În contextul atenționărilor meteorologice cod galben și cod portocaliu de caniculă în Bistrița-Năsăud în următoarele zile, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri pentru protejarea populației:
– au fost trimise informări către unitățile administrativ-teritoriale cu privire la necesitatea adoptării măsurilor specifice ce se impun în contextul temperaturilor ridicate.
– în zonele cu aflux mare de persoane, cu sprijinul administrației publice locale, au fost amenajate 11 puncte de hidratare: opt în municipiul Bistrița (Decebal, Andrei Mureșanu – zona Lamă Biserica ”Sfânta Ana”, pietonalul ”Liviu Rebreanu”, Independenței, Calea Moldovei, Gării și Zimbrului), câte unul la ambulatoriile de specialitate din orașele Năsăud și Beclean, respectiv Hotelul Hebe din orașul Sângeorz-Băi. Aceste puncte de hidratare vor fi activate și semnalizate corespunzător în momentul în care este depășită temperatura de 35 de grade C.
– au fost intensificate acțiunile de informare preventivă în vederea conștientizării populației.
– la nivel de fiecare unitate administrativ-teritorială s-a dispus identificarea persoanelor aflate în dificultate/ vulnerabile și a căror stare de sănătate poate fi influențată negativ de caniculă.
– au fost luate măsurile necesare ca persoanele fără adăpost să beneficieze de serviciile Centrului de Cazare Temporară din cadrul Primăriei Bistrița, respectiv de spații puse la dispoziție de comitetele locale pentru situații de urgență din celelalte localități din județ, dacă situația o va impune.
– s-a pus în vederea operatorului de distribuție a apei potabile, societății ”Aquabis SA” Bistrița, asigurarea necesarului de apă potabilă în comunitățile posibil afectate.
Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud mai informează într-un comunicat că în 16.06.2022 a aprobat planul de măsuri și acțiuni specifice sezonului cald în vederea asigurării măsurilor necesare pentru prevenirea și gestionarea posibilelor situații de urgență ce se pot produce din cauza caniculei. Printre acestea se numără: adaptarea programului de lucru a instituțiilor publice, în conformitate cu prevederile legale, pe timpul manifestării fenomenelor meteo datorate temperaturilor ridicate și informarea populației despre programul stabilit; efectuarea de controale de către instituțiile abilitate la agenții economici în vederea respectării prevederilor legale privind timpul de lucru în perioadele cu temperaturi ridicate; suplimentarea numărului de ambulanțe și a personalului medical, dacă este cazul; supravegherea continuă a calității apei din fântânile publice; monitorizarea cu sprijinul primăriilor a tuturor surselor de apă din localități; menținerea rezervoarelor de apă la o capacitate care să asigure necesarul de apă potabilă în cazul unor avarii la rețeaua de alimentare; verificarea respectării cerințelor privind siguranța alimentelor de către operatorii economici; asigurarea resurselor umane și materiale care vor fi folosite pentru stingerea incendiilor la fondul forestier și la culturile agricole; supravegherea lizierelor pădurilor limitrofe cu terenurile agricole, precum și a zonelor frecventate de turiști; verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind activitatea în construcții pe timp de caniculă.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod galben și cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat, valabile inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud în zilele de miercuri 29 iunie, joi 30 iunie și vineri 1 iulie.
Pentru a evita situațiile de urgență ce pot apărea în această perioadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud recomandă cetățenilor județului următoarele măsuri de prevenire:
- Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18;
- Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
- Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
- Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine);
- Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
- Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
- Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
- Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
- O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
- Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
- Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
- Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
În cazul oricărei situații de urgență generată de temperaturile extreme ce sunt anunțate pentru următoarele zile, apelați numărul unic de urgență 112.
In zona Decebal ieri si in aceasta dimineata nu a fost apa la robinet. Oare nu trebuie anuntata sistarea apei. Incompetenta???
Bea si tu bere cum face toata lumea.