Potrivit unui raport postat pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bistriţa-Năsăud, un număr de 21 de firme din judeţ au ca obiect de activitate „selecţia şi plasarea forţei de muncă”. Dintre acestea însă, majoritatea nu mai prestează activităţi în domeniu.
Doar cinci firme mai sunt active conform ITM. Este vorba de AG Helpis SRL reprezentată de Gloria Tălmaciu, Alimar Top Class Consulting SRL (Bogdan Rob), Italrojobs SRL (Virgil Nicoară), Radosco SRL (Gheorghe Emil Radu) şi Tehnowelt SRL (Alina Mirela Anca). Celelalte companii fie şi-au întrerupt temporar activitatea, fie au intrat în lichidare sau au fost radiate. Printre cele care şi-au întrerupt temporar activitatea se numără şi firma Kronos Golding SRL, condusă de Gelu Lucian Rebrean, companie cercetată de Poliţie după ce a „ţepuit” mai multe persoane de la care a luat bani ca să le trimită la lucru în străinătate, iar în final, acestea au rămas cu banii daţi şi fără joburile mult visate.
Radiate sunt firmele Omida International SRL (Virgiliu Danb Gherasim), Global Work SRL (Dorel Iosif, Marius Mureşan), Fabiola Impex SRL (Lazăr Barta, Doruţiu Cârceie), Auto-Pavilion SRL (Cornelia Baciu, Octavian Marcu) şi Basilik Internaţional SRL (Dieter Schmidt, Radu Urcuş).
Şi-au schimbat obiectul de activitate Sig Pres Grup SRL (Gerard Kelp), Vlasian Travel SRL (Andrei Vlaicu, Graţiela Popescu) şi Constbau S XXL Palma de Mallorca Sucursala Sângeorz-Băi (Rozalia Cârcu). În lichidare au intrat firmele Consradem SRL (Călin Radu Simionca) şi Efes Scurtu Tour SRL (Ioan Scurtu).
Experţii au câteva sfaturi concrete pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă în afara ţării şi aleg să o facă prin firme specializate.
Primul pas pe care trebuie să îl faceţi înainte de a semna un contract cu o firmă de plasare de forţă de muncă în străinătate este să vă informaţi cât mai mult posibil. Verificaţi la Inspectoratul Teritorial de Muncă dacă respectiva companie este înregistrată şi are ca obiect de activitate plasarea de forţă de muncă şi dacă firma mai este activă. Verificaţi şi contractul de muncă venit de la angajator. El trebuie să conţină informaţii detaliate legate de salariu, dar şi de cazare şi masă. Cei care solicită comisioane mici de intermediere pentru joburi bănoase sunt suspecţi, aşa că acordaţi multă atenţie acestui aspect. Specialiştii care se ocupă de plasarea forţei de muncă vă mai recomandă să nu plătiţi comisioanele de mediere până când firma nu prezintă o ofertă concretă, deoarece semnarea contractului cu firma de recrutare nu garantează găsirea unui loc de muncă.
vreau si eu un loc sigur de muncă în afară
As vrea si eu cu sotul meu un loc de munk in strainatate dar va rog sa fie seriozitate daca vedeti acest mesaj si vreti sunatima la 0741935618
Buna ziua! Suntem cuplu și am dori un loc de muncă în străinătate, vă mulțumesc frumos. 0733464998
Buna ziua.As dori si eu un loc de munca pt germania sa fie ceva seriozitate si cazare si 2 mese pe zi
Va las nr de telefon. 0742802735.
Buna ziua as dori un loc de munca in austrea sau olanda la o fermă de animale sau în agricultura pe un tractor ca a mai lucrat sau etc sau în construcție ca fierar sau pe buldo escavator dețin permis de 8 ani va multumesc dacă mă puteți ajuta sunați la la 0761123558