Actualitate

Turnul de intrare în judeţ imaginat de un clujean, locul 1 în concursul organizat de CJ (FOTO)

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, şi arhitectul-şef al judeţului, Victor Michiu, au anunţat rezultatele concursului de proiecte „Semn de intrare în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Variantele câştigătoare vor fi dezbătute în comisia de specialitate a CJ, care va propune realizarea unuia dintre semne.

”Am ajuns la finalul concursului organizat pentru alegerea unui semn de intrare în judeţ, semn care să-i anunţe pe cei care intră pe teritoriul nostru că sunt într-un judeţ frumos, încărcat de istorie. Am rămas plăcut surprins de interesul arătat de arhitecţi, de artiştii plastici care s-au înscris în concurs cu 20 de lucrări excepţionale, îmi plac toate. Mi-a fost foarte greu să notez lucrările pentru a-i putea departaja, la fel le-a fost şi celorlalţi membri ai juriului. Le mulţumesc şi cetăţenilor, peste 5.400 au votat online pe site-ul CJ şi aproape 200 au venit la Art Galeria pentru a-şi exprima opţiunea. Sunt impresionat că bistriţeni care trăiesc în Germania, Franţa, Anglia, Spania, SUA au ales semnul de intrare în judeţ, chiar şi din Africa am primit aprecieri în acest sens”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

În a doua etapă, cele trei proiecte câştigătoare desemnate de juriu vor fi analizate în comisia de specialitate a CJ, Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, care va propune un semn pentru şedinţa CJ, iar în plen va fi desemnată ”poarta de intrare” care va fi pus în practică. ”Îmi doresc să găsesc soluţiile financiare pentru ca acest proiect să fie finalizat până la terminarea mandatului meu, să găsim acest proiect la intrările în judeţ. Sper să existe resursele financiare necesare şi să nu fie nevoie să mai câştig un mandat ca să duc proiectul la bun sfârşit”, a spus Moldovan.

Câştigătorii vor fi premiaţi cu suma totală 12.500 de lei. Premiul I şi suma de 5.000 de lei merg la Alexandru Fleşeriu şi Peter Eszter (varianta de concurs 6). Premiul II, în valoare de 3.000 de lei, îi revine lui Ioan Donea (varianta 2), iar premiul III (2.000 de lei) a fost obţinut de Sorin Dacian Diţ (varianta 12). Premiul de popularitate (2.500 de lei), decis în urma voturilor exprimate de cetăţeni, online pe platforma CJ şi la Art Galeria, a fost câştigat de Raluca Judeţ cu varianta 7.

Aici puteţi vedea precizările juriului cu privire la punctajele acordate concurenţilor.

”Sper să fie cât mai puţini oameni supăraţi, cei care nu se numără printre câştigători să nu fie supăraţi, aceste semne vor putea fi folosite şi în alte locuri, nu neapărat ca semn de intrare în judeţ. Vom face demersurile necesare ca ele să fie mai devreme sau mai târziu implementate în diferite locuri. Vă fac o mărturisire, mă consider unul dintre reprezentanţii publicului. În legătură cu proiectul care a câştigat premiul publicului, vom vedea unde îl vom amplasa în Bistriţa-Năsăud. Mi-a fost foarte greu să dau note, am studiat planşele pe internet şi la Art Galeria. Cele trei proiecte clasate în formularul meu sunt printre cele trei premiate, dar nu în aceeaşi ordine. Eu am pus proiectul 2 pe locul 1, proiectul 12 pe locul 2, iar pe trei proiectul 6”, a subliniat preşedintele CJ, Radu Moldovan.

Arhitectul-şef al judeţului, Victor Michiu, a precizat că doi dintre câştigători sunt din Bistriţa, doi din Cluj. ”Premiul publicului a fost câştigat de domnişoara Judeţ, designer în Bistriţa, iar câştigătorul locului 1, domnul Fleşeriu, este din Cluj”.

Preşedintele juriului a fost preşedintele CJ Radu Moldovan, iar membri Victor Michiu – arhitectul-şef al judeţului, Marcela Tamaş, Andrei Popescu, Eugen Pănescu – arhitecţi, Marcel Lupşe – reprezentant al UAP, Vasile Duda – critic de artă, Iordana Tănase – secretar. Principalele criterii de evaluare şi selecţie luate în considerare la jurizarea propunerilor concurenţilor: expresivitatea plastică a obiectului şi legătura cu identitatea culturală a zonei, coerenţa şi exprimarea clară a conceptului, eficienţa şi fezabilitatea soluţiilor propuse, posibilitatea prefabricării şi etapizării lucrărilor.

Mai multe imagini de la conferinţa susţinută de Radu Moldovan şi Victor Michiu, dar şi cu lucrările câştigătoare – pe pagina noastră de facebook!

semnei1 semnei2 semnei3 semnei4 semnei5 semnei6 semnei7 semnei8 semnei9 semnei10 semnei11 semnei12 semnei13 semnei14 semnei15 semnei16

8 comentarii

    • Poate ca e. Are o usa in dreapta jos. Imi imaginez ca inauntru e o scara care duce la o platforma pe care, un soldat inarmat, va veghea sa nu ne fure cineva judetul.

  • Cat de mult ne place sau ba, tine de optiunea personala. Eu ma intreb totusi, de ce a mai fost nevoie de votul cetatenilor, daca tot ce din CJ vor decide care dintre ele se va materializa?

    • Similar consultarii formale a cetatenilor pe diverse proiecte. Trebuie facuta pentru ca asta cere legea dar nu intereseaza pe nimeni. Este numai efortul celor care incearca sa se implice. Pana la momentul cand vocea cetateanului va conta – si in rastimpul dintre alegeri- este lung.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.