Sacrificarea mieilor în perioada sărbătorilor pascale și comercializarea cărnii de miel în piețe vor fi permise anul acesta dacă autoritățile locale vor cere avize pentru deschiderea punctelor de sacrificare temporară, a anunțat Ioan Bogolin, șeful Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.
”Fermierii care doresc pot solicita și, pe o perioadă stabilită, pot să sacrifice miei la nivelul fermei cu respectarea cerinței de bază în sensul că mieii sacrificați la nivel de fermă nu pot fi introduși în comerțul public. Pentru sacrificarea mieilor în piețe, anul trecut nu am avut solicitări, însă dacă vor fi solicitări anul acesta se poate aviza acel punct de tăiere temporar pe perioada celor două sărbători pascale”, a spus Ioan Bogolin care a anunțat că deja 4500 de miei se află în centrele de colectare pentru a pleca la export.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, ”sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”.
Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 9-23 aprilie (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.
Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar veterinar în locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării sau prefecturi și numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU, stabilite de legislația sanitară veterinară.
DSVSA va permite înfiinţarea spaţiilor de sacrificare special amenajate temporar numai dacă este absolut necesar, tinând cont de următoarele aspecte:
- distanțe mari față de abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare;
- numărul mare de miei destinați sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar-veterinar din vecinătate;
- asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar–veterinar permanent, care să realizeze controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.
- În cazul în care, în baza unei analize detaliate, se dispune organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranței alimentelor revine DSVSA și autorităților locale.
În perioada 28.03.2022 – 24.04.2022 este asigurată permanenţa activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul fiecărei DSVSA județene.
O mare măgărie cu sacrificarea mieilor. Ce se câștigă de pe urma acestor biete ființe sacrificate? Nu va mai saturati de carne ? Mielul trebuie lăsat sa crească ca să aducă beneficii. Care sunt beneficiile? Lana, lapte, brânză. Macelarilor. Criminalilor.