Actualitate

Au stat de veghe în fața Casei de Pensii. Cum s-au organizat vârstnicii ca să prindă bilete în stațiuni

(FOTO) Zeci de pensionari au făcut noapte albă în fața Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud ca să prindă un bilet la tratament în stațiuni balneoclimaterice, subvenționat de stat. Încă de marți, cu o zi înainte ca instituția să anunțe că vinde la liber biletele pe care nu le-au ridicat beneficiarii seriei a noua, s-a întocmit o listă de așteptare care până miercuri la ora 7.00 număra peste 40 de persoane.

De întreaga organizare s-a ocupat o doamnă care a ratat până acum biletele vândute la liber și, drept urmare, a început o muncă de documentare încă de luna trecută.

”Eu am fost aici în 21 iunie, când s-au vândut la liber biletele pentru seria trecută să văd cum se procedează și am aflat că, de 4 ani, tot așa ia lumea bilet. Se vine cu o zi înainte, te treci pe un tabel, iei un număr. În seria 8, erau doi domni din Urmeniș la ora 11.00, cu o zi înainte, cu un tabel deschis. Am venit a doua zi să văd ce o rezolvat, și-a luat oamenii bilete, dar nu a prins toată lumea. Așa că eu am venit marți la ora 10.00, am deschis tabelul, am satat până la ora 14.00, au venit alte doamne, m-au înlocuit, m-am dus acasă, mi-am luat medicamentele, am stat un pic întinsă în pat, am venit înapoi și am stat la Casa de Pensii cu tabelul până la 20.00. Iar m-am dus acasă că a venit o prietenă să luăm cina și am venit și am stat până la miezul nopții. Pe tabel sunt trecute acum 46 de persoane. Este un domn care a fost în seria trecută și mi-a zis că atunci au fost 62 pe lista de așteptare și nu au prins toți, dar până pe la 40 au prins”.

Ca să fie siguri că nu pierd biletele, unii dintre cei peste 40 de pensionari care s-au trecut pe tabel au stat toată noaptea de veghe în fața Casei Județene de Pensii.

”Eu am venit la ora 20.00 marți seara și am stat nonstop în fața Casei de Pensii, niciun minut nu am lipsit. Nu am fost eu primul, ci al 30-lea. Am dormit aici, 12 ore am stat în mașină. Am venit că așa am auzit că e procedura: trebuie să vii înainte cu o zi ca să obții pentru ziua următoare un loc pe lista de așteptare. Când am venit eu erau 9 persoane și pe tabel erau 30”, a spus un bărbat.

”Cereri am făcut din ianuarie și tot timpul mi s-a spus că nu sunt bilete. Am pus trei opțiuni: Băile Felix, 1 Mai, Vatra Dornei, dar nu sunt pe liste și tot vin de fiecare dată când se vând biletele la liber că poate, poate prind și eu. Aș face tratament și în Policlinică, dar nu-mi vine rândul. Oricum, și în stațiuni s-a redus numărul de zile de tratament, fac numai 9 zile de proceduri. Mi-a zis mie cineva care a fost prin stațiune, dar cu toate acestea eu vreau să merg”, a declarat o doamnă.

”Eu sunt din Braniștea, am astm. E a șasea oară când vin aici să văd dacă prind bilet. Am mai venit cu un conceățean care a fost de opt ori. Vreau să merg la Sovata, la Turda, la Felix, oriunde numai să-mi dea. Și ieri am fost, și azi am venit la 5. Altfel nu ne permitem să mergem că e scump. Prin Casa de Pensii plătim jumătate din pensie. Eu am 1800 și aș plăti 900 numai să găsesc loc”, a spus un bărbat.

”Eu am depus cererea în februarie pentru 1 Mai, Covasna și Vatra Dornei și nu m-au repartizat în nicio serie. Am tot urmărit lista cu cele aprobate, dar nu sunt. Am venit să văd dacă prind. Și eu, și soția, avem probleme cu coloana. În anii trecuți, am fost mai ales la Covasna, dar în ultimii trei ani nu am mai fost nicăieri. Dacă nu prindem bilete, mergem pe cont propriu câteva zile”, a declarat un alt bărbat.

În ciuda organizării, oamenii tot nu au certitudinea că vor prinde bilet. De fiecare dată, când se deschide ghișeul, vin unii care nu sunt trecuți pe tabel și se îmbulzesc, în felul acesta reușind să le-o ia înainte.

”Se îmbulzesc, se bagă înainte. Se ține cont poate la vreo 15-20 de persoane și după aceea, lumea se îmbulzește. Eu sper să intru că sunt prima, restul … nu știu. Eu vreau să merg în stațiune. Mi-am făcut o listă: la mare, Sovata, Herculane, unde găsesc. Dacă nu aș merge prin Casa de Pensii ar fi foarte scump. Cinci zile ca să mergi prin agenție cu proceduri, cu tratament, e în jur de 1200 de lei, pensia noastră. Așa mergem 16 zile și ne costă jumătate din pensie. În fiecare an mi-am pus întrebarea de ce se trec acolo unele persoane și nu mai merg. Se pare că mulți renunță pentru că au problemă în familie, nu le mai ajung banii, poate nu le convine stațiunea unde au fost repartizați și atunci așa rămân bilete și se dau la redistribuire”, a declarat doamna cu tabelul.

Directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Valerica Ruști, a declarat pentru Timp Online că instituția nu îi poate împiedica pe pensionari să se organizeze.

”Noi punem biletele la vânzare, de data aceasta au rămas 46, mai multe ca în alte serii, dar nu ne implicăm în organizarea lor. Ei sunt cei care stabilesc în ce ordine pot ridica bilete. Din păcate, se întâmplă astfel de situații pentru că cererea este foarte mare. Noi am primit pentru anul acesta 1465 de bilete împărțite în 18 serii și avem înregistrate 3047 de cereri din partea pensionarilor și nu numai pentru că și asigurații pot beneficia de bilete de tratament”, a spus Valerica Ruști.

Mai ales vara, pensionarii vor să meargă în stațiuni de la mare: ”Seriile au început în martie, se termină undeva la sfârșitul lunii noiembrie și sunt perioade în care ar mai putea să meargă, dar toți se înghesuie vara. A fost o perioadă anul trecut, dacă îmi amintesc bine, când am dat noi bilete de ordine, dar am renunțat fiindcă nu am dorit să planeze suspiciuni că ne implicăm și favorizăm pe cineva”, a adăugat ea.

Potrivit sursei citate, biletele sunt repartizate computerizat dintr-o aplicație informatică numită SPA. Fiecare solicitant trece trei stațiuni unde ar vrea să meargă, iar repartiția se va face ca atare.

”Avem publicate criteriile de repartizare. Sunt mai multe, în funcție de când au fost ultima oară în stațiune, de valoarea pensiei, și altele toate fiind publicate pe site-ul cjpbn.ro.. După ce se afișează listele cu repartizarea biletelor, îi sunăm pe cei cărora le-a fost repartizat un bilet, să vină să-l ridice, însă unii se răzgândesc, le apar diverse situații sau nu mai doresc să meargă pur și simplu și de aceea rămân bilete care se vând la liber înainte să înceapă fiecare serie”, a mai explicat Valerica Ruști.

7 comentarii

  • Fac pariu pe ce vreți voi ca astia au votat in 90 cu Iliescu in timp ce râdeau de Ratiu. De l votau pe Ratiu acum călătoreau prin Europa la rechini…

  • Eram ingrijorat ca e vorba de pensiile speciale.Cum sa stea astia la 50 de ani la rand dupa 20 sau 25 de serviciu. …Astia sarakii pot sa stea…Daca au pytut lycra pana la 65 …mai pot sta o noapte doua in picioare.

  • De penzii speciale să nu vă atingeți că vă ia (la) curtea curat constituțională.
    Nu vedeți că curtea le-a dat înapoi pensiile/indemnizațiile pensionarilor parlamentari ?
    Poi, egalitate frate, dar nu pentru căței.

  • Oare bunicii ăștia l-au votat pe ilici cu două mâini, alungând vreo 5 milioane dintre noi prin lumea largă?!
    No lasă să șadă mult și bine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.