Social

Zeci de controale în domeniul silvic. Ce nereguli au găsit polițiștii și ce măsuri au luat (FOTO)

În perioada 21-23 februarie, polițiști, jandarmi, specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj și silvicultori au acționat pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice în județul Bistrița-Năsăud. În total, în cele trei zile, au fost efectuate peste 40 de acțiuni și controale în trafic, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Astfel, în perioada menționată, au fost efectuate controale la 6 depozite și instalații de prelucrare a materialului lemnos, pe Valea Bârgăului și Valea Someșului. Totodată, pe raza întregului județ, au fost efectuate controale în trafic, fiind verificate 87 de mijloace de transport, dintre care 35 de transporturi de material lemnos.

În cadrul acțiunilor au fost constatate 5 infracțiuni, dintre care 3 prevăzute de Legea 46/2008 – Codul Silvic și 2 de Codul Penal. Totodată, în cadrul acțiunilor desfășurate, a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 60,76 metri cubi de material lemnos, fără documente legale, în valoare de 13.721 de lei.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 96 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 76.760 de lei. Din totalul acestora, 16 sancțiuni, în cuantum de 45.000 de lei, au fost aplicate pentru abateri la regimul silvic, 75 de sancțiuni în cuantum de 27.260 de lei au fost aplicate pentru nereguli la regimul rutier, restul fiind la alte acte normative în vigoare. Totodată, ca măsură complementară, polițiștii au dispus măsura reținerii permisului de conducere față de șase conducători auto.

La activități au participat peste 100 de polițiști, jandarmi și specialiști silvici.

Infracțiuni la regimul silvic, constatate de polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în urma unor controale și verificări

La data de 23 februarie, în urma controalelor efectuate în teren, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal cu privire la săvârşirea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals.

Din verificările efectuate a reieșit faptul că, la data de 22 mai 2020, trei bărbați, toți angajați ai unui ocol silvic, ar fi efectuat lucrări de inventarie a arborilor unei partizi, într-o pădure din comuna Leșu, a căror lucrări de exploatarea urmau a fi demarate în cursul lunii februarie 2022. În cadrul procesului de inventariere, cei trei ar fi menționat în documente un număr de 3.594 de arbori, deși în teren, numărul arborilor destinați exploatării ar fi mai mare. Ulterior, documentele întocmite, ar fi fost folosite pentru întocmirea actului de punere în valoare care a stat la baza emiterii autorizației de exploatare a masei lemnoase, rezultând un volum mai mic decât cel existent la fața locului.

În perioada următoare, polițiștii și specialiștii Gărzii Forestiere Cluj vor efectua toate demersurile necesare pentru a stabili numărul și volumul exact al arborilor.

Cercetările în acest caz sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit, de către polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Serviciului de Ordine Publică.

Ansamblu și material lemnos transportat fără documente legale, ridicate în vederea indisponibilizării, în urma unui control în trafic

În după-masa de 23 februarie, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Lechința au depistat în trafic și oprit pentru control un ansamblu format dintr-o autoutilitară și o remorcă, înmatriculate în județul Maramureș. Autovehiculul se deplasa pe Drumul Județean 172E, pe direcția Lechința-Matei și transporta material lemnos.

Întrucât, din primele verificări, au rezultat indicii cu privire la subestimarea cantității transportate, s-a solicitat sprijinul polițiștilor specializați din cadrul Biroului pentru Protecția Fondului Forestier si Piscicol, dar și a specialiștilor din cadrul Gărzi Forestiere Cluj și Bazei Experimentale Lechința.

În urma inventarierii materialului lemnos, s-a stabilit că erau neconcordanțe  între cantitatea transportată si cea consemnată în avizele de însoțire. În urma verificărilor s-a constatat că în total a fost transportată cantitatea de 45,137 mc cherestea, cu 15,617 mc în plus față de cantitatea consemnată în avize.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșiri infracțiunii de transportul de material lemnoase în volum de peste 10 mc, neînsoțit de documentele specifice de transport. De asemenea s-a dispus indisponibilizarea, în vederea instituirii sechestrului asigurător asupra autoutilitarei și remorcii, în valoare totală 15.500 de euro, precum si cantității de 45,137 mc cherestea în valoare de 39.270 de lei.

Prinși în flagrant de polițiști și silvicultori

În dimineața de 23 februarie, polițiștii Postului de Poliție Comunal Lunca Ilvei, împreună cu silvicultori, în timp ce efectuau verificări pe raza comunei Lunca Ilvei, pe drumul forestier Valea Fătului, au depistat trei bărbați care trăgeau material lemnos din pădure, înspre drumul forestier.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că în perioada 18-23 februarie a.c., cei trei ar fi tăiat, fără drept, 7 arbori nemarcați, din speciile Brad, Molid și Frasin și ar fi sustras o parte din materialul lemnos rezultat. Totodată, o parte din cantitate, respectiv 4,05 mc, în valoare de 1020 de lei, a fost descoperită la fața locului și indisponibilizată.

În urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat faptul că cei 7 arbori tăiați ilegal aveau un volum de 9,5 mc și o valoare totală de 4668 de lei.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de Legea 46/2008.

3 comentarii

  • În decursul a jumătate de oră pe centura orașului Bistrița au trecut 2 camioane cu remorca încărcate cu bușteni groși…. Deci sub umbrela distrageri atenției de conflictul din Ucraina se taie pădurile în liniște.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.