un principiu si anume acela de a permite accederea in anumite functii a celor mai buni . Adevarul e ca nu vechimea , intr-o anumita functie , da masura valorii . Vechimea este un criteriu pentru stabilirea cuantumului sporului de vechime (dac-o mai fi ) , a sporului de fidelitate sau pentru pensionare . Acest criteriu de vechime in meserie sau functie, fie de 3-5 – 8- 10 ani , limiteaza accesul celor mai tineri in a participa la o serie de concursuri , chiar daca ei sunt buni . Nu cunosc persoana dar , din punctul meu de vedere , cred ca are dreptate sa solicite inscrierea la concurs .
Conditia de vechime minima pentru ocuparea unor functii de conducere in sectorul public e prevazuta in legislatie. Daca persoana in cauza sau altii care isi dau cu parerea ar citi legile, nu s-ar mai isca atata zgomot pentru nimic.
Mie personal imi place increderea acestui domn, ca dupa absolvirea facultatii POATE emite pretentia de a fi din scurt Director. Nimeni nu mai vrea sa dea la saiba, nimeni nu mai vrea sa o ia de jos, sanatos, toata lumea poate fi doar Director la Cultura. Si daca nu ma lasi, imi iau jucariile si plec :))))))))))))))
asa este dl. doctor. nimeni nu vrea sa o ia de jos. aveti perfecta dreptate . si oamenii astia cind ajung deodata sus……..li se face rau de inaltime , si cad …cad…cad …..si ajung mai jos de unde au plecat . concluzia este una: prostie .
prieteni , nu e bine sa vorbim de om . dar trebuie sa intelegem ca incearca si el sa se bage . unde………..numai el stie . are poate niste atuuri dar….nu stie sa si le valorifice la maxim.
draga domnule dupa ce o sa lucrezi la o televiziune atunci o sa ajungi administrator
Exista Scandal TV, unde s-ar potrivi persoana in cauza?