Actualitate

Ce șanse sunt ca 108 străzi din municipiul Bistrița să poată fi racordate la rețeaua de apă și canalizare

Managerul companiei Aquabis SA, Ion Șandru, a acuzat Primăria Bistrița că nu a făcut demersurile necesare pentru a trece în domeniul public 108 străzi din oraș ce au fost incluse în contractul doi din Masterplanul de apă și canalizare, iar acest lucru înseamnă că aici nu se vor putea face lucrările respective.

”Chiar dacă supăr pe cineva de la Primărie, acesta este adevărul. S-au făcut proiecte pe 139 de străzi în municipiul Bistrița (pentru a fi racordate la rețeaua de apă și canalizare prin contractul doi al Masterplanului de apă și canalizare -n.r.). Când am demarat, am discutat cu domnul primar de atunci (Ovidiu Crețu -n.r.) și i-am spus că nu putem face proiecte decât pe domeniul public fiindcă scrie clar. Ne-a răspuns: Le intabulăm, le rezolvăm într-un an. Au trecut 7-8 ani de atunci și au rămas (în programul Aquabis -n.r.) 31 de străzi din 139 în Bistrița, deci ne ducem pe sate, pe toate coclaurile și ne rugăm de ei să se racordeze la canal și să plătească 1 mc de apă – dacă îl consumă și pe ăla – iar în Bistrița, unde sunt atât de multe cereri, nu racordăm străzi pentru că au spus: cum să meargă cei din Primărie pe străzi și să discute cu cetățenii dacă vor să predea cu titlu gratuit drumul? Pentru că drumul respectiv trebuie apoi întreținut. Cred că aici a fost problema. De ce să se lege cineva la cap dacă nu îl doare? Preluând un drum, acela trebuia asfaltat, întreținut, însemna niște cheltuieli”, a acuzat Ion Șandru.

Întrebat despre această situație, primarul Bistriței, Ioan Turc, a spus: ”În discuțiile pe care le-am avut cu Aquabis, și nu au fost simple, le-am solicitat ca programul legat de Masterplanul de apă și canalizare să fie implementat în Bistrița așa cum se prevede în documente. Nu ascund faptul că cei de la Aquabis erau pe punctul de a renunța la această investiție foarte așteptată de oameni. Noi vom înscrie în domeniul public – deși nu aceasta este cea mai mare problemă – problema este suprapunerea de proprietate pentru că avem străzi înscrise în domeniul public care, într-un mod absolut haluciant aș spune, se suprapun cu proprietatea privată, deci trebuie să fie ori, ori. Vom clarifica aceste situații, dar nu o putem face fără concursul proprietarilor care trebuie să înțeleagă un lucru: nu putem să expropriem și să și facem investiții. Fie expropriem și rămân cu străzile cum sunt, fie transmit în proprietatea orașului partea lor de proprietate în cote și facem investiții. Aici mă refer la apă, canalizare, drumuri, curent, tot ce presupune infrastructura elementară”.

Etichete

6 comentarii

  • Unde sunt mai multe moase ramane copilul cu buricul netaiat ! In cazurile cele mai frecvente nerealizarile se datoreaza disputelor politice. Fratilor , sunteti la guvernare (impreuna). Faceti-va treaba si nu mai dati vina unul pe altul , domnilor ! Este clar ca nu se pot face toate odata dar tot asa de clar este ca se pot face si investitii si exproprieri. In fiecare an , atat cat permite bugetul. Iar cu suprapunerile si cu intabularile sunt altii , care abia asteapta sa fie solicitati. Bani sa fie!

  • Vai de mine, dar nu va bateți care sa băgați apa și canal… Ar fi păcat…
    Oare cum este posibil domnule primar ca și acolo unde străzile sunt chiar în regula dipdv al documentelor și nu se suprapun, sunt intabulate pe primărie, nu se baga apa canal???
    Cum este posibil ca de fiecare data tot oamenii simpli sa fie vina, dar instituțiile nu!?
    A venit 2020 dar deja a rămas aceasi placa mincinoasă ca facem ca dregem ca o sa fie dar sa mai așteptăm.

  • Pe Crețu nu l-a interesat niciodată AQUABIS, spunea ca este Compania Consilului Județean, și acolo este Jupân Răducu! La cele spuse de Sandru se naște alta întrebare de ce doresc un Program de investiții atât de măreț, peste 200 milioane euro, și majoritatea investițiilor sunt in mediul rural, unde populatia nu se racordează și nu poate plăti serviciile? S-a calculat gradul de suportabilitate al tarifelor noi care nu trebuie sa fie mai mare de 4% , in condițiile in care populatia Județului BN este printre cele mai sărace din România. Știți de ce vor multe investiții , pentru ca au firmele lor de casa cu care lucrează și își primesc partea ! Iar dacă consumatorii din Bistrita , sunt majoritatea clienților AQUABIS trebuie sa plătească tarifele permanent majorate , sa acopere incompetenta managerială, pierderile de apa, lipsa oricărei strategii de dezvoltare sustenabila a Companiei, personalul supradimensionat , productivitatea scăzută, etc. Și asta sub oblăduirea Marelui Cârmuitor județean , care nu apare in fata și trage sforile pe la spate! Politica , adică administrație împotriva intereselor cetățenilor!
    Stați liniștiti bistrițeni , ei veghează sa le fie bine lor!
    Sa auzim numai de bine, adică sa fiți sănătoși și la punga “groși”!

  • Pe Crețu nu l-a interesat niciodată ce se întâmpla la AQUABIS, spunea ca este Compania Consilului Județean, și Răducu este Tătucul lor. Ca atare nu a avut nici un rol in dezvoltarea rețelelor de apa-canalizare din Bistrita, unde sunt cei mai mulți consumatori de servicii. Apare o alta întrebare, de ce se fac investiții atât de mari, peste 200 milioane de euro, majoritatea in zonele rurale unde populatia nu se racordează la rețele și nu poate plăti serviciile prestate? Simplu, pentru ca lucrările sa ajungă la firmele de casa ale Consilului Județean și sa se mai sifoneze ceva bănuți! Ar mai fi vorba și de gradul de suportabilitate al tarifelor de către o populație săracă cum este cea din Județul BN, care nu ar trebui sa fie mai mare de 4% pe gospodărie! Sigur ca Sandru recunoaște ca populatia Bistriței susține firma pe care onor o conduce de zeci de ani și abia așteaptă sa iasă la pensie! Dar nu spune nimic despre incompetenta managerială
    si a multor salariați angajați pe pile și Relatii, pierderile de apa și personalul supradimensionat, lipsa unor criterii de performanța și strategii durabile, etc. Acolo totul se “întâmpla” cum dictează Tătucul Răducu, și alții dau Explicațiile mai mult sau mai puțin plauzibile!
    Deci, bistrițeni plătiți tarifele tot mai mari , nu beneficiați de investiții și suportați servicii de calitate mediocra la prețuri de occident!
    In rest sa auzim numai de bine și mai ales sa fim sănătoși!

  • Are primaria birou de cadastru dar acestia stau la tigara, se fac ca lucreaza, aroganta cat cuprinde , au masina fe teren dar o folosesc in svop personal, este unul acolo care merge la pesti cu masina primariei, face comisioane dar stie bine da cu limbuta la sefi si ii merge de minune.
    Ia scoate tii pe teren toata ziua la masurat si nu cred ca oameni nu s de acord sa cedeze terenul afecat de strazi dar sa fie bine informati.
    Aveti angajat presar consilier personal, asta cu ce se ocupa cand nu i amorezat, cu imaginea dumneavoastra?
    Cam atat.
    Pentru ce il platiti?
    Fim rau in mai rau, alalalt a cheltuit banii pe o partie, oare nu i rusine sa mai scoata nasu intre oameni, nu l ia nimeni la intrebari?
    Cretuleeee, ascunde te si mai vrei si pensie speciala alaturi de Olti care a distrus orașul prin interpusi.
    Doamneee, nu vede nimeni nimic si ne legam de gainarii.
    Cred ca nummai Dumbexeu va face dreptate, aici pe pamant n are cine.

  • Poluarea pânzei de apă freatică este la un nivel fără precedent în județul Bistrița Năsăud. Principalul motiv este acțiunea de introducere a apei fără a exista canalizare. Astfel apele uzate sunt deversate în fostele fântâni. Există multe instituții responsabile (Apele Române, Garda de mediu, Aquabis) care au doar interesul de a-și vedea salariile și bonusurile , fără indicatori de performanță în privința calității apei. Iar conductele de alimentare cu apă nu sunt prevăzute cu ramificații de deversare în situația unei turbidității ridicate,astfel și apa improprie consumului casnic este contorizată. Cetățenii din Telciu au dreptate, fiecare localitate ar trebui să aibă dreptul să-și gestioneze resursele de apă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.