Cultură

Șapte sute de fotografii și ilustrate din stațiuni de la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX, expuse la muzeu

Un număr de șapte sute de fotografii și ilustrate din stațiuni românești, făcute la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX sunt expuse, începând de miercuri, la Muzeul Județean din Bistrița.

Cele 700 de fotografii și ilustrate îi aparțin colecționarului bistrițean Florin Coșoiu care susține că a avut nevoie de trei decenii să le adune.

„De trei decenii adun aceste imagini și am avut timp să le studiez cu atenție. În perioada respectivă, cei care mergeau în stațiuni erau oameni de condiție bună care își petreceau între 18 și 21 de zile la odihnă și tratament. De acoolo, trimiteau acasă ilustrate sau fotografii. Le-am găsit la rudele lor, de regulă la copii și nepoți. Pe unele le-am cumpărat de la alți colecționari. Sunt imagini din peste o sută de stațiuni atât de la mare, cât și de la munte”, a declarat Florin Coșoiu.

El a explicat că, printre imaginile expuse, pot fi regăsite fotografii din colecția lui Hermann Rott, un sas din zona Sibiului care a lucrat pentru prima oară imagini de excursie în diapozitiv, acest lucru întâmplându-se în jurul anului 1920.

„Hermann Rott era o celebritate în arta fotografică. De altfel, toate aceste fotografii și vederi au fost făcute de către fotografi celebri din țara noastră, toate au pe spate semnăturile lor”, a explicat Florin Coșoiu.

El a mai spus că, din imagini, se poate deduce cum înțelegeau cei de atunci să-și petreacă timpul liber, ce ținută foloseau pentru fiecare ocazie.

Expoziția „Vilegiatura în Transilvania la sfârșit de secol XIX și început de secol XX” a fost vernisată, miercuri, la Muzeul Județean din Bistrița și va putea fi văzută, pe simezele instituției, timp de o lună.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.