Creșterea explozivă a prețurilor la materie primă, la energie și carburanți cauzată de pandemie și războiul din Ucraina creează mari probleme companiilor din zona industrială a Bistriței, iar la toate acestea se mai adaugă încă una: lipsa forței de muncă.
Firma Comelf continuă să lucreze cu muncitori din India și Columbia pentru că absolvenții de profesională vin de pe băncile școlii cu foarte puține cunoștințe, iar unii nu sunt dispuși să învețe nici la locul de muncă, ne-a spus inginerul Viorel Mircea Pop, director de producție.
Comelf este una dintre firmele care utilizează mult metal în procesul de producție. Când a început criza de metal și cât de mult a afcetat compania?
Criza metalului nu a început odată cu războiul. Cred că anul 2020 a fost un an relativ normal până spre final când a început să se simtă o criză pe piață. După începerea anului 2021, prețul metalului a crescut lună de lună. Și aici mă refer la categoriile de materiale folosite de către noi. Comelf este mare consumator de table de diverse grosimi, de la 0,5 până la grosime de peste 100-150 mm. Prețurile au ajuns să crească lună de lună, ajungând să fie poate duble față de valorile din 2020 și mă refer la lunile noiembrie și decembrie 2020. Dacă discutam de valori între 500 și 600 de euro pe tonă în finalul anului 2020, s-a ajuns în 2021 spre vară la valori de 1200-1250 de euro pe tonă. A existat apoi o stabilitate, prețurile nu au mai crescut și lucrurile păreau să meargă oarecumva spre bine, dar, după începerea anului 2022 și după conflictul început între Ucraina și Rusia, prețurile au explodat din nou. Am ajuns în foarte scurt timp după declanșarea evenimentelor dintre Rusia și Ucraina să avem prețuri de peste 2000-2200 de euro/tonă, lucrul acesta fiind generat de conflictrul ruso-ucrainean, prin oprirea producției în Ucraina și a faptului că Rusia nu a mai exportat cantitățile de metal. Rușii sunt mari producători de oțel și exportă semifabricate, brame, care apoi se laminează în combinatele din Europa. Foarte mult Europa s-a bazat pe materia primă venită din Ucraina și Rusia, iar cantitățile au scăzut dintr-o dată.
Am ajuns în situația în care, după 1 martie, nu primeam răspunsuri la cererile noastre de ofertă fiindcă nimeni nu știa ce să facă. Producătorii din Europa se trezeau că nu mai aveau materie primă să producă semifabricate noi, iar dealerii care aveau materiale pe stoc nu știau ce să facă vizavi de vânzările următoare pentru că este evident că în situații de criză prețurile în general cresc. Au trecut mai bine de 3 săptămâni în martie până când am reușit să primim oferte de preț cu valabilitate extrem de scurtă. Unele erau date pe parcursul zilei și cu condiții de cumpărare deosebit de severe, cu cerințe de plată de avans înainte de a fi procesată comanda ta și cu plată pentru restul de sumă în momentul livrării sau imediat după livrare. Aceaastă situație nemaiîntâlnită ne-a creat mari probleme fiindcă nu știam ce să facem neprimind răspunsuri. În general, avem niște stocuri de materiale și procesăm achiziția pe o perioadă de 3 luni, aveam niște materiale pe stoc, dar pentru comenzile următoare de la clienții noștri nu știam cum o să ne descurcăm cu achiziția de materiale.
A existat vreo perioadă în care muncitorii nu au avut ce lucra?
Nu a existat fiindcă noi am stoc de materiale pentru perioada următoare, dar ciclul de fabricație la ceea ce facem noi este de 60 de zile la anumite produse, la altele de 90 de zile, iar noi trebuie să ne ocupăm de perioada care vine după aceste 90 de zile, să putem plasa comenzi de achiziție cu atât mai mult cu cât toată lumea spunea că vor fi mari întârzieri la livrări pentru că materialul din stoc se va termina, iar pentru producție nouă va trebui să așteptăm.
Cum stau lucrurile în acest moment?
Noi, ca să ne putem descurca pe fondul creșterii bruște a prețurilor pe toate componentele metalice, a trebuit să ne facem calcule pentru a ne informa clienții despre impactul creșterii prețului metalului în prețul de vânzare al produselor pe care noi le făceam pentru ei. Am fost într-o comunicare continuă pentru ca ei să poată să analizeze și să ne spună dacă la rândul lor pot suporta aceste creșteri de preț sau nu. În multe cazuri, clienții noștri au înțeles situația critică de pe piață având la rândul lor comenzi din partea unor clienți din diferite țări ale lumii, aveau și ei penalități de întârziere, așa încât a fost nevoie de o discuție lungă pe lanțul de aprovizionare ca toată lumea să înțeleagă și să ne vină răspunsul că putem continua și ca atare am plasat comenzi de materiale pentru o anumită perioadă, apoi am analizat un alt pachet de comezi pentru altă perioadă, am transmis către clienții noștri impactul pe prețul de vânzare, din nou am primit accept și am transmis comenzi de cumpărare metal. Au fost și situații în care anumite comenzi clienții noștri le-au sistat sau le-au oprit din fabricație, nu foarte multe, unele dintre ele fiind pe relația cu Rusia. Noi facem componente pentru centrale care produc energie electrică consumând gaz și, în afară de turbina în sine pe care nu o producem, restul componentelor din întreg ansamblul noi le putem produce, iar destinația finală a acestor produse fiind Rusia, din cauza problemelor politice și a situația generată de conflictul ucrainean, probabil că, în relația între clienții noștri și partenerii lor din Rusia au existat discuții pentru stoparea pentru o perioadă a investițiilor și, ca atare, am fost nevoiți să oprim acele comenzi. Nu au fost multe. În principiu, marea majoritate a clienților noștri au continuat activitatea și nu putem spune că ducem lipsă de clienți. Nu doar tabla s-a scumpit, ci și țevile, materialele de sudură pe care noi le folosim. Ca să nu mai vorbim de utilități care au avut modificări de preț. Noi a trebuit să ținem cont de toate ca le putem comunica clienților noștri. Din această cauză, a fost o perioadă destul de agitată ca toată lumea să înțeleagă și să analizăm care sunt modalitățile de a ieși din această criză: să ne oprim sau să continuăm? Probabil că ar fi fost o greșeală să ne oprim. Toată lumea a înțeles efectul adus de criza ruso-ucraineană și, până la urmă, am continuat activitatea. Pentru moment, prețurile nu au mai crescut. Ne așteptăm să fie o perioadă de stabilitate, dar nu ne dăm seama dacă nu cumva vine din cauza faptului că vara companiile din Occident își mai reduc activitățile, multă lume e în vacanță. S-ar putea cerința pe piață să crească din nou în toamnă și ne așteptăm la creșteri noi de prețuri.
Compania este afectată mult de aceste situații?
Da, în sensul că activitatea nu se mai derulează normal. Dacă înainte noi primeam comenzi de clienții noștri și eram preocupați doar de achiziție de programe de fabricație și de termene de livrare, acum suntem preocupați să lucrăm pe termene scurte și să găsim baza materială și prețurile acceptabile. Deocamdată suntem într-o poziție relativ bună pentru că am găsit înțelegere la clienții noștri și știu și ei ce se întâmplă pe piață. Noi suportăm o parte din creșterile de prețuri, dar și clienții noștri au acceptat să suporte alături de noi și ne putem continua activitatea cel puțin până în perioada de vară, lunile iunie-iulie, am încercat să ne asigurăm materialele pentru fabricație. Este foarte dificil să achiziționezi materiale pe lungă durată pentru e destul de greu de prevăzut care va fi tendința pe piață începând din toamnă, din august-septembrie.
Care este situația cu forța de muncă, am văzut că au fost majorate salariile cu 10%?
Da, noi ne dorim să putem plăti oamenii cât mai bine. Dacă nu reușim acest lucru, evident că ei vor căuta soluții să plece în alte companii sau chiar din România. Este foarte greu să găsim forță de muncă calificată având în vedere că școlile profesionale nu ne mai ajută deloc. Reușim să facem oarecum o calificare a unora care au puține cunoștințe la fața locului, încercăm, reușim poate mai bine pe domeniul sudurii care este un domeniu mai atractiv în special pentru tineri, suntem în relație cu școlile care au clase de sudură, elevi care vin practică la noi. Bineînțeles că doar o mică parte dintre ei se regăsesc între viitorii angajați ca sudori. Este greu. Noi avem aduși și operatori din India și din Columbia, oameni care au venit și care lucrează la noi în firmă de o anumită perioadă de timp. Au niște contracte, unii la finalizare doresc să plece sau să se reorienteze, dar am mai păstrat o bună parte dintre ei, este o facilitate pe care o utilizăm. Muncitori din Ucraina nu avem noi deocamdată. Eu știu că ei au oameni buni, i-am întâlnit în Occident muncind în fabrici, la fel ca și românii. Cred că au o bună carte de vizită, dar deocamdată nu sunt pentru că domeniul nostru e mai mult pentru bărbați, ori bărbații sunt reținuți pentru a acorda sprijin în conflictul cu Rusia. Avem comenzi pentru 2022. Deocamdată clienții noștri tradiționali continuă să lucreze cu noi. Nu există o tendință de a scădea aceste volume decât dacă există o situație de piață deosebite.
Daca merg lucrurile tot asa,in cateva luni o sa aveti ,,resursa umana” din randul mugetarilor,aia cu pilele mai mici ca s au cam terminat banii pentru putoreala. Luna asta au scaldat o ca ,,probleme cu softu”.O sa fie mai greu la inceput ,ca astia sunt invatati cu plimbari ,povesti,cafele…da dupa vreo cateva luni de foame se dau pe brazda.
Nu prea cred…bugetarii vor sta acolo in vecii vecilor…ca sunt solutii si pentru ei…DE EXEMPLU MARIREA IMPOZITELOR PTR PRIVATI
O sa le mai mareasca ,doar ca nu o sa mai aiba cine sa le plateasca.O sa se circule mai putin,o patura in plus la iarna,mai cu lumina stinsa si statul nu va mai face bani sa isi tina mugetarii fara numar.
Cum aveti pretentia sa mearga românii la munca in fabrica sau culmea sa munceasca odraslele in fabrici…Acum idealul e sa te angajezi la stat unde poti sa tragi mâța de coada ,plus ca romanul e nascut sa fie sef ,chiar si fara scoala…Daca strigi pe o strada aglomerata ,,sefuuuu” ,90 la suta intorc capul.
@Tudor. Berlin este cel mai nefericit exemplu. Acollo este cel mai dezastru din toata Germania. Vrei sa faci un pasaport nou sau sa te casatoresti sau altceva…programare…peste 3 luni. Bistrita 24 de ore si la urgenta si in altceas ziua. Nu este chiar asa negru aici si nici asa lucios in alta parte. Da, se poate mai bine, doar nici catastrofa nu e.
Avantajul celor 3 luni pentru programare la casatorie (sau orice altceva) e ca te poti razgândi între timp.
Exemplu foarte gresit ati ales cu pasaportul ..romanii manca pasapoarte la micul dejun….FACEM O PREZICERE CA ROMANII VOR VINDE GAZ LA NEMTI?
De ce?
Pentru ca noi putem trage o patura in plus la iarna.
Deci e criza de metal pentru productie…Poi nu zicea Petre Roman ca industria romaneasca e morman de fiare vechi? Acum putem vedea cum a servit interesele rusilor odrasla de general sovietic. In paralel cu inchiderea unor combinate siderurgice vanzarea pe nimic,culmea tot catre rusi ,ale altora s au inchis si minele fapt care a generat crize sociale majore.In continuare ăsta, dupa ce a fost presedinte de partid,apoi mare liberal,senator,ministru dupa toate belelele pe care le a facut ,ia pensie speciala plus alte privilegii platite de statul roman.
Columbienii ar trebui indrumati spre agricultura ,sa cultive plante traditionale de pe la ei, ca stau terenurile pline de scaieti in asteptarea dezvoltatorilor imobiliari.Ca si pt astia s a scumpit fierul.
Corect…Si sa le dea APIA subventii.
Da, columbienii se pricep de minune la cultivat de cânepa indiana. 🙂
bai sakarilor !
vedeti de ce sunt buni indienii si ucrainienii pentru ca ei nu stau toata ziulica pe calculator ca voi si sa comenteze de-a pulea .