Actualitate

Pasionaţii de electronică de la Palatul Copiilor au construit un aparat care produce ozon

Cine s-ar fi gândit că la ultimul etaj al Şcolii Generale nr. 4 se adună atât de mulţi oameni pasionaţi de ştiinţă? La cercul de electronică al Palatului Copiilor din Bistriţa am găsit tineri inventatori de dispozitive complicate.Deja, un aparat produce ozon, „gustat” din plin de florile din cameră, în timp ce minţile neliniştite pun la cale un alt experiment: fabricarea de hidrogen.

Cel care coordonează cercul de electronică de la Palatul Copiilor este profesorul Dorel Nicoară.

„Cercul de electronică de la Palatul Copiilor Bistriţa lucrează, în general, cu copii de liceu sau din clasele terminale ale gimnaziului. La noi trebuie să vină copii cu bazele fizicii cunoscute. Asta şi pentru protecţia lor ca şi oameni, dar şi pentru a clădi pe acest fundament fenomene noi cu care lucrăm noi în electronică”, ne-a spus prof. Nicoară care supraveghea din ochi o grupă formată din elevi de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” care se ocupă, de regulă, de mentenanţa aparaturii de calcul.

„Anul trecut, am încercat să cunoaştem componente computerului fiindcă ei nu prea cunoşteau aceste elemente. Anul acesta, am trecut la modulele computerelor. Le luăm, le analizăm, încercăm să le depanăm. De exemplu, acum facem o comparaţie între computerele clasice şi laptopuri. Încercăm să împingem electronica, cu cei avansaţi, cu un pas înainte. De exemplu, în semestrul trecut, am început să lucrăm la un dispozitiv mai interesant în sensul că este un dispozitiv care ridică tensiunea de la cea obţinuită de 9-12 volţi până la 20.000 de volţi şi peste. În urma descărcărilor electrice se produce acest gaz destul de valos mai ales în viitor. De asemenea, dispozitivul, printr-o oarecare modificare, poate fi unul de pază pentru perimetre, în special în agricultură a celor zootehnice cum ar fi împrejmuirea păşunilor. Sunt trei elevi care lucrează la acest aparat. Probabil că ar putea fi brevetat ca o inovaţie, ca invenţie e mult spus”, adaugă prof. Dorel Nicoară.

În sala plină cu aparate de tot felul, ideile vin însă de la fiecare copil care trece pragul Cercului de electronică. „Avem în studiu şi generarea de hidrogen şi alimentarea motoarelor cu hidrogen. Trecem la o nouă fază în care vrem, prin fenomenul de electroliză, să producem hidrogenul şi să trecem de la faza de laborator la o fază de utilizare a lui. Cu copiii care sunt mai vechi facem cercetare. Probabil că vom ajunge la sfârşitul anului să vedem hidrogenul produs aici la noi, puţin, în prima fază, şi în ce măsură putem să îl utilizăm la motoarele termice clasice. A fost ideea unui elev. Alţi foşti elevi, acum studenţi, au venit în vacanţa de iarnă şi au venit cu ideea unui automobil electric având cu totul altă concepţie decât cele internaţionale. Ei au ajuns la ideea să alimenteze motoarele de la curent trifazat, ori în viziunea internaţională din industria motoarelor se foloseşte alimentarea motoarelor din curent continuu. Ei transformă curentul continuu în curent trifazat. Am rămas chiar uimit de ideea lor”, a spus Dorel Nicolară.

În timp ce profesorul ne explică toate acestea, elevii din sală meşteresc şi cu greu îi opreşti să-ţi spună la ce anume lucrează.

Mihai Scurtu – elev Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”: „Sunt pasionat de electronică, de calculatoare, de partea de hardware. Îmi place să studiez, să lucrez şi pratic. La şcoală nu lucrăm prea mult pratic şi de aceea prefer să vin aici. Acum, de exemplu, lucrez la un amplificator pentru un radio pe care îl vom folosi pentru şcoală. În sală la noi nu avem difuzor pentru anunţuri şi ne va fi folositor să îl folosim să auzim anunţurile din şcoală. În pauze vom putea asculta şi radio”.

Adrian – elev Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”: „Eu sunt pasionat de muzică. Sunt intrumentist amator şi am nevoie de amplificatoare şi tot felul de lucruri pentru muzicieni. Nu prea sunt bani pentru aşa ceva, dar aici îmi pot construi singur. Chiar semestrul trecut mi-am construit un mixer muzical. În magazine costă vreo 400 de lei. Pe mine m-a costat 30 de lei. Acum vreau să-mi fac un amplificator. E foarte interesant aici la cerc. Mie chiar chiar îmi place”.

Sergiu Moldovan – elev Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”: „Sunt pasionat de partea electronică şi de ceea ce înseamnă componentele unui sistem de calcul. În liceu, orele de fizică s-au axat pe alte domenii şi am preferat să urmez o activitate extraşcolară ca să-mi urmez pasiunile. Eu deocamdată testez o baterie de laptop şi sper că va funcţiona. Sunt unele componente care pot fi schimbate şi de noi”

Gavrilă Andreica – Colegiul Tehnic Infoel, originar din Dumitra: „Vin aici fiindcă pot să-mi fac şi piese, condensatori în special pe care îi folosesc la amplificatoare audio pe care le fac şi le vând. Uneori îmi cer prietenii, am mai postat anunţuri pe net şi am mai vândut din ele. Eu le fac mai ieftin. Am făcut unul care costă pe piaţă 700-800 de lei şi eu îl dau undeva la 400-500 de lei.

Alexandru Onaci – elev Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”: „Sunt în primul an aici fiindcă îmi place fizica şi am vrut să fiu împreună cu colegii mei. Şi eu sunt pasionat de muzică şi vreau să-mi fac şi eu un amplificator. Eu cânt la chitară”.

Dorel Nicoară nu are nimic împotrivă ca elevii să lucreze la unele obiecte care le sunt de folos. Singura condiţie este ca ei să-şi aducă singuri piesele de care au nevoie.

„Acum aflu că sunt elevi care au şi alte pasiuni decât electronica. Îşi fac staţii de amplificare chiar şi pentru ei. Aici, în şcoală, le fac de mai mică putere. În schimb, pentru ei îşi procură piese fiindcă nu avem de unde să le dăm. Dotări avem destul de bune însă întotdeauna e loc şi de mai bine. Electronica e foarte costisitoare mai ales cea de vârf. Dacă ei învaţă ceva în timp ce construiesc toate aceste lucruri, e foarte bine”, a declarat profesorul Nicoară.

Cercul de electronică de la Palatul Copiilor Bistriţa este frecventat de peste o sută de copii. Spre sfârşitul anului şcolar, va avea loc ediţia a noua a Concursului naţional de fizică „Universul Einstein”, organizat de Palatul Copiilor Bistriţa, în care copiii pasionaţi de electronică din întreaga ţară îşi vor putea prezenta invenţiile şi inovaţiile.

Mai multe fotografii – pe pagina noastră de facebook!

Cristiana Sabău

electronica1 electronica2 electronica3 electronica4 electronica5 electronica6 electronica7 electronica8

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.