Actualitate Recomandări

UTCN face înscrieri online pentru patru specializări de la facultățile din Bistrița

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a început înscrierile online pentru două facultăți din Extensia Bistrița. Este vorba despre Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției cu trei specializări: inginerie industrială, inginerie și management, robotică, respectiv Facultatea de Inginerie Electrică cu specializarea inginerie medicală. În total, la buget sunt 115 locuri, iar cu taxă 68.

Admiterea se face pe bază de concurs de dosare în care contează în proporție de 100% media la Bacalaureat.

Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a început să funcționeze în 1995 cu 20 de studenți într-o sală de ședințe a firmei Comelf. Lucrurile au evoluat și s-a ajuns la sute de studenți. La Bistrița însă, UTCN este prezentă din 1975, cu o întrerupere de4 ani prin 1990, iar numărul de absolvenți este de peste 8000. 

Acum se lucrează la renovarea clădirii vechiului Tribunal (pentru care s-au alocat 7 milioane de lei) şi la dotarea laboratoarelor în aşa fel încât şi învăţământul care se derulează la Bistriţa să fie egal ca şi excelenţă cu cel de la Cluj. Clădirea va fi dotată cu un lift care va face posibil accesul persoanelor cu handicap locomotor în toată clădirea. La etajul întâi vor fi un amfiteatru cu 140 de locuri, laboratoare de electronică, robotică şi săli de seminar, iar la etajul al doilea vor fi încă un amfiteatru cu 140 de locuri, laboratoare de fizică, chimie şi electronică. Sunt 18 săli în total care vor fi ocupate în totalitate. Clădirea nu va suferi demolări masive, îşi va păstra structura şi configuraţia. Partea din faţă va fi refăcută exact aşa cum a fost înainte, condiţie impusă de cei de la Monumente Istorice. Sunt în total peste 2.700 de metri pătraţi, iar spaţiul va fi ocupat în totalitate.

La Bistriţa, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, are peste 500 de studenţi. În colaborare cu Primăria Bistriţa, se va construi și un cămin pentru studenţii Extensiei Bistriţa a UTCN.

3 comentarii

  • Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, dupa ce fosta clădire a Tribunaluluia fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitare aceasta nu rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti” (https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/)
    Despre edificarea unui Campus Universitar la Bistrita se vorbeste de foarte multă vreme fără să se facă nimiv concret. Inca din anul 2006, pe cand era viceprimar, Ioan Turc era preocupat de edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Bistrita. Ulterior, prin 2017 când profesorul Andrei Marga intentiona să sprijine infiintarea unei universităti autonome la Bistrita , Ioan Turc s-a declarat un sustinător al proiectului. (https://timponline.ro/ioan-turc-acest-proiect-lasat-moara/).
    Solutia cea mai eficientă este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care atractivitatea pentru viitorii studenti este scăzută iar influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. De aceea, autoritatile locale ar trebui să sprijine extensiie UBB si UTCN privind construirea unui campus universitar modern prevăzut cu spatii de invătământ care să includă săli de curs si laboratoare de lucrări practice, cămine studentesti, cantină, bibliotecă, sală si terenuri de sport, parcuri cu alei, etc. astfel incât să aducă un plus de atractivitate si o dorintă de a deveni student la Bistrita. Având in vedere că in prezent cercetarea stiintifică performantă se face in universităti, un astfel de Campus Universitar ar trebui să includă si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natură să creeze un climat academic si o mai bună stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Până când universitătile prezente la Bistrita au extensiile improvizate in tot felul de maghernițe, calitatea invătământului superior la rămâne indoielnică. (Vezi: https://timponline.ro/despre-scoala-numai-de-bine/)

    • Majoritatea !
      In plus, studentii UTCN-Extensia Bistrita fac practica si se angajeaza inca din timpul studentiei la firmele din zona industriala a Bistritei.
      Se cauta ingineri, conditia e sa fie seriosi si sa „puna osul la treaba” inca din studentie.
      Din pacate insa, oferta salariala in zona Bistritei e prea putin atractiva, asa ca multi aleg sa plece la alte firme din tara care platesc mai bine…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.