Educatoarea Luminița Căluș din Năsăud, care a pierdut lupta cu virusul la numai 41 de ani, și a lăsat orfani de mamă de doi copii, se prezentase la Camera de gardă a Spitalului Orășenesc ”George Trifon” Năsăud cu simptome de Covid-19. A fost testată, rezultatul a ieșit pozitiv, dar ea a ales să se trateze acasă. După ce tratamentul pe care-l lua s-a dovedit ineficient în cazul ei, femeia a sunat din nou la spital, așa cum au confirmat pentru Timp Online managerul Spitalului Năsăud, Daniel Marcu, și medicul care a văzut-o.
Potrivit acestora, educatoarea s-a prezentat la Camera de gardă a unității medicale în data de 20 septembrie 2021 la ora 18.20 și a fost consultată de dr. Ana-Maria Bungăraţi – medic specialist medicină internă – şef secţie.
”Pacienta Căluș a venit la Camera de gardă împreună cu fiul, cu simptome respiratorii. A solicitat testarea. Eu am refuzat să-i testez fiul pe motiv că era minor și pentru că nu era un medic pediatru la ora aceea în spital. Eu fiind medic de adulți nu îmi iau răspunderea să testez un minor, așa că și i-am recomandat să facă acasă o solicitare la Ambulanță ca să îl testeze. Pe dânsa am testat-o și testul a ieșit pozitiv. Mi-a spus că nu vrea să rămână internată, are tratamentul inițiat de ea, de medicul de familie, nu știu exact să vă spun de către cine. I-am spus că o pot ajuta cu un bilanț biologic, ceea ce am și făcut. S-a recoltat analiză de sânge, iar după ce i-am explicat valorile, i-am completat tratamentul pe care îl avea acasă și dânsa a optat să se trateze la domiciliu. După trei zile m-a solicitat și mi-a spus că nu se simte bine sub tratament și i-am recomandat să sune la Ambulanță și să o aducă pentru internare în Serviciul de urgență. Nu a mai venit. Ambulanța a dus-o la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița și acolo s-a internat. Nu știu exact ziua în care s-a internat acolo. La noi s-a prezentat o singură dată, în seara zilei de 20 septembrie a.c. la ora 18.20. Atunci nu trebuia internată la valorile pe care le avea. Era cu 96% saturație în aerul atmosferic. Boala era la debut, nu era o inflamație pulmonară mare care să fi necesitat internare, motiv pentru care am acceptat să-și facă tratamentul acasă. Noi întrebăm ce tratament iau la domiciliu, dacă sunt sau nu alergici (la anumite medicamente – n.r.). Da, știu ce tratament lua. Era potrivit, dar era incomplet, așa că am asociat acasă recomandări. Nu știu ce s-a putut întâmpla mai departe. Sunt organisme care au reacție și răspund și organisme care se degradează”, a spus medicul.
Dr. Bungăraţi a subliniat că pacienta nu și-a dorit sub nicio formă internarea, ci doar testarea.
”Când a sunat să-mi spună că nu se simte bine i-am recomandat să sune la Ambulanță pentru că pacienții care sunt în izolare la domiciliu se transportă cu ambulanța, iar echipajul a decis să o ducă la Spitalul Bistrița. Spitalul Năsăud are secție de Covid, dar nu poate lua toate formele de Covid. Avem pacienți care se degradează sub tratament și pe care îi transferăm în funcție de locurile disponibile la Secția de Boli Infecțioase sau ATI de la SJU Bistrița. Noi ajutăm spitalul din Bistrița, dar nu putem manageria toți pacienții”, a mai spus dr. Bungăraţi.
În prezent, la secția Covid-19 a Spitalul Orășenesc Năsăud sunt internați 70 de pacienți infectați.
Luminița Căluș era profesoară pentru învățământul primar la Grădinița cu program prelungit nr. 1 Năsăud.
Nevaccinata și ea.Pacat.RIP
Profesorii obligatoriu vaccinati.
Si părinții care isi trimit copii la scoala obligatoriu vaccinati, nu ?, mi se pare logic, si atunci nu s-ar mai îmbolnăvi profesorii
Si parintii bănuiesc ca nu….rușinos! Acest mod de a gândi e rușinos…discriminare! Ori toată lumea, ori întindem pandemia la nesfârșit. Nu putem obliga doar anumite categorii sociale sa se vaccineze! Vaccinați și elevii și parintii lor!
@Profesor De ce se sa se îmbolnăvească profesorii, de o răceală? Vaccinați-va si nu va mai plângeți ca toți copiii nu poarta masca si/sau nu sunt vaccinați. Daca nu va place munca si vreți „online” căutați-va altceva mai potrivit pentru dvs.. Sau găsiți modalități de a-i constrânge pe elevi sa respecte regulile. Si respectați-le si voi! Oricum școala 0-12 trebuie făcută fizic. Sunt destui analfabeți funcționali nu trebui sa găsim noi metode de a mări numărul lor. Online doar la facultate… Oricum este ciudat numărul mare de profesori nevaccinați.