Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița derulează, în această perioadă, un proiect Erasmus+ ”The Challenge to a Healthy Life” prin care își propune să îmbunătățească stilul de viață nu doar al elevilor și profesorilor din școală, ci al întregii comunități.
”Este un proiect care își dorește să schimbe comportamente în școală, dar nu numai ale elevilor, ci și la adulți. Împreună vrem să facem un demers pentru a ne schimba stilul de viață. Am pornit de la recomandările OMS care spune că elevii sub 18 ani ar trebui să facă 60 de minute de mișcare fizică în fiecare zi, cu două-trei antrenamente mai intense pe săptămână, la fel și adulții, doar că 30 de minute. Și ne-am pus problema cum am putea să măsurăm asta? Să ne pornim cronometrul că facem mișcare o oră? Studiind site-uri în special din străinătate, am constatat că, dacă faci în medie, 7500 de pași pe zi, ești considerat activ. Ce e sub 7500 de pași e sedentarism, duce la apariția unor boli cardiovasculare, diabet, etc. Plus că organismul uman are aparat locomotor, deci trebuie să-l folosim. Cu cât îl folosești mai mult, cu atât mai bine”, ne-a spus Alina Creț, bibliotecar la CNLR și coordonator al proiectului ”The Challenge to a Healthy Life” (”Provocare pentru o viață sănătoasă”).
Cu ajutorul unui profesor de informatică din școală a fost creată o platformă care poate fi accesată AICI și care are deja peste 400 de înscriși dintre care 259 sunt elevi și profesori de la CNLR.
”Toți participanții, fie că sunt elevi, profesori sau persoane din comunitate – avem niște parteneri asociați cum ar fi cluburi de fitness, Primăria vrem să o implicăm – se înscriu. Pe această platformă, toți participanții, seara, au obligația aceasta să înregistreze câți pași au făcut și ce au făcut legat de mâncare, adică dacă au băut suficientă apă, dacă au mâncat suficiente porții de legume și de fructe, de recomandat proaspete, dar mai sunt și întrebări un pic incomode dacă au mâncat dulciuri, fast food sau alte mâncăruri care aduc doar calorii și nu e în regulă să le consumi zilnic. Și cumva, toți, ne monitorizăm ca să vedem cât suntem de sănătoși în obiceiuri. Dacă nu suntem, avem niște provocări pe platformă cum ar fi să te abții timp de trei zile de la dulciuri pentru a câștiga o insignă digitală. Copiilor le place, adulților le place, mi se pare incredibil. Ținta noastră este să ajungem la peste 500 de participanți dintre care jumătate să aibă, în doi ani de zile, stilul de viață sănătos: să facă zilnic peste 7500 de pași și să aibă aceste obiceiuri sănătoase. Avem și participanți din alte țări partenere în proiect. Încep să se înscrie și ei, dar bucuria mea este că, cu oricine vorbesc despre proiect, îmi spune că vrea cont. Mi se pare frumos la acest proiect este că deschidem cumva școala pentru comunitate. Chiar dacă cineva nu e elev sau profesor la CNLR, poate participa. Împreună putem să ne schimbăm obiceiurile. E mult mai ușor într-un grup în care ai aceleași interese”, a spus Alina Creț.
Deja sunt peste 30 de profesori înscriși care, la rândul lor, fiecare, gestionează un grup de elevi.
”Acest lucru îi ajută pe elevi să-și fixeze un țel. Dacă unul face doar 5000 de pași zilnic, adică este sedentar, stabilește cu profesorul cum luna viitoare, va face 5500. Ne bucură faptul că avem mulți elevi din școala noastră care participă la proiect. Dacă venim seara să alergăm pe pista noastră de la CNLR, vedem copii care stau în internat și care vin nu neapărat să alerge, cât să-și adune pași. E un fel de competiție între ei, ceea ce arată că sunt motivați. Nu e în regulă competiția, dar în această fază a proiectului e acceptabilă. Noi încercăm să-și dezvolte acea motivație intrinsecă: să facă aceste activități fizice din pură bucurie. Nu se va întâmpla din prima în cazul tuturor, iar ca recompensă ne-am gândit să le dăm brățări gen cele de festival pe care să le poarte tot timpul și să le amintească totodată să facă raportarea zilnică, facem clasamente cu cei care au adunat cel mai mare număr de pași, plus posibilitatea de a participa în tot felul de activități pe care le facem în afara școlii. Sâmbăta și duminica organizăm plimbări în jurul orașului ca să depistăm acele rute în jurul orașului pe care, la un moment dat, vor putea merge ei și singuri. Deocamdată le facem împreună. Le place foarte mult să se implice în partea de proiectare, să creeze logo-ul proiectului, să facă afișe și le place să contribuie la proiect”, a spus Alina Creț.
La finalul lunii martie, un grup de profesori va merge în Turcia la un curs la care vor învăța cum să motiveze elevii să-și fixeze un țel, să-și facă un plan și să-l atingă.
Proiectul durează doi ani de zile până în octombrie 2023.
Până acum s-au adunat 97.374.869 de pași făcuți de:
259 | participanți de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița |
97 | participanți de la Primary School „Dr Vladimir Polezinoski” Kicevo |
11 | participanți de la Samlı Imam Hatip Ortaokulu Balıkesir |
6 | participanți de la Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku |
20 | participanți de la Liceo Scientifico Statale „Michele Guerrisi”, Cittanova |
12 | participanți de la Zakladna skola s materskou skolou, Hlohovec |
7 | participanți de la NewArt of BodyGym – club sportiv |
3 | participanți de la ACS Triatlon Bistrita |
Mai multe despre proiect și echipă citiți AICI.
Primul obicei care ar trebui schimbat in toate scolile ar fi interzicerea utilizarii telefonului mobil in exces , creindu-se astfel o dependenta periculoasa (Unii copii se simt neputinciosi in lipsa acestuia). Eu as propune completarea acelui program , cu urmatoarele: – O zi pe saptamana , fara telefon mobil la scoala – O ora pe saptamana sa citim o carte (recomandata de profesori) , cu telefonul mobil inchis
– Excursiile organizate de scoala se vor face numai cu telefoanele mobile inchise – Scoala (prin profesori) o sa-i invete pe elevi orientarea in teren , fara telefonul mobil – Scoala va organiza un foc de tabara pe semestru , incurajand aptitudinile artistice – Scoala va premia elevii si dupa cate carti au citit intr-un anumit interval de timp
Poate ar trebui organizate si intreceri sportive intre clasele : la handbal , baschet , fotbal , intreceri intre echipele diferitelor scoli generale si licee , la aceleasi discipline sportive , desigur tinandu-se seama de varsta elevilor. La fel ma gandesc la intreceri de alergare pe diferite distante. Chiar alergari pe distante mai lungi de 7500 de pasi , asa cum era pe timpuri : Crosul Primaverii , Crosul Elevilor , Crosul Tineretii etc. Costurile ar fi minime iar beneficiile de netagaduit.
Da, sa facem campionate între scoli asa cum au americanii.
La aia liceele sunt pepiniere de sportivi care performeaza dupa aceea in competitii serioase în care se învârt miliarde de dolari.
Problema e ca acolo copiii nu-si omoara timpul liber alergând sa faca meditatii pentru a promova examene ci au posibilitatea sa faca sport – nu sunt îndobitociti de mici cu tot felul de materii total inutile.
Avem un învatamânt putred, la fel de defect ca si personalul care-l populeaza si-l tot reformeaza de 30 de ani.