De la 1 aprilie cresc tarifele la apă și canalizare, iar în curând vor fi majorate și cele pentru serviciul de salubrizare în județ. După ce vor fi aprobate în Adunarea Generală a ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, din care fac parte UAT-urile, noile tarife vor intra în vigoare în 1 mai.
Introducerea colectării separate în sistem ”din poartă în poartă”, actualizarea necesarului de utilaje de colectare și personal operativ, modificarea costurilor implicate de activitatea operativă, modificări implicate de creșterea semnificativă a cantităților de deșeuri generate la nivelul județului și aplicarea indicatorilor de performanță sunt motivele prezentate pentru creșterea tarifelor.
Totodată, se va modifica prin act adițional contractul de concesiune a serviciului de salubrizare și va fi aprobat un nou regulament. Printre modificări:
– Introducerea colectării separate a deșeurilor reciclabile în sistem ”din poartă în poartă” în zonele de case
– Noi frecvențe de colectare
– Verificarea conţinutul recipienților de colectare
– Introducerea prevederilor referitoare la gestionarea unor fluxuri de deșeuri cu caracter sezonier
– Campanii de informare, conştientizare şi educare a populației
– Actualizarea și completarea prevederilor referitoare la contravenții, abateri și penalități aplicabile
Aici proiectele de hotărâre puse în transparență decizională de Consiliul Județean
Dacă ne uităm pe tabel vedem că scade tariful la reciclabil cu 200 de lei pe tonă si crește cel pentru deșeuri reziduale cu 50 de lei pe tonă. Ăsta este un lucru foarte bun, pentru că se stimulează colectarea selectivă a deșeurilor. Este clar că dacă vom recicla mai mult, vom plăti mai puțin.
E bine ca scade pretul pe reciclabil. Poate asa lumea va recicla mai mult.
Asa este si in Vest – pentru reciclabil platesti putin, pentru gunoi platesti mai mult.
Este foarte simplu, tarifele sunt pe tona de gunoi colectată și transportată. Producem gunoi mult plătim mai mult. Colectăm selectiv și reciclăm, plătim mai puțin. Firmele de salubrizare nu au puțuri de petrol în curte să țină prețurile la carburanți sub control, prețuri care au luat-o razna în ultima vreme. Ca să ne ridice gunoiul de sub cur, mașinile trebuie să mergă mai întâi la pompă să alimenteze. Pompele sunt ale rușilor, austriecilor sau ungurilor. Ăsta-i baiul mare!
Aceste modificări de tarife vor avea un impact foarte mic în ceea ce privește taxa de salubrizare pe care o plătește cetățeanul, pentru cine se pricepe și înțelege fenomenul. In acest moment o persoana plătește pe lună pentru gunoi 11,5 lei – prețul unei jumătăți de pachet de țigări în urban și 6,6 lei- prețul unui sfert de pachet în rural. Pentru acești bani Supercomul iti ridica de la poarta de 4 ori pe luna pubela neagra si de doua ori pe luna pubela galbena. Despre ce vorbim?
Noi am vrea ca totul să fie gratis. Din păcate, nu se poate.
Reducerea tarifului pentru colectarea reciclabilului și penalizarea celor care produc mai mult gunoi rezidual, este o strategie foarte corectă. Pentru fiecare tonă de gunoi depozitată pe groapa de la Tărpiu plătim sancțiuni de la Uniunea Europeană de 130 de lei/tonă.
Este simplu! Cu cat reciclăm mai mult, vom depozita pe groapă mai puțin deci vom plăti sancțiuni mai mici.
Există un principiu foarte corect care guvernează legile de protecție a mediului si anume „poluatorul plătește”. Produci mult gunoi rezidual, este clar că plătești mai mult.
Era de așteptat acest lucru. Dacă mă duc la benzinărie mă îngrozesc, când mi-au venit facturile la gaz și la curent era să pic jos.
Totul se va scumpi, este foarte clar.
Vom ajunge să muncim doar pentru a trăi de pe o zi pe alta. Cănd mai văd ce se întâmplă și în Ucraina realizez că trăim vremuri extrem de dificile. Nu știu ce va fi de capul nostru.
La ce v-ați fi așteptat? Totul ține de prețul carburanților și al energiei. Totul se va scumpi. Nimic nu va mai fi la fel. Vina este exclusiv a guvernanților, care nu au găsit soluții de plafonare a prețurilor.
Restul e poveste goală….bla, bla)))
Ce face PNL-ul și PSD-ul, că și-au dat mâna la putere? Vă spun eu, sunt în comuniune pe cașcaval… sunt blat pe sistem..))
Parca s-au (le-au) mai majorat o data , nu cu mult timp. Nicio zi fara vreo „bucurie”! Sa ne traiasca alesii si sa-i binecuvanteze neamurile pentru tot „binele” ce ni-l fac. Oare ar fi bine sa ne cumparam (la bloc) un cantar bascula ? Sa asiste la cantarire administratorul si sefii de scara? Cei de la micile magazine din jur sa vina cu ele cantarite ? Inainte de a se propune bazaconiile acestea ar fi bine sa se analizeze modul in care aceste „binefaceri” pot fi puse (sau nu pot fi puse ) in practica si apoi sa se aprobe si sa se aplice . Zic si eu …
Tarifele de colectare a deșeurilor de la populație nu s-au modificat din 2019. Cele care s-au majorat si la care te referi Leo, sunt tarifele pentru măturatul stradal și curățenia orașului Bistrița. Acel contract e al primariei Bistrița cu Supercomul și nu are legatură cu colectarea si transportul deseurilor de la populatie.
Prețurile scăpate de sub control la carburanți, energie electrică și gaz aduc în cascadă majorări de prețuri în toate domeniile și la toate produsele. Nu ne mai miră absolut nimic!
Când mergi la pompă și vezi că in loc de 6 lei/ litru plătești 9 lei/ litru de benzină ce să mai zici?
Toate serviciile sunt legate de preturile la utilități.
Oare unde vom ajunge și cât vom mai putea plăti? Dacă guvernanții nu opresc o data aceste creșteri de prețuri la utilități, ne ducem dracului cu toții.
Nu-i absolut nici o îmbunătățire a serviciilor. Reciclabilul, a spus instanță că nu trebuie plătit, pt că acesta valorificat corespunzător aduce profit. Nu va scădea cantitatea de gunoi pînă când fiecare pubelă o să fie cântărită la ridicare, la fiecare familie. Nu-i nimic nou, în țările civilizate așa se procedează. Mașina are cântar, în momentul în care o ridică e cântărită, pe pubelă se lipește eticheta cu prețul și cantitatea. Cât timp plătim la primărie o taxă fixă indiferent cât arunci, atunci foarte puțini au conștiință să colecteze reciclabil. Mai ales că se aruncă la grămadă si-n containerele de la oraș. Iarăși suntem la mâna aleșilor locali, consilieri care votează cum zice primarul, primari care votează cum zice președintele CJ, sau partidul, iar cum PNL și PSD și-au jurat iubire veșnică, sunt șanse mici de un trai mai bun.
PĂREREA MEA!
Deşeurile afectează ecosistemele şi sănătatea noastră. Gestionarea corecta a deşeurilor costă bani si crearea unei infrastructuri pentru colectare, sortare şi reciclare este foarte costisitoare. Nu avem ce sa facem. Din punctul meu de vedere este un lucru bun, poate asa vor devenii si cetatenii mai responsabili si constinciosi in privinta gestionarii deseurilor, cu scopul de a proteja mediul si sanatatea noastra.
Oameni buni! Ultima data când Supercom a majorat tarifele la 11.50 lei s-a angajat ca va face niște investiții de câteva milioane de euro în infrastructura de colectare selectivă a deșeurilor (pubela galbena, cotetele cu acces cu tag, dispecerat, monitorizarea numărului de umpleri cu deșeuri din plastic și metal etc). Credeți că Supercom și-a respectat angajamentele asumate prin act adițional? Întrebați-i pe dl Cristian Niculae de la ADI Deșeuri, pe dl Moldovan Florin administratorul public al județului și pe dl președinte al CJ, daca Supercom a respectat la virgula ce si-a asumat prin contract. De redeventa care trebuia sa se majoreze odată cu creșterea tarifelor nu ne spune nimeni. Răspunderea pentru toate majorările la tarife, fie apa sau deseuri, o poarta: șefii de la ADI Deșeuri/Apa, administratorul public al județului în calitate de președinte al comitetului director de la cele 2 ADI, și bineînțeles președintele CJ.
Ce card sa puna la ele ca pe toate le-au spart răscolitorii de deșeuri in două-trei zile. Ce a facut politia locala si politia română in urma nenumaratelor vandalizari a acestor investitii. Va spun eu, absolut nimic. Au prins pe vreunul care a spart aceste casete, s-a dat vreo sanctiune?
Poate sa aduca Supercomul cardurile ca ele tot sparte vor fi in continuare, pentru ca nu exista autoritati locale care sa-si faca datoria si permit astfel de lucruri.
Mi se pare foarte în regulă ca tariful pentru deșeurile reziduale să crească, iar pentru deșeurile reciclabile, să scadă! Doar așa poate fi responsabilizat omul să sorteze deșeurile, altfel… nicio șansă!Pentru cei de la firma de salubrizare: ar fi nemaispus de bine să verificați câți dintre cei care scot gunoiul la poartă, așteptând să le fie ridicat, au contract de salubrizare încheiat. Veți constata că destul de mulți dintre cei care stau la casă nu au un astfel de contract, dar cu toate acestea, fără obrăzare, scot gunoiul pentru a le fi luat. Să-și facă treaba firma de salubrizare, nu e normal ca unii să plătească, iar unii doar să beneficieze de serviciu, sustrăgându-se. Că tot omul cinstit și corect are de suferit, mai puțini contribuabili și mai mulți inși cărora li se colectează deșeurile, prețuri mult mai mari pentru acoperirea costurilor.