Actualitate

Orașul se extinde pe Dealul Cocoș. Primăria Bistrița va concepe proiectele pentru circa 3.000 de locuințe noi

Dealul Cocoș din Unirea va fi nu doar o zonă destinată sportului și agrementului, ci și un viitor cartier rezidențial al orașului în care vor locui până la 7.000 de oameni, a anunțat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.

Primăria Bistrița va realiza un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru o dezvoltare imobiliară pe 15 hectare pe Dealul Cocoș, ”prima conformă după 1990”.

Municipalitatea va racorda zona la utilități, va face facilitățile necesare pentru un nou cartier de locuințe și va deține și ea în final între 250 și 300 de apartamente care vor fi destinate specialiștilor ce ”dau importanță mare orașului”.

”PUZ din zona Cocoș va fi realizat pentru o suprafață de 15 hectare, acolo urmând să implementăm un proiect de dezvoltare imobiliară din punctul meu de vedere primul după 1990 care va fi conform, după toate standardele. Va și primul proiect în care se implică Primăria Bistrița în această modalitate, în sensul în care noi vom pune la dispoziție terenul, vom duce utilitățile și vom intra în parteneriat cu antreprenori din Bistrița, în acest fel luând și din presiunea care există în momentul de față pe zonele aglomerate din oraș. Tot Primăria va concepe proiectele, adică nu va construi nimeni după propriul proiect, vom avea grijă ca în zona Cocoș ceea se va întâmpola să fie de mare nivel. O luăm ca proiect-pilot. Vom multiplica genul acesta de proiecte și cu altele în viitor”, a spus Ioan Turc.

Potrivit primarului, din cele 15 hectare, cinci vor fi afectate pentru realizarea de drumuri, trotuare, loc pentru biserică, pentru grădiniță, creșă, zonă de retail.

”Practic dorim să autonomizăm această zonă prin ducerea unei game cât mai mari de servicii. Ce nu vom avea acolo? Foarte multe locuri de muncă și licee, în rest putem să gândim cam toate facilitățile pe care o autoritate locală e obligată să le pună la dispoziție. Noi ne gândim că vom avea undeva la 2.500 până în 3.000 de apartamente, ceea ce nu e puțin, pentru că înmulțim cu o medie de 2,5, acesta este calculul. Am putea avea acolo undeva la 6.000-7.000 de oameni”, a mai spus Turc.

O parte dintre aceste apartamente vor reveni Primăriei Bistrița.

”Ar urma să devenim proprietarii a unui număr de apartamente, 250-300, undeva la 10% din apartamente ar trebui să ne revină. Ce vom face cu ele? Vom stimula oamenii care dau importanță mare orașului, adică specialiști în domeniul tehnic, medici, profesori pe care îi așteptăm pentru că vrem să dezvoltăm componenta universitară, ofițeri pentru că avem o unitate militară mare”, a anunțat primarul Bistriței.

Întrucât sunt prevăzuți bani în PNRR pentru actualizarea Planurilor Urbanistice Generale, și Primăria Bistrița va aplica pe această componentă.

Foto: arhivă

25 comentarii

  • As vrea si eu sa-mi faceti o casa in zona , d-le primar . As dori-o cu panouri solare , pompa de caldura si cu parcare rezidentiala. Se poate ? Ati uitat de scoli generale (sau macar una) , copiii vor merge de la gradinita direct la licee (vad ca nu era suficient unul) ? Farmacii nu trebuie , dar un spital ? Ati uitat si de o mica gara. Dar metrou , pe sub deal , spre soseua de centura ? Si nu pomeniti nimic de parcari , astea trebuie d-le , cu astea trebuie inceput , si sa fie musai etajate…Sa nu uitati de parcari!

    • Pt tâmpitul de cucurigu boieri mari dute și vezi ca în zona cocos este iluminat stradal mai ceva ca în oraș și la vale o ia capul tău ala prost și utilitățile sunt toate făcute noi nu copturi ca în oras

  • Treaba-i ca și rezolvată , mai trebuie doar vreo 2500-3000 de fraieri care sa ia credite pe 30 de ani , pentru a cumpăra un apartament in vârful dealului .

  • Macar acum ,dupa ce ati vorbit de vizitele de documentare facute la Cluj si Oradea,sa puneti in aplicare ceea ce ati vazut si …era prea tarziu sa aplicati la Bistrita,sa faceti ca lucrurile sa porneasca gospodareste:NU DATI NICIO AUTORIZATIE DECAT DUPA CE ESTE ASIGURATA INTREAGA INFRASTRUCTURA,Apa,gaz,curent,asfalt.Asa cum se face in toate tarile civilizate.Daca e cazul ,mai mergeti o data pana la Cluj.Nu va fi timpul pierdut.Apoi faceti cate blocuri vreti si unde e nevoie!

  • Solutia sugerată de primarul Ioan Turc privind extinderea zonei rezidentiale a orasului Bistrita in perimetrul localitătii Unirea la baza dealului Cocos este ratională având in vedere si modernizarea căilor de acces spre Complexul Sportiv prevăzute inclusiv cu utilităti. De altfel, încă din anul 2018 când vechea administratie PSD-istă a pus gând rău terenului Liceului Tehnologic Agricol, in suprafata de 32 hectare, avand destinatie didactico- experimentală, pentru asa-zisul „Cartierul Tineretului” Ioan Turc a luat atitudine si a propus extinderea în etape a orașului, printr-un proiect integrat, pe o suprafață generoasă de 200 ha, pe măsura resurselor financiare și a cererii din partea bistrițenilor în zona Dealul Cocoșului, unde sa fie incluse si locuințe pentru tineri.
    (Vezi: https://timponline.ro/ioan-turc-zisul-cartier-tinerilor-cacealma-comert-iluzii-talibanilor-politici/)

  • Mira-s-ar lumea de voi! Numai la afaceri vă stă capul! În loc să faceți infrastructura publică, drumuri, parcuri, terenuri de sport, grădinițe, centre de zi pentru vârstnici, transport în comun, iluminat public, canalizare, în zonele rezidențiale care s-au creat deja în împrejurimile Bistriței prin investiții private, primăria se apucă acum să facă pe dezvoltatorul imobiliar. Interesul e să înstrăineze pe nimic terenul proprietate publică a municipiului pentru clientela politică. Frumos! Prin ei înșiși!

    Și unde s-au gândit să facă asta? Fix în singura zonă care începea să devină un centru de interes și atracție pentru agrement, sport, timp liber, activități culturale. Ce s-a gândit Turc într-o noapte, să împartă parceleze zecile de hectare în posesia cărora municipiul a intrat cu greu și să le împartă el la „oamenii care dau importanță mare orașului”. Pun pariu că deja lista e completă de la votare. Apoi, ca treaba să fie bună, le dă și PUS, PUG, proiect de casă, proiect de conectare la utilități și le trage și utilitățile de bani publici. Că e proiectul lui. Desigur făcut pe banii noștri. Aia care și-au făcut casă și au plătit pentru toate cele și acum așteaptă poate drumul… niște fraieri! Socialiști! Liberal era să-și tragă proprietăți din bani publici!

    O mizerie! Care cum ajunge la putere nu știe cum să-și facă parte dând neamurilor, colegilor și prietenilor din proprietatea publică.

  • Dacă vreți ca prețurile apartamentelor să nu ajungă la 2.000€/m2 ( asta ar însemna ca o garsonieră de 25 m2 să coste 50.000€) , atunci singura soluție este să se construiască mai mult!
    Văd că unora nu le place locația. Atunci să vina ei și sa ne propună alta locație unde se pot construi 7.000 de apartamente.

    Cred ca ar trebui construite mai multe poduri peste râul Bistrița. Nu neaparat pt. traficul auto, ci pentru cicliști și pietoni!

    • Unde ai văzut tu în țară sau în lume că primăria face cadou terenul dezvoltatorilor imobiliari primind în schimb apartamente pe care să le facă cadou clientelei politice? Unde în lume ai văzut tu că investițiile în imobiliare ale primăriei au condus la scăderea prețului apartamentelor. Cred că ai văzut un documentar cu blocurile de la Anina. Acolo da, cu 2000 de euro poți cumpăra un bloc cu tot cu terenul pe care stă.
      Nu e treaba cetățenilor să propună locații. Nu e treaba primariei să construiasca 7000 de apartamente. Înțelegi?!

    • Scuze Adrian C! N-am urmărit azi știrile naționale. Acum mi-e clar modelul și nivelul lui Turc. Este vorba de afacerea de la Mogoșoaia. Unii zic că ar fi o afacere de tip mafiot. Tot penele și la Mogoșoaia.

  • Primul obiectiv a fost atins. Cetățenii orașului au despre ce să comenteze. Al doilea obiectiv: distragerea atenției cetățenilor de la majorările de preturi este în derulare. Al treilea obiectiv: îmbogățirea unora din resurse publice …

  • Ce tot ciorovaiti aici degeaba ? Voi va mai uitati si la televizor la emisiuni economice unde totusi mai vine cate un finantist, inginer, arhitect etc. si care ne spun noua ca acest avant in constructii nu este de bun augur ca nimeni nu stie sa mai faca o pauza decopertand pamanturi intinse ca la balamuc.
    Un arhitect din Bucuresti spunea despre capitala dar si marile orase ca aceste constructii din camp si nu numai vor deveni nu peste mult timp GHATOURILE ROMANIEI, exact ca si cele din industria energofaga comunista.
    Pentru a vizualiza trecutul glorios mergeti numa pe la Hunedoara si va veti lamuri doar daca stiti sa interpretati corect ce s-a intamplat .

    • @ Bălane, Uită-te un pic pe google map și vezi cum arată alunecările de teren de pe pârtie nu cele de la bazinul de apă pentru pompe ci cele de mai la deal, uită și la faptul că lucrările la noua sală polivalentă întârzie pentru că proiectul trebuie schimbat și clădirea trebuie consolidată fiindcă deja au apărut scufundările și alunecări de teren, uită-te la alunecările de teren de pe Valea Jelnei și Dealul Budacului, uită-te la inundațiile de pe Mihai Viteazu și Zăvoaie, uită-te la ce se intamplă pe Valea Ghinzi. Cocoșul este una din cele mai proaste zone pentru construcție, sași știau ei ce știau când au lăsat acolo să fie doar pășune.

  • Uita-te in arhiva PROtv de anul trecut si imi vezi moaca filmata fix in dreptul alunecarilor pe partia Cocos.
    Am dat un interviu anul trecut cu situatia respectiva urcand pe jos pe un teren desfundat in ianuarie.
    Stiu foarte bine ce e acolo.

    • Bălan, Stiu foarte bine că ști aceste lucruri.
      Alunecările de teren și alte probleme sunt evidente și autoritățile le cunosc. Am vrut să remarc că alunecările și potențialul alunecări de teren se vede și din satelit nu trebuie să fi mare expert să vezi acest lucru. Eu sunt nedumerit de ce primăria vrea musai să construiască în zonă clară cu alunecări de teren, treaba pute rău de tot și prea seamănă cu o escrocherie de dezvoltator imobiliar. Primăria nu ar mai trebui să dea nicio autorizație de construcție în zone de risc.
      Vom păți ca cei din Columbia și Venezuela unde cartiere de case întregi au luat-o pe deal în jos dar măcar cei de acolo au o scuză că datorită reliefului nu au unde să construiască noi nu însă nu avem această scuză.

  • Este o mică problemuță :
    Din câte știe eu asigurarea clădirilor va fi obligatorie.
    Ce firmă de asigurări va fi nebună să asigure niște locuințe care clar că vor fi afectate de alunecări de teren ?
    Acum am întrebare pentru primar, Pârtia de schi este asigurată ? Oare de ce nu ?

  • Dar de strazile existente gen Aviatiei, Marina Stirbey, Smaranda Braescu..etc..pe care sunt construite case atat de dezvoltatori cat si de persoane fizice… cine se ocupa..? Ati plasat la fiecare intrare pe strada cate un panou albastru pe care scrie ca aceste strazi nu sunt in domeniul public..efectiv „spalare pe maini..” Dar de ce nu se ocupa Primaria de demersurile necesare pentru ca devina strazi publice..? Din proprie experienta va spun ca doar pentru racordare la curent am chetuit o gramada de bani… pe care intr-un stat civilizat i-ar fi cheltuit autoritatile…alt aspect e ca suntem in mocirla la propriu..mai ales cand o sa se topeasca zapada..va doare direct in dos..de oamenii cinstiti care din greu si cu multe sacrificii si-au construit o casuta! Si voi vreti sa faceti cartier langa dealul Cocos…Rusine sa va fie…!!!

  • De ce n ati cerut de la marele Cretu, sa preia străzile, totusi a „stat” la primărie 12 ani?
    Da vrem case nu blocuri la Cocos daca tot s au facut utilitățile depinde daca sunt dimensionate corespunzator.
    S au cheltuit atatea milioane de eur si drumul nu este făcut.
    Ude este organizarea de șantier?
    A platit cineva pentru ea?
    S au sa transformat in hangar?
    Case domnule primar , lăsați ca nlocuri de fav peste tot unde își doresc șmecheri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.