Conform contractului semnat între beneficiari şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, a doua tranşă de plată, în cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, se va acorda după îndeplinirea acţiunilor prevăzute în Planul de afaceri. „Există posibilitatea reală ca beneficiarilor care nu mai îndeplinesc obligaţiile asumate prin Contractul de finanţare şi criteriile de eligibilitate, să li se solicite returnarea integrală a banilor primiţi, la care se adaugă şi dobânzile legale aferente”, se arată într-un comunicat al Agenţiei.
Conform Contractului de finanţare semnat de către beneficiarii Măsurii 112, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de beneficiari prevede ca în maximum 3 ani de la acordarea sprijinului, beneficiarul să urmeze un curs de formare profesională prin Măsura 111 – „Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe” în cel puţin unul dintre domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc. Tinerii fermieri nu trebuie însă să facă dovada că au absolvit cursurile respective în momentul solicitării ultimei tranşe de plată, a precizat directorul Oficiului Bistriţa al APDRP Sorin Roşu Mareş, în schimb au obligaţia ca mai mult de 50% din timpul de lucru să se desfăşoare în cadrul fermei proprii.
În Bistriţa-Năsăud, 181 de persoane au accesat Măsura 112, dar 50 au încasat deja a doua tranşă de bani. Ceilalţi 133 urmează să o primească dacă îndeplinesc toate condiţiile.
Potrivit lui Sorin Roşu Mareş, mai sunt încă 213 solicitanţi de bani europeni ale căror cereri sunt încă în evaluare.
Pentru Măsura 112 Instalarea tinerilor fermieri, finanţarea nerambursabilă constă în acordărea unei prime de instalare. Sprijinul de instalare este acordat în două tranşe de plată. Prima tranşă este într-un procent de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, iar cea de a doua tranşă reprezintă 40% din totalul sprijinului.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 de Euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE , iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 4.000 Euro/1 UDE, dar nu va putea depăşi 40.000 de Euro/ exploataţie.
Da…. de buna seama….exista un tanar fermier, cioban mare ,care se numeste Rapan ,fiul Otiliei si-al lui Vasile-liviu de la APDRP, care numai intre oi a dormit de cand i s-a aprobat finantarea de 40000 de Euroi si pana astazi. Duce oile la pascut pe „sesul cuptorului” ori pe ringurile de dans cu miorite blonde de prin discoteci. Sa vedeti ca lui i se va aproba primul continuarea finantarii ca doar e din neam de liberali inca de pe vremea de cand avea mosu-so motocicleta.