Social

DN 15A, plin de fum la intrarea în Teaca, unde localnicii continuă să dea foc vegetației uscate

Vremea frumoasă de duminică, fără vânt, i-a determinat pe unii oameni să dea foc vegetației uscate de la marginea DN 15A, drumul care face legătura între Bistrița și județul Mureș, un mijloc facil, dar în același timp contraindicat, de a face curățenie de primăvară. Fumul gros a ajuns până în șosea.

Aceasta după ce, în cursul zilei de sâmbătă, un echipaj de pompieri și unul de la SVSU Teaca a intervenit la stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Viile Tecii.

În ultimele 48 de ore, pompierii militari și voluntari din Bistrița-Năsăud au intervenit la 13 incendii de vegetație și altele, iar suprafața totală afectată a fost de peste 92 ha, în mai multe localități din județul nostru: muncipiul Bistrița și localitățile componente, localitățile Herina, Prundu Bârgăului, Vermeș, Șintereag, Crainimăt, Herina, Viile Tecii, Feldru, Sâniacob. Multe alte incendii de vegetație din zona de competență au fost lichidate de către structurile pompierilor voluntari, rapoartele de intervenție sunt procesate permanent, informează ISU BN.

Reamintim că Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a transmis, în repetate rânduri, că incendierea miriștilor și a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Această practică de sezon determină pe de o parte creşterea poluării aerului prin creşterea concentraţiilor gazelor cu efect de seră care contribuie la fenomenul de încălzire globală, și duce la creșterea noxelor din aer, iar pe de altă parte determină scăderea fertilității solurilor, prin reducerea conținutului optim de materie organică din sol şi scăderea biodiversităţii, având efecte negative majore pentru habitatele naturale, pentru flora şi fauna sălbatică specifică. Totodată există pericolul ca arderile necontrolate ale miriştilor sau vegetaţiei uscate din vecinătatea fondului forestier să se extindă la aceasta provocând pagube importante pentru floră, faună, habitate, dar uneori şi victime umane.

Încălcarea prevederilor legale privind „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”  constitue contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice, şi de la 25000 la 50000 lei pentru persoane juridice.

3 comentarii

  • Vax albina ce zice GARDA de MEDIU, atata timp cat numai zice din birou dar nimeni nu face o excursie prin judet mai ales vinerea si sambata dimineata.
    Asa este si pe dealurile Chiralesului si cam peste tot in BN.
    Nu am vazut nici o amenda data pe aceasta speta, nu am vazut notificari, si niste pliante puse in cutiile de posta pe la detinatorii de terenuri.
    Asociatiile care detin pasuni au fost chemate de Primarii la prelucrare ?
    Legile romanesti de MEDIU sunt tinute la sertar si nimeni nu se deranjeaza sa le aplice.
    In Italia, Ungaria si tot vestul Pompierii si autoritatile survoleaza tot timpul zonele cu Helicopterul tinand o stricta supraveghere cu amenzi drastice.
    La noi ca la nimeni. PUNCT !

  • niste nes…..titi lenesi!!!! sa le dea cate o amneda de sa nu li se merite!!!! este foarte periculos ce fac, este ca pe vremea tatarilor! sa nu li se mai dea nici o subventie celor care practica acest tip de curatare prin foc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! si sa se patruleze mai intens prin zone, caci este o practica extinsa deja, si nimeni nu ii vede??????????????????????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.