Actualitate

Cum justifică primarul Ioan Turc votul dat în favoarea majorării tarifelor la apă și canalizare

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canalizare Bistrița-Năsăud a votat în favoarea majorării cu 29% a prețului la apă și cu 39% a prețului pentru canalizare, așa încât într-un termen scurt, vom plăti 12,06 lei/metru cub, față de 8,62 lei/mc în prezent. Printre cei care au votat ”pentru” s-a numărat și primarul Bistriței, Ioan Turc, în baza unui mandat primit de la Consiliul Local.

În ședința legislativului, consilierul USR Nicolae Pavelean a vrut să știe cum justifică edilul acest vot din moment ce petiția cetățenilor ”Spune NU majorării tarifelor la apă și canalizare” a fost semnată de peste 1100 de cetățeni în numai o săptămână.

” Am aflat că s-au votat aceste majorări nu tocmai justificate. Aș dori să știu cum a votat primarul în Adunarea Generală și ce răspuns ne dă celor care am semnat pentru această petiție”, a întrebat Pavelean.

Primarul Ioan Turc i-a răspuns: ”Votul a fost dat conform HCL, deci nu puteam să votez altfel, ar fi fost profund nelegal”.

”Ținând cont de faptul că în Bistrița sunt multe zeci de străzi care nu au apă și canalizare, dacă ținem cont de faptul că prin Masterplan urmează să fie derulate investiții de 42 de milioane de euro, de faptul că foarte mulți cetățeni din oraș așteaptă aceste investiții în infrastructura de bază, ținând cont de faptul că Aquabis este obligată să contracteze un credit pentru cofinanțarea acestor lucrări, eu cred că important în acest moment pentru oraș – și este și obligația noastră ca administrație – este să ne asigurăm că lucrările vor fi realizate și Masterplanul pentru municipiul Bistrița va deveni realitate.

Este motivul pentru care am avut mai multe întâlniri cu Aquabis și cu bordul ADI Apă-Canal. Dacă și-au structurat cât se poate de exigent prețul, dacă au făcut tot ce depindea de ei din punct de vedere administrativ pentru ca prețul să scadă, acest lucru poate fi evidențiat în urma unui audit. Primarul nu cred că are competențe și nici date suficiente pentru a analiza structura prețului la apă.

Obligația pe care o am este aceea de a garanta cetățenilor că lucrările din Masterplanul de apă și canal vor fi făcute. Să nu uităm că, pe culoarele de mobilitate, pe Axă, pe Drumul Tărpiului, Aquabis trebuie să intervină neîntârziat pentru schimbarea unor tronsoane de conducte de apă și canalizare.

Indiferent cum am fi votat noi în legătură cu poziția municipiului în ADI Apă-Canal, aceste tarife ar fi fost majorate pentru că, din nefericire, munipiul Bistrița are doar un vot. Nu ascund faptul că, în situația în care Doamne ferește, Aquabis nu se va ține de cuvânt în legătură cu investițiile la care s-au angajat pentru municipiul Bistrița, vom studia foarte atent modalitatea prin care am putea să ieșim din ADI Apă-Canal. Bistrița are o cotă de 81% din portofoliul Aquabis, dar, din păcate, această cotă foarte mare nu a venit la pachet cu o pondere a votului pe care îl are în ADI Apă-Canal.

Dincolo de exercițiile de imagine care sunt oarecum inerente în anumie ocazii, avem o realitate cât se poate de neplăcută la nivelul orașului: conducte îmbătrânite, pierderi de apă. Îi asigur pe cetățeni că, dacă nu se intervine la schimbarea conductelor pe traseele prevăzute pentru aceste lucrări, oricum plătim un preț mare și ar urma să plătim un preț și mai mare pentru că pierderile sunt foarte mari. Avem o alegere de făcut: susținem realizarea unor investiții sau asistăm la modul în care sistemul se învechește și ne stoarce de bani pe zi ce trece”, a răspuns primarul.

În ADI Apă-Canalizare, majorarea tarifelor la apă și canalizare a primit votul ”pentru” din partea a 26 de UAT-uri (primării și CJ), 4 s-au abținut și 14 au votat ”împotrivă”.

Etichete

8 comentarii

 • Sclavul lui Răducu nu putea să voteze altfel. Desigur a băgat autobuzul la înaintare: „votul a fost dat conform HCL” ca și când „iluștrii” puși de dumnealui pe listă ar putea să voteze altceva decât ce le spune domnia sa la ordinele „fratelui cel mare”, președintele PSD. Te mai votează pesediștii turcule! O să ajungi președinte la asociația pentru canal și gunoaie mici.

  • pai cu asta s-au mai negociat niste functii…cum altfel? si niste transferuri…si niste angajari….bla bla, a uitat primarul cat critica pe vremuri tocmai acest subiect!

 • Stimabilul domn Turc face parte exact din acea clasă politică, căreia i se datorează România din prezent! Să spunem merci că „jmekerii” de la aquavis nu au dorit să majoreze cu 100% prețurile la apă și canalizare, atunci îl vedeam noi pe dreacu! Că s-ar fi găsit motive, vedeți câte a găsit edilul!… Cu ce este acest domn mai breaz decât crețul arogant? Habar n-am: aceleași politici de tristă amintire, aceeași lipsă de rezultate, aceeași politică de îndatorare a municipiului, aceeași politică de angajat cadre de partid și de îngroșare a rândurilor putorilor din primărie, acelși mare nimic. Știu, vor apărea susținătorii și slugile obediente să mă blameze și să mă înjure, doar că de partea mea este felul în care arată municipiul la un an și după înscăunarea sa în fruntea municipiului și lipsa unor politici publice în faza de implementare incipientă, asta se putea face. Nimeni nu cere minuni de pe az pe mâine, dar un pic de mișcare trebuia să se observe. Nu mă aflu printre nebunii care să aștepte minuni peste noapte, dar cer onestitate, corectitudine, implicare, seriozitate și aplecare faptică către problemele reale și interesul public, iar acest lucru, să fim serioși, nu l-am observat la domnul Turc. Dacă-i păsa cu adevărat de soarta acestei comunități, nu ar fi votat și ar fi sugerat propriilor consilieri să voteze împotriva majorărilor la apă și canalizare. Dar, după cum se vede, ei sunt o mare familie, până mai dăunăzi se înjurau ca la ușa cortului cu ăia de la psd, iar acuma s-au luat, dăinuie sub același acoperiș. Și asta, nu vă lăsați duși pe fentă, nici într-un caz pentru oameni, ci pentru interesele lor și pentru propria lor propășire. Opozanți pe timp de zi, dar frați de pat pe timp de noapte, iar unii chiar cred că fostul pnl era diferit de psd… Cât de naivi au fost! Am spus fostul pnl, ceea ce e azi nu mai are nicio treabă cu fostul așa-zis pnl, este un pdl, care, după revărsarea în pnl și confiscarea sa, acuma s-a revărsat în psd. Ce să-i faci? atâta merită această țară: o caricatură de țară, o caricatură de populație, o caricatură de politică, așa-i domnule Turc! Majorările la apă și canalizare se impuneau că era mare nevoie de bani pentru plata sinecurilor slugilor de partid angajate în cadrul acelei instituții! Sugestie, peste câteva luni haideți cu o altă majorare, de ce o fi ea: de taxe, impozite, contribuții etc., spuneți că e maxim necesară pentru implementarea unor politici publice care vor face din acest municipiu o bijuterie. când? cândva. Când vor fi ele finalizate! Câtă bătaie de joc la adresa unor oameni care și-au pus speranțele în acețti falși creștini și făcători de bine! Ne mai mirăm că extremismul cultivă tot mai mulți adepți. Nici nu e de mirare. Ce-și zic oamenii, dacă ăștia își bat joc de țară și de noi, hai să o facem și noi prin girarea unor nebuni! Nu avem nicio șansă să ne facem bine! Așa populație, așa conducători! Acești conducători sunt borhotul generat de o populație ineptă!

 • Hotararea HCL este data impotriva bistritenilor de fiecare data de asa zisii alesi locali care se impauneaza cu acest titlu.
  Degeaba am semnat si eu si cei peste 1000 cetateni impotriva majorarilor, fiindca HALESII se sterg fix pe cur cu petitiile noastre.
  Asa se intampla si cu cele 500 semnaturi depuse de mine impotriva distrugerii parcului Eminescu precum si cele 5.000 semnaturi impotriva MINERALIZARII si distrugerii Pietei Centale.
  CIOCU MIC numa si dati cat mai multe taxe pentru intretinerea halesilor !
  Democratia participativa prin strangerea de semnaturi nu este luata in serios in Romania.

 • Pe fiecare scara de bloc se plătesc 5-10lei lunar ,pentru pierderi de apa,chiar dacă fiecare consumator are ceas propriu de măsurat consumul apei…aici nu sesizează nimeni aceasta bătaie de joc asupra bistrițenilor ? Țara hoților,

  • Votați împotriva oamenilor, măi nerușinaților!! Așa vom vota și noi împotriva voastră!Cine ne reprezintă? !Ar trebui dați jos că ăștia distrug ce a mai rămas din orașul aceasta. La Bistrița trebuie ieșit în stradă și protestat împotriva acestei clici de nemernici! Treziți vă bistrițeni!

 • Ca investiții AQUABIS și-a înnoit flota cu TOYOTA HILUX, cel puțin 7 bucăți am văzut în ograda lor… Atâta timp cât povestim doar online și nu ieșim în stradă ca să le aducem aminte de ce se află acolo și sa-i scoatem din birourile lor dacă nu-și fac treaba, nu se va întâmpla nimic. Când ajung în funcții, mai toți se cred mici DUMNEZEI.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.