Actualitate

Începe recensământul din casă în casă. Aproape 55% autorecenzare în Bistrița-Năsăud

Etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai începe în 31 mai.

De la jumătatea lunii martie, de când s-a dat startul recensământului cu etapa de autorecenzare, în județul Bistrița-Năsăud circa 149.000 de locuitori au completat chestionarele online sau au mers la punctele de autorecenzare asistată, ceea ce reprezintă 54,6% din populație. Media națională este de 57,8%.

În top 5 al autorecenzării pe localități se Chiuza – 92,2%, Sânmihaiu de Câmpie – 86,6%, Nimigea – 80,4%, Galații Bistriței – 73,2%, Josenii Bârgăului – 73%.

Dintre locuitorii municipiului Bistrița s-au autorecenzat 66,9%.

Cel mai scăzut grad de autorecenzare se înregistrează în Urmeniș – 19,5%, Târlișua – 22,9%, Salva – 26,2%, Sângeorz-Băi – 29,3%, Rodna – 31,6%.

57,4% dintre locuitorii județului (66,9% cu asistență și 33,1% fără asistență) care s-au autorecenzat provin din mediul rural, iar 42,6% din mediul urban.

Etapa de recenzare pe teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare. Vor fi vizitate şi gospodăriile populaţiei care nu au finalizat corect şi complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni), arată datele INS.

Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) şi este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

Pentru informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021, poate fi consultat site-ul www.recensamantromania.ro.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.