”Este un subiect sensibil. În conformitate cu modificările legislative şi cu noua Lege a învăţământului, Consiliul Local este cel care aprobă reţeaua şcolară în municipiu. Şcoala Generală nr. 2 funcţionează cu circa 250 de de elevi, marea lor majoritate de etnie romă. S-a creat în zona aia o un fel de enclavă, enclavă cu care nici eu, nici administraţia, cred că nici Consiliul Local, nu suntem de acord. Enclavizarea copiilor romi într-o şcoală în Bistriţa cred că este dăunătoare, nocivă şi păguboasă pentru toată lumea. Şi pentru noi ca societate, pentru copiii noştri şi mai ales pentru acei copii care nu sunt puşi în faţa unei concurenţe reale, reducându-le şansa de a accede la etapele superioare ale învăţământului. Discuţiile care au durat mult timp, trei ani, acum după apariţia legii noi s-au finalizat”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.
El a precizat că elevii de la Şcoala Generală nr. 2 vor fi repartizaţi nominal şi individual la celelalte şcoli din oraş, în funcţie de locul unde domiciliază. ”Ei vor fi repartizaţi clar, concret, în clase, să ştie şi ei şi părinţii unde se duc, să evităm abandonul şcolar din această cauză. Dacă le spuneam: mergeţi la o şcoală, o parte dintre ei ar fi rămas acasă. Nu, le dăm în scris exact unde îşi continuă şcoala. Lucrăm încă la această repartizare, o să îi repartizăm cât se poate de uniform. Noi va trebui să le dăm documentele în luna mai, să ştie unde se înscriu în următorul an. Şcolile care primesc aceşti elevi vor fi înştiinţate, să eliminăm pe cât putem problemele de integrare. Cei care vor să aleagă o anumită şcoală, nu e nicio problemă, vor putea merge la şcoala respectivă, dacă nu se aglomerează prea mulţi într-o şcoală, adică să nu ne trezim că toată Şcoala 2 se mută la alta, într-o nouă enclavă. Nu mă aştept la reacţii negative din partea şcolilor care îi vor primi. Am discutat cu ISJ problema cadrelor didactice de acolo, ISJ va trebui să găsească soluţii pentru aceste cadre didactice, dar nu cred că va fi o problemă. Clădirea Şcolii nr. 2 va fi alocată Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” din anul şcolar 2013-2014. Sunt şi aici probleme, Liceul de Muzică trebuie să aibă un număr mai mare de elevi ca să se poate înscrie în normele date, dar aceste lucruri vor fi rezolvate”, a precizat edilul Bistriţei.
Ovidiu Creţu a declarat că a avut o întâlnire cu un grup de aproximativ zece părinţi ai căror copii învaţă acum la Şcoala Generală nr. 2. ”Acei părinţi de etnie romă au venit să îmi solicite să nu desfiinţăm şcoala, au plecat de la mine convinşi că facem un lucru foarte bun. M-au rugat să purtăm o discuţie cu un număr mai mare de părinţi, săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu părinţii şi vom aduce argumentele pe care le avem. Ştiu că nu sună bine, că obişnuinţa este o a doua natură, dar trebuie să şi tăiem până la urmă nodurile gordiene care împiedică dezvoltarea europeană a municipiului. Nu necesitatea mutării Liceului de Muzică acolo determină desfiinţarea acestei şcoli, am fi putut găsi alte soluţii pentru liceu, dacă Şcoala 2 ar fi fost ca şi oricare altă şcoală. Nu putem să acceptăm în Bistriţa românească şi europeană a anului 2013 ca un curent pe care îl combatem, acela al enclavizării, să fie stimulat şi întreţinut cu banii municipiului. Trebuie să rezolvăm lucrurile astfel încât să le fie bine şi copiilor noştri. Am discutat şi cu tinerii din Consiliul Local al Tinerilor, şi cu alţii, nu cred că avem dreptul să trecem nepăsători pe lângă fenomenele care privesc etnia romă şi care în acest moment produc disconfort şi în Franţa, şi în alte părţi. Nu putem să lăsăm lucrurile nerezolvate, ceea ce nu rezolvăm noi acum transmitem de fapt mai departe următoarei generaţii. Integrarea acestei etnii este obligatorie, nu există altă alternativă. Dacă discutăm despre tradiţii şi nouă ne place, dar când vorbim de economie, cultură, educaţie, aici suntem europeni, nu mai suntem nici români, nici ţigani”, a comentat primarul Bistriţei.
Creţu a afirmat că este important ca spaţiul în care funcţionează acum Şcoala nr. 2 să fie transformat în clădirea unui liceu. ”Dorim să fie un liceu de anvergură naţională, pentru că este cea mai veche clădire şcolară pe care o are municipiul, este prima şcoală gimnazială românească, ulterior ei au fost construite cea gimnazială săsească şi maghiară”.
Proiectul referitor la reţeaua şcolară în Bistriţa în anul şcolar 2013-2014 va fi supus joi spre aprobare Consiliului Local.
IN SFARSIT PRIMARUL GANDESTE MAI BINE !
ASA TREBUIA FACUT ACUM CATIVA ANI, DAR MAI BINE MAI TARZIU DECAT….. NICIODATA !
CE S-A INTAMPLAT CU EL … LIDER MAXIMO ?
domnule cetatean, mai bine te-ai semna cu numele dumitale de consilier, dupa ce esti sub orice critica mai si semnalizezi