Actualitate

Ionuț Simionca: Lăsaţi în pace cota unică de impozitare!

”Într-un moment în care România se confruntă cu o criză a forței de muncă fără precedent și cu o criză economică pe mai multe paliere, renunțarea la cota unică ar fi o crimă împotriva economiei româneşti. Cota unică de impozitare te mobilizează să munceşti mai mult şi mai bine pentru că, potrivit acestui sistem de taxare, primeşti salariu mai mare sau obţii profit mai bun. Introducerea cotei de impozit progresiv presupune că nu are rost să munceşti mai mult și mai bine pentru că statul îţi ia mai mult pe măsură ce faci performanţă mai mare”, spune președintele PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

Secretarul general al PMP a menționat într-un comunicat:

”Până în 2004, sistemul de taxare în România era cel al impozitului progresiv. În anul 2004, alianța de dreapta care a câștigat alegerile şi candidatul la Preşedinţia României Traian Băsescu au avut ca principală măsură de impulsionare a economiei private trecerea la cota unică de impozitare. Fără a susţine că acesta este singurul argument pentru evoluţia din această perioadă, vă propun să comparăm câteva cifre 2004 și 2021.

  • În 2004, veniturile totale ale statului erau de 28,8 miliarde de lei (8,67 miliarde de dolari). În 2021, veniturile totale ale statului au ajuns la 379,6 miliarde de lei (86,8 miliarde de dolari).
  • Veniturile fiscale s-au majorat de la 26,9 miliarde de lei la 186,1 miliarde de lei.
  • Încasările din PIB în acest interval au crescut de la aproximativ 28,5% în 2004 la 31,8% în 2021 (cel mai mare nivel de după Revoluţie).
  • PIB-ul s-a majorat şi el de la aproximativ 74,97 miliarde de dolari în 2004 la 272,3 miliarde de dolari în 2021.
  • În 2004, eram la aproximativ 32% din PIB per capita din media UE. În 2021, am ajuns deja la 73% din PIB per capita din media UE (chiar în contextul în care raportarea se face la o populaţie mai mare decât cea reală la nivelul României).

Aceste progrese nu s-au înregistrat datorită politicienilor, ci datorită românilor care au muncit mai mult şi mai bine. Sătui de sărăcie, mulţi au ales calea dezvoltării proprii şi s-au implicat activ în economie tocmai pentru că există un sistem de fiscalitate care nu te trage în jos. Am trăit mult timp în America – acolo, impozitarea muncii este la un nivel foarte scăzut, în unele state, inexistent, tocmai pentru a-i încuraja pe oameni să se autodepăşească.

Renunţarea la cota unică ar fi o crimă împotriva economiei româneşti. Din trei motive:

1. Ar duce, în realitate, la scăderea încasărilor bugetare, pentru că ar fi încurajată evaziunea fiscală şi pentru că ar complica procesul încasărilor.

2. Ar descuraja masiv investiţiile străine într-o ţară cu o fiscalitate crescută.

3. Ar conduce la o uniformizare în jos a veniturilor populaţiei şi ar descuraja performanţa la locul de muncă.

Eu sunt de acord că este încă loc pentru îmbunătăţirea colectării fiscale la buget. Calea este însă lupta împotriva evaziunii. Evident că România 🇷🇴 este încă foarte departe de standardele occidentale, acolo unde încasările bugetare pot ajunge şi la 45% din PIB (cazul Franţei). Mai ales pe zona de colectare de TVA, România are o problemă majoră. Există un raport al Comisiei Europene 🇪🇺 (publicat în decembrie 2021) pentru anul 2019 care arată că România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9% din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8%) și Lituania (23,5%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croația (1,0%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%).

Lăsaţi în pace cota unică de impozitare! Nu jupuiţi românii care muncesc şi nici antreprenorii care produc!”.

6 comentarii

  • In ultumul timp s-a reaprins disputa referitoare la cele două sisteme de impozitare şi anume cel care utilizează cota unică proporţională şi cel bazat pe cota progresivă. Fiecare dintre cele doua sisteme are avantaje si dezavantaje. Impozitarea în cote proporţionale (cota unică) se bazează pe aplicarea principiului egalităţii în faţa impozitelor, păstrându-se un raport constant între venit şi impozit, dar, încalcă principiile de echitate fiscală deoarece nu are în vedere faptul că puterea contributivă creşte odată cu creşterea veniturilor realizate de diferite categorii sociale.
    Impozitarea cu cote progresive compuse respectă principiile de echitate fiscală numai în cazul în care se combină cu sistemul impunerii globale a veniturilor, indiferent de sursa lor de provenienţă. Asadar, ambele sisteme de impunere care de altfel s-au utilizat în ţara noastră, au atât avantaje cât şi dezavantaje, iar echilibrul între echitate şi eficienţă se poate realiza numai prin asumare politică.
    De menţionat că impunerea cu cota unică se aplică în şapte ţări din UE, în general ţări cu economii emergente şi a fost utilizată pentru prima dată de Estonia în 1991, fiind urmată de Letonia şi Lituania în 1994 , Slovacia şi Serbia în 2003, România în 2005.
    Orice modificare de cotă aferentă unui impozit, fie că este vorbade cota unică, fie că este vorba de cota TVA, trebuie făcută pe baza unei analize cost-beneficiu astfel încât să se poată identifica impactul asupra principalilor indicatori macroeconomici, inclusiv asupra deficitului bugetar.

  • Poi cum sa i puna impozit la kumnatu’ vice la cj?Domnu a mai incercat o manevra ,cand avea de adus o taraboanta din state cu motor de creo 5000 …Vroia lege ca impozitul pe motoare mari sa fiz egal cu impozirul pe motoare mici.Deci se ,,lupta ” pentru imbuibati.

  • voi comentacii suferinzi chiar merita sa fiti jupuiti.
    De ce va adresati ca niste needucati fata de Ionut Simionca ?

  • Remus, Serbia nu face parte din UE. Deci din cele 27 state membre UE (sau 28?) sunt doar 6 state care aplica cota unica de impozitare! Despre ce vorbim? Unde sunt concentrate -la noi-salariile si pensiile , uneori cumulate dat fiind potenta fizica a celor ce se pensioneaza, de tineri si uzati ce sunt? Cand discrepanta dintre salarii se adanceste tot mai mult in Ro, nu este firesc sa aplici, ca majoritatea statelor UE, o impozitare progresiva? Cum de altfel am avut-o si noi inainte, si, cu deduceri pentru cei care aveau copii…?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.