Pârtia mare dotată cu telescaun și pârtia mică deservită de teleschi de pe Dealul Cocoș din Unirea au generat în această iarnă, până acum, încasări de aproximativ 300.000 de lei, dar fiindcă ”nivelul de satisfacție durează foarte puțin” se caută soluții pentru a face Pârtia Cocoș ”cu adevărat funcțională”.
”Mulțumim bunului Dumnezeu că a nins și că a fost frig. Această pârtie funcționează exclusiv atunci când Dumnezeu ne ajută, altfel proiectul este unul absolut indezirabil. Cred că nimeni, astăzi, ca primar, nu ar băga acolo 10 milioane de euro în așa ceva. Da, ne bucurăm că a nins și bine ar fi să mai ningă, în așa fel încât oamenii să se bucure. Până acum s-au încasat în jur de 300.000 de lei. Este o palidă replică la găurile anilor anteriori. Gândim soluții pentru ca această pârtie să poată funcționa cât mai multe luni pe an, dar e nevoie de niște corecții. O să discutăm la momentul oportun despre acest proiect pentru a face funcțională cu adevărat pârtia și pentru a nu fi atât de meteosensibilă. Într-o investiție inclusiv satisfacția oamenilor poate fi cuantificată, însă nivelul de satisfacție durează foarte puțin în Cocoș”, a spus primarul.
În bugetul pe anul 2022, Primăria Bistriţa a alocat 30.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Alpine Coaster în Wonderland, după ce, în 2019 a mai fost realizat încă un SF din care a reieșit faptul că investiția s-ar ridica la 9 milioane de lei, însă aceasta nu s-a realizat fiindcă Ovidiu Crețu a considerat că e prea costisitoare pentru bugetul local. Nu s-au oferit explicații de ce ar fi nevoie de un alt studiu de fezabilitate.
În buget s-au prevăzut însă bani pentru oprirea alunecărilor de teren de pe Dealul Cocoș.
În 28 ianuarie a.c., primarul Ioan Turc a spus.”Ne gândim la un Alpine Coaster, am observat că încă există reticențe referitor la o asemenea investiție, dar eu plec de la faptul că avem deja investiții importante în zona Cocoș, discutăm de 8-9-10 milioane de euro, să vedem unde ajungem după plata tuturor dobânzilor, și aceste investiții trebuie să fie încorporate în investiiții noi pentru a avea utilitate. E iarnă, putem schia câteva săptămâni pe pârtia mare, dar cu o asemenea întrebuințare a pârtiei nu putem să ne gândim la o amortizare, de aceea avem obligația să gândim alte investiții. În plus, este interesul uriaș pe care îl oamenii pentru acest gen de petrecere a timpului liber. Sunt foarte puține în țară, în Europa. În pofida unor reticențe, inițiez realizarea acestui proiect, am încredere că o sanie de vară va da satisfacție oamenilor din Bistrița, sunt mulți care simt nevoia de adrenalină, va aduce în Bistrița oameni din regiune și va alimenta bugetul, pentru că avem nevoie și de bani, nu doar de cheltuieli”.
În 2019, fostul primar Ovidiu Crețu spunea că pentru Wonderland, municipalitatea are un obiectiv, ”destul de costisitor”, un Alpine Coaster: ”Cu siguranță va da o deschidere foarte importantă, dar este destul de scump”.
Investiția într-o instalație de vară tip Alpine Coaster (bob pe șine lângă pârtia de schi plus stații de îmbarcare și debarcare, porți de acces cu cititor de card) s-ar ridica, potrivit studiului de fezabilitate realizat în 2019, la peste 9 milioane de lei.
Dezamagirea va ramane valida si cu alpine coaster si alte investitii care tintesc doar grupuri cu dor de adrenalina.
Majoritatea de omeni au nevoie relaxare si recreere la un complet altfel de nivel. In senzul asta vedeti Schullerwald in comparatie, care este o poveste de sucess (in afara de trasei de biciclete MTB care din pacate au fost distruse de riverani, hoti de lemne, constructori deja in mare parte).
Asa trebuia gindit si prin zona Cocos. Mai putin spectaculos, mai putina grandomanie si mai mult bunul simt si priza la ceteteni generali nu doar la cei care striga mai tare.
Bosota, dacă ai nepoți în clasa pregătitoare sau găsești pitit vreun abecedar prin odaie, fă bine pune mâna pe el și studiază limba română. Văd că ți-ai format prostul obicei de a posta așa cum vorbești, nu cum se scrie. Sau dacă tot n-ai somn du-te și mulge-ți vaca sau rânește la animale.
Din păcate, Bosota nu știe să citească. A învățat doar să apese pe taste și crede că scrie ceva.