Recomandări Social

Ocolul Silvic Romuli și trei asociații private se bat pentru fondul de vânătoare Coșbuc, nou înființat

Ocolul Silvic Romuli și trei asociații private de vânătoare luptă să ia în administrare un fond nou de vânătoare denumit ”Coșbuc”, scos la licitație de Ministerul Mediului încă din toamna anului trecut, dar încă neatribuit din cauza contestațiilor.

Este vorba de fondul de vânătoare nr. 40, nou înființat în urmă cu doi ani prin alipirea a trei fonduri vechi, Tibleș (1086 de hectare), Bichigiu (2477 de ha) și Telciu (4027 ha) și care conține atât pădure, cât și pășune, terenuri agricole și luciu de apă.

Conform Ministerului Mediului, până în data de 25.02.2022 au fost depuse patru solicitări de atribuire, prin licitație publică, de către Ocolul Silvic Romuli, Asociația de Vânătoare Nick Hunting, Asociația Societatea de Vânătoare Montana Coșbuc și Asociația de Vânătoare Izvorul Muntelui, licitația urmând să fie organizată în data de 23.03.2022 la sediul Ministerului Mediului.

Fondul de vânătoare a fost scos prima oară la licitație în 9 septembrie 2021, prețul de pornire fiind tot de 1.821 de euro. Atunci s-au înscris șase asociații de vânătoare, dar una nu a îndeplinit condițiile de participare. Au licitat în final, Asociația de Vânătoare Valea Băii din Satu Mare, Asociația de Vânătoare Nick Hunting din Unirea, Ocolul Silvic Comunal Romuli, Asociația Hunting Club Goose din Beclean și Asociația Societatea de Vânătoare Montana Coșbuc.

De la 1.821 de euro, preț inițial, s-a ajuns la 43.164 de euro/an. A câștigat licitația AVP Hunting Club Goose din Beclean, însă rezultatul a fost contestat, iar procedura este reluată.

Conform Ministerului Mediului, pe acest fond de vânătoare se găsesc iepuri, mistreți, căpriori, fazani, vulpi, viezuri și jderi de copac. Anul trecut, de pe acest fond de vânătoare a fost împușcat un căprior de către Ioan Tănase Negrușa din Bistrița, animalul fiind considerat, un trofeu de vânătoare.

Potrivit Ministerului Mediului, mai multe ocoale silvice din județ sunt gestionari ai fondurilor de vânătoare, nu și Ocolul Silvic Romuli, care administrează 6279 ha de păduri ale comunei Romuli, 1800 de ha ale comunei Săcel (Maramureș) și peste 300 de ha de pădure aparținând unor persoane fizice, dar nu deține niciun fond de vânătoare, conform celor menționate AICI.

În 2019, ultimele date publicate pe site, a avut venituri de peste 7,4 milioane de lei și un profit de circa 900.000 de lei. Comuna Romuli a încasat, la buget, peste 200.000 de lei din profitul net al OS Romuli.

Pentru perioada 2019-2021, OS Romuli a prevăzut în buget investiții de 3 milioane de lei, care, cel puțin teoretic, i-ar permite să achite taxa de concesionare în cazul în care ar câștiga licitația.

4 comentarii

  • Nu le mai ajunge vânatul,,săracilor” pavel sălăuța, primarului monița, au adunat 4 fonduri în unul singur, dar s-au mai băgat și alți săraci și uite că prețul ajunge de la 1821 euro la 43 164 euro anual. Unde mai pui și Sfânta șpăguliță? Așa că s-a anulat licitația și urmează înțelegerea, pacea și dezmățul mahărilor. No, numa zîc.

    • Sa dai bani ăștia din bugetul comunal e simplu !! Ca sa îți faci mofturile înseamnă sa fi mafiot 😂😂

    • Depinde ce spune si „balaurul” borsean de la Garda Forestiera Cluj…daca se baga si in treaba asta chiar e penal cu executare!

  • Ești deal lor !! Fondurile gestionate de privați au ordine si vânat ! Investesc! Cele gestionate de ocole silvice private si de stat sunt vraiște ! La fel ca si AJVPS urile ! Debandada totala !!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.