Pentru un spor de 10% la salariu, profesorii din județ se bat pentru ceva de care s-au ferit până acum și asaltează cu reclamații Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, le-a spus inspectorul școlar general Aurelian Dan directorilor de școli cu care s-a întâlnit în prima ședință din acest an școlar desfășurată în regim de videoconferință.
”De la 1 septembrie, de când am preluat această funcție, nu a fost zi în care să nu mi se semnaleze o practică necorespunzătoare apărută la nivelul școlilor. Una cu care m-am confruntat cel mai des a fost numirea diriginților. Vă rog să vă întoarceți cu răbdare la ceea ce scrie în ROFUI, la articolul care descrie modul în care sunt atribuite dirigențiile pentru că unii dintre dumneavoastră ați ales doar acel paragraf în care se menționează că directorul numește și ați sărit peste celelalte etape care includeau depunerea solicitării în scris de către cadrul didactic interesat, consultare în consiliul profesoral, analiză/hotărâre în CA și apoi decizia de numire”, a spus Aurelia Dan.
Inspectorul general a salutat faptul că ”dirigențiile sunt atât de râvnite”. ”În perioada în care am fost inspector pentru educație permanentă, și a trebuit să coordonez activitatea diriginților, am întâlnit mai multe rezerve și mai mult disconfort în momentul în care încercam să văd modul în care diriginții își îndeplinesc atribuțiunile și cum anume desfășoară activitățile de suport educațional pentru elevi. Îi rog pe cei care și-au dorit atât de mult o dirigenție în acest an – și pe dumneavoastră, directorii care le-ați eliberat decizia de profesor diriginte – să le cereți acum, în schimb, să-și îndeplinească atribuțiile, să realizeze activitățile specifice acestei funcții. Cea mai importantă dintre ele este cea legată de activitățile de suport educațional pentru elevi și pentru părinți”.
Din acest an școlar, indemnizațiile pentru dirigenție, gradațiile de merit, drepturile pentru învățământ special și simultan vor fi calculate la salariul de bază aflat în plată în prezent, potrivit unui ordin de ministru. În acest fel, profesorii vor avea creșteri de venituri, pentru că până acum aceste drepturi se calculau la nivelul salariilor din 2018.
Creșterile sunt prevăzute în Ordinul 3.993 semnat în 16 iunie 2021, de ministrul Sorin Cîmpeanu.
Începând cu salarizarea lunii iunie 2021, algoritmul de calcul a drepturilor salariale a fost modificat, după cum urmează:
- învățământ special – 15% din salariul de bază deținut/plată
- gradație de merit – 25% din salariul de bază deținut/plată
- predare simultană – 7%, 10%, 15%, 20% din salariul de bază deținut/plată
- dirigenție – 10% din salariul de bază deținut/plată
- control financiar preventiv – 10% din salariul de bază deținut/plată
Totuși, portalul instanțelor de judecată este plin de plângeri din partea profesorilor care își dau în judecată școlile pe motiv că nua u primit sporul de dirigenție, ultimele fiind înregistrate chiar zilele acestea.
Adaugă comentariu