Timp de gândire

Ar fi cazul să alegem uninominal şi consilierii

Eu aşa cred meditând la ce s-a întâmplat în şedinţa de buget a Consiliului Local Bistriţa. Acolo s-au remarcat nişte voci şi nişte turme care au acţionat la comandă. Ca să-l citez pe preşedintele CJ Emil Radu Moldovan, nu văd sensul pentru care trebuie să plătim cu bani publici mai mult de un consilier PSD şi de unul PDL din moment ce toţi acţionează la comandă apăsând pe acelaşi buton.

Uitându-mă la această ultimă şedinţă de buget în care s-a format noua coaliţie locală PSD-PDL (pe cei de la PP-DD şi UDMR îi exclud din motive lesne de înţeles) mă întreb de ce s-au mai obosit reprezentanţii celor două partide să dea din gură pe la televizoare în campania pentru locale şi de ce au mai cheltuit atât de mulţi bani ca să se atace reciproc din moment ce au ajuns, un an mai târziu, să se iubească precum tovarăşii la plenara CC a PCR.

Ce putere, ce opoziţie? Toţi sunt o apă şi un pământ, acelaşi FSN, vorba lui Traian Băsescu „drag” ambelor partide, mai ales după mesajul de adio postat pe facebook. Numai când mă gândesc la anul electoral 2012 mi se urcă sângele în cap. Conferinţe de presă în fiecare minut, televizoare burduşite cu politicieni înghesuiţi ca sardelele la dezbateri, discursuri infinite cu conţinut zero, luptă „dreaptă” pentru (social) democraţie, maculatură umplută cu „n” comunicate, cafenele, spectacole cu osanale, turnee, afişe înspăimântătoare care ne mai agresează şi azi psihic prin staţii de autobuz. Pentru ce toată mascarada aceasta? Pentru ca PDL, partid de opoziţie „fără lozinci” să stea în genunchi cu mâna întinsă în faţa PSD? Şi când mă gândesc la recompensa primită (cea de ochii lumii, evident) –  nişte studii de fezabilitate (adică hârtii) care oricum se făceau –  îmi vine să râd în hohote. Pe cine credeţi că prostiţi?

Constat la două zile de la votarea bugetului de cort că, de fapt, apăsătorii de butoane cu gura încleştată când e cazul să facă opoziţie reală, dar foarte activi pe tastatură, nu au înţeles sau nu au vrut să înţeleagă ce au votat. Politologul care nu şi-a dat jos afişele din oraş sperând că poate, poate îl va declara şi pe el cineva deputat, ne spune pe facebook (singurul loc în care se mai poate exprima liber, probabil, că pe la partid nu l-am mai văzut), că suntem nişte proşti şi nu am înţeles că PDL de fapt a negociat proiecte de interes pentru oraş luptând acerb pentru ele (sic!). Tot el susţine sus şi tare că nu s-au dat bani Gloriei Bistriţa. E adevărat. Nu i-au virat încă, dar sunt acolo, puşi bine, deoparte, ca să fie folosiţi pentru „negocierea patrimoniului”. Aşa se zice mai nou. Mare noroc am avut cu ecologiştii care au fost atenţi şi au studiat bugetul, găsind banii pentru Gloria pitiţi într-un ungher al bugetului general. Altfel, se virau chiar vineri la cum a condus şedinţa revoluţionarul George Avram.

Politologul nu a înţeles, dar cum nu l-am auzit să ia cuvântul şi să ceară lămuriri suplimentare ca un opozant vehement al alocărilor de bani Gloriei, îl suspectăm că nici nu a vrut să înţeleagă. Bine că ne face proşti şi, lună de lună, trece pe la casieria Primăriei Bistriţa să-şi încaseze indemnizaţia pe care i-o plătim tot noi, „cretinii”. Şi e prezent, fireşte, şi la acţiunile culturale de înalt calibru. Să-i rezervăm un scaun la cort. Să stea chiar să-l păzească dacă îl iubeşte atât de mult. Sigur îi găseşte doctorul Cosma un costum de muşchetar.

Eu rămân la convingerea mea că toată gaşca PDL (toţi ca unu’) a acţionat la comandă şi că această comandă a venit de la însuşi Ioan Oltean, precum toată gaşca PSD a făcut la fel cu tot cu aghiotanţii de la UDMR şi PP-DD. În cazul în care nu ar fi aşa, conducerea PDL ar trebui să ia măsuri drastice şi să le retragă sprijinul politic. Sunt destui supleanţi care le pot lua locul. Pun însă pariu că nu se va întâmpla aşa.

La fel ca şi la Consiliul Judeţean, plin cu turme de executanţi, şi la cel Local sunt puţini cei care au ceva de spus şi care luptă pentru ideile lor. În era internetului, în mod normal, toţi aleşii ar trebui să aibă o relaţie directă cu electoratul prin intermediul unor pagini de facebook sau bloguri. E cel mai uşor mod să fii în contact permanent cu oamenii, să afli ce vor, ce aşteaptă de la tine. Înainte să ia orice decizie, un politician, fie el şi consilier local, ar trebui să-i întrebe pe cei care-l urmăresc (singurii interesaţi, de altfel) ce cred despre proiectul respectiv, cum cred ei că ar trebui să voteze. Niciunul nu face aşa ceva, din păcate pentru că ar fi un efort inutil câtă vreme ajungi consilier local dacă te pune şeful de la partid pe o listă. Pe el trebuie să-l mulţumeşti apăsând pe butonul pe care zice el. De aceea, eu cred că şi consilierii ar trebui aleşi în sistem uninominal. Oraşul să fie împărţit în mici colegii de cartier, consilierul să ştie că, dacă nu a ţinut cont de părerile oamenilor care l-au votat, nu va mai prinde niciun mandat. Într-o astfel de lege, aş stipula chiar posibilitatea ca un consilier să-şi piardă mandatul atunci când votează împotriva intereselor oamenilor care i-au dat votul. Dacă vom continua la nesfârşit să ne uităm la nişte turme care aşteaptă SMS-ul decisiv, atunci nu trebuie să ne aşteptăm la nimic bun. Nu ne mai rămâne decât să dăm LIKE postării politologului care ne face proşti. Pentru că efectiv suntem.

Cristiana Sabău

12 comentarii

  • Dat fiind ca la Bistrita s-a batut palma si s-a parafat coalitia PSD-PDL, probabil ca de acum vor amuti si „postacii de serviciu” si vom trai intr-o calduta armonie si intelegere…sic !

  • Am auzit varianta potrivit căreia primarul e singurul responsabil de ce se face într-un oraş/comună şi că de aceea „îşi trece” bugetul pe care-l vrea cu cine îl susţine. Atunci, Consiliul Local nu are niciun sens. Toţi cei pasionaţi de dezbateri sterile nu au decât să se ducă la televizor şi să vorbească până la amorţirea gurii. Nu văd de ce ar trebui să-i mai şi plătim.

    • Sa alegeti uninominal asa cum la-ti ales si pe Becali, Felix, Gireada, si alti penali pe care i-ati bagat in parlament?

    • Atunci propun să-l alegem doar pe domnul Ioan Oltean şi în Parlament, şi consilier judeţean, şi local, şi primar şi preşedinte de CJ. Cred că se va descurca şi nu va primi comenzi de la nimeni.

  • Lipsa organizării democratice a partidelor politice creează şi lipsa de reprezentativitate a candidaţiilor şi implicit a aleşilor. Atât timp cât nu există competiţie internă în care majorităţile din partide să selecteze candidaţii nu lideri politici după criterii total netransparente, reprezentarea interesului colectivităţii va fi mereu în contradicţie cu interesul aleşilor.

  • Ni s-o dat o falsa pista de dezbatut. Bugetul local, votat asa de dubios, duce cu gandul la neste intelegeri secrete, ce noua amu ne scapa. Bugetul centrului de incultura mun’cipal o fost zvarlit spre disectie, aici ne precepem multi, s-am comentat pe buna dreptate, o sama. Cestiunea Gloria – aici habar n-am cei: interes, prostie, da’, oricum, e vorba de multi bani, si dintr-o data.

    Ceea ce a dus la coalizarea a ceea ce este, din declaratii si actiuni anterioare, de necoalizat, scapa amu perceptiei noastre. S-or fi strecurat sume de bani pe la alte capitole ale bugetului, mai mici, dar care insumate sa dea o suma mare, si asta a facut posibila intelegerea. Stiu io, pe la investitii, pe undeva, habar n-am.

    Eheeeeeeeeeee, daca s-ar putea sa descoperim termenii intelegerii intre mult iubitul nostru primar si acolitii lui si partea adversa, ce a facut sa treaca bugetul, apoi pot sa afirm ca deja fumatul caz Botis ii parfum; amu pute greu de tot.

  • da.. am vazut ce „uninominali” au intrat in parlament din partea USL-ului, toti copii, nepotii si netotii. Si am vazut ca liberalii de Bistrita isi propulseaza copii lu’ sefu pe pozitii inalte, asadar despre ce vorbim????? USL a deformat ideea de uninominal prin nepotismele pe care le-a promovat fara nici o rusine.

  • Aveti perfecta dreptate ,la locale in 2012 locurile eligibile adica primele 6-7 la toate partidele sau facut in functie de relatia cu sefu sau cat au cotizat fiecare in parte ,ai doare in cot de electorat si de cine le-au dat votul , au nevoie de fraieri care sa le aduca voturi si sa munceasca in campanie pentru partid,nici macar nu ai intereseaza, o sa treaca pe la ei in viitoarea campanie electorala sa ai mai minta inca o data ,,este o ideie foarte buna cu votul uninominal ca 80% din consilierii locali nu ar fi votati ,consilierii locai sunt obligati prin lege organizeze audiente cu cetatenii si la fiecare sfirsit de an sa prezinte un raport de activitate cu initiative ,propuneri ,interpelari etc,ati auzit de asa ceva ai doare -n basca pe toti .

  • Cristiana, nu ti-am mai „comentat” demult articolele pentru ca am considerat totul ca o joaca la piata – „Eu va vand cele mai fierbinti gogosi pentru ca is desteapta si stiu cum sa le vand – chiar daca-s sleite sau cu un gem frumos colorat in ……”
    Chiar te apreciez, poate n-ai observat ca „nu ma cobor” sa comentez pe la „handico-frustrati” dar acum cred ca inclini si te apropii de frustrati. Te consider un ziarist destept si cultivat, asta nu inseamna ca nu ai „fixuri”, ca nu „ti se pune pata” si ca nu devii ceea ce unii spun „ne….”
    Eu stiu bine(mai bine catine !!!) cum se face politica in CL, cine cu cine este si din aceasta perspectiva iti spun ca te-ai molipsit de scenarita. Crezi cumva ca PSD, PNL, sau PDL sunt partidele ideale pe care le-ai invatat la „PLURIPARTIDISMUL – BAZA A DEMOCRATIEI” – Nu ! sunt partide facute din oameni care au problemele lor, care vor sa rezolve problemele oamenilor (asa cum le inteleg ei) fara sa abdice prea mult de la sloganurile campaniei electorale.
    Eu chiar cred ca primarul Cretu este un om cinstit – asta nu inseamna ca-i superman – are fixuri, are orgolii(Oohoohoo !) dar e un om puternic care a scos administratia din letargie si a facut ca orasul sa se miste, si inca repede.
    Nu cred ca Cretu detine tot adevarul dar este PRIMARUL meu (si eu l-am votat) si nu vreau ca cel care ma reprezinta sa fie carpa de sters pe jos a lui Tintean, Moldovan, Pana, Tuta, Muti,……daca el se apleaca in fata unor frustrati inseamna ca ma apleaca si pe mine, daca el se umileste, ma umileste si pe mine.
    Cristiana, lumea reala nu-i pe internet, nu-i „online” si nici „facebook” – unde injura fiecare in spatele anonimatului – du-te in piata, in fabrici, pe strada,la autogara, in magazine si discuta cu oamenii fara microfon, asa „la o barfa”, si o sa intelegi de ce a fost votat USL si de ce Cretu a castigat a doua oara in fata lui Moldovan.
    Poate ca Moldovan are dreptate si orasul ar trebui condus de un dictator (mama ce i s-ar potrivi la Cretu !!!) si unul din opozitie (Tuta, sau Muti, sau Toniuc,…) care sa ne spuna dupa 4 ani de ce sa nu-l mai votam, sa se reduca numarul de mandate la 2 sau 1 sau 3 si atunci ne-am linisti.
    In concluzie, nu cred ca „Nunta Zamfirei” poate fi inlocuita cu 50 metri de asfalt pe str. Viile cu Pomi, nici ca trebuie sa renuntam la „Radacinile Eternitatii” ca sa punem inca doua bascule de piatra pe str. Valea Rusului, cred ca trebuie sa avem fiecare parte de „o bucatica de oras” asa cum ne-o dorim si asta o stabilesc alesii iar dupa patru ani vom decide daca ne-au oferit ceea ce ne-am dorit – pana atunci..”frunza verde loboda……..”

  • Uninominalul a fost compromis din fasa de USL, deoarece si-au bagat in parlament clanuri intregi de familii, nepoti si neamuri, pe uninominal. Ca sa nu mai zic de cei amintiti mai sus gen becali si gireada si alte specimene USListe

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.