Viceprimarul Călin Stan, care coordonează Direcția de Asistență Socială Bistrița, transmite într-un comunicat o serie de ”clarificări esențiale cu privire la programul “O masă caldă” pentru comunitatea situată pe str. Valea Stegii în vederea reducerii fenomenului de cerșetorie pe raza municipiului Bistrița și luarea unor măsuri pentru prevenirea abandonului și combaterea absenteismului școlar al copiilor din această comunitate”:
”În urma unei serii de articole din presa locală și a reacțiilor unui mare număr de bistrițeni pe marginea acestui proiect, considerăm necesar să venim cu următoarele lămuriri:
Pe str. Valea Stegii, la aproximativ 8 km de Bistrița, s-a format o comunitate de persoane fără adăpost care provin din medii defavorizate. Comunitatea numără aproximativ 50 de membri care fluctuează permanent, numărul exact neputând fi determinat atâta timp cât vorbim de persoane fără documente legale, care vin și pleacă.
Această comunitate generează probleme pe care Direcția de Asistență Socială Bistrița și-a propus să le rezolve. Persoanele respective practică cerșetoria pe raza municipiului, iar copiii nu figurează în nicio evidență, prin urmare nu frecventează nicio formă de școlarizare. Deși părinții au obligația legală de a-și înscrie copiii în sistemul de învățământ, nu există pârghii legale de a-i pedepsi dacă nu o fac. Astfel, problema este pasată de la o instituție la alta, generând un lanț instituțional care nu rezolvă fondul problemei.
Primăria Municipiului Bistrița prin Direcția de Asistență Socială a demarat un program pilot, cu scopul de a rupe lanțul neputinței instituționale. Chiar dacă programul se numește ”O masă caldă”, scopurile programului sunt de a oferi posibilitatea acestor persoane să presteze muncă în folosul comunității, iar copiiilor șansa de a frecventa o formă instituționalizată de învățământ obligatoriu.
Pentru a beneficia de măsurile programului, solicitanții își vor exprima acordul în cadrul formularului tip, aplicabil programului pilot ”O masă caldă”, după care vor urma o serie de anchete sociale cu privire la situația familiilor și a numărului copiilor care necesită școlarizare. În baza acestor anchete, se va întocmi lista cu elevii care vor beneficia de asigurarea unui mijloc de transport în comun până la Școala Generală nr. 7, unde vor fi înscriși. Copiii vor fi însoțiți de reprezentanți al Direcției de Asistență Socială Bistrița, desemnați în acest sens.
Totodată, părinții acestor copii pot beneficia de o masă caldă pe zi, având obligatia de a efectua lunar câte 5 zile de muncă în folosul comunității. Masa caldă va fi pregătită la Cantina de Ajutor Social Bistrița, iar sumele necesare vor fi alocate din bugetul acesteia.
Programul a prevăzut un număr acoperitor de 60 de persoane, însă acesta va fi ajustat în final după numărul real al participanților.
Programul este unul pilot, scopul principal fiind salvarea copiiilor din această comunitate și integrarea lor în sistemul de învățământ. De la adulți ne așteptăm la o schimbare a comportamentului pe principiul muncesti-primești, fiind obligați să muncească ca să primească masa caldă, iar pe viitor la integrarea lor în câmpul muncii. Nu dorim să cădem în capcana pasării de responsabilitate de la o instituție la alta. Ne dorim ca toți copiii să aibă acces la sistemul de învățământ”.
Cine ne lămurește? Stan care habar nu are ce vorbește,el transmite ce i spun directorii. Probabil primarul este plecat ca de obicei la plimbare.Apoi faptul că nu țineți cont de părerea cetățenilor,o să vă coste scumpe. Primăria este un haos total iar primarul nu este acasă , directorii, șefii și consilierii personali conduc primăria după interesele proprii. Cred că avem cel mai slab primar din ultimii 30 de ani. Păcat că l am votat!
si care e solutia ta gaita? ca de comentarii suntem plini pana peste cap. Hai te rog cu o solutie
ucranieni care vin o sa munceasca 5 zile pentru mancare 5 zile pentru cazare ?
Ce bine că a lăsat primarul un om de nădejde ca să lămurească această gafă :))) numai oameni de seamă are primarul în jur:))) poate plimba ursul liniștit :)) .Ne a lămurit buștean ,Stan parfumierul cu ce a scris Dreptate pe foaie adică: sunt 50 de oameni ,de fapt erau 48 dar ieri ziceau 60. No ..poate când aud alții de viață bună la Bistrița,mai trec dealul vreo 100 . La muncă fraierilor, că avem guri de hrănit!!! Vă convine nu vă convine , Dreptate a hotărât ,primarul a percutat, vicele a”explicat”,voi fraierilor munciți și plătiți!!!
munca in folosul comunitatii?! Cam in ce fel de activitati vor fi implicati? Sper ca nu pentru a matura si cu rost si fara rost strazile dintre blocuri. Mi-e groaza ca daca se va incalzi vor relua maturatul zilnic, starnind doar praful, dar deseurile aruncate in iarba raman tot acolo.
De ce nu le-ati oferit niste posturi de inspectori la adi deseuri? Nu gasesti specialisti mai buni in identificarea si selectia gunoaielor. A, nu, ca acolo-i pe bani multi si pe relatii , nu ne amestecam noi cu ei , dar , ce sa vezi , suntem ingrijorati foarte pentru soarta lor. De ce lor nu le asigurati cateva locuri de munca la Primarie? A…, le trebuie dosar, diplome platite si examene grele, ca alea de le-a sustinut dl Tetcu…
Dacă vocea cetățenilor nu contează pentru acest primar , vom ieși în stradă toți bistrițenii, poate așa ne aude!
Ce ar face danezii:
1.Le-ar lua copiii și i-ar da în plasament familial, unor familii care au posibilitatea și voința să se ocupe de ei.
Un general cei care au grija de copiii defavorizați, sunt oameni in jur de 50 de ani, ai căror copiii s-au mutat la casa lor.
2. Ar demola construcțiile ilegale și le-ar acorda locuințe sociale părinților.
Dar noi ne raportam la România, aici este altfel.
Copiii nu sunt proprietatea statului ca sa ii ia si sa ii dea dupa bunul plac. Statul exista ca sa deserveasca populatia, familii, copii si parinti. Prima solutie trebuie sa fie reabilitarea. Daca nu li se da nici o sansa si nu sunt asistati in nici un fel, la ce rezultate ne asteptam?
@Tereza
Înțeleg ce vrei să spui, dar statul are obligația să intervină, dacă copiii umblă desculți, sunt lăsați singuri acasă, nu au haine groase in toiul iernii, dacă se culcă flămânzi, dacă părinții sunt morți de beți, dacă copiii sunt abuzați fizic sau psihic, etc.
Din păcate, in aceasta situație sunt foarte mulți copii.
Adaugire. Sigur, copiilor care frecventeaza scoala sau gradinita sa li se asigure o masa calda , la scoala sau in apropierea ei, dar nu ma duc sa servesc la gura cortului aceasta comunitate.
Lasă-mă viceprimari, de ce nu i trimiteți de unde sunt?
Stau și se impuiesc se înmulțesc acolo, apti de munca și tot noi sa i ducem în spate.?
Da le din bani tai care oricum nu i meriti.
Sa va fie rușine.
Zburați voi cat de curând…
5 zile de munca pentru mâncare de 60 lei
Nu cred că o să fie clienți la 12 lei ziua de munca