Actualitate Sănătate

Micul Prinţ a făcut o scamatorie şi tot centrul a devenit albastru (FOTO)

Cu sute de steluţe albastre şi doi elefanţi în diverse ipostaze, cu un struţ albastru bucuros să poarte o salbă de baloane, cu multă voie bună culoare şi jucării. Aşa a fost sărbătorită, marţi, la Bistriţa, Ziua internaţională de conştientizare a autismului.

Parcul din jurul Bisericii Evanghelice a devenit, marţi, de nerecunoscut. Voluntarii Asociaţiei Autism Europa şi prietenii lor au reuşit să-l decoreze aşa cum nu l-am văzut niciodată. Toţi copacii au fost împodobiţi cu salbe de steluţe albastre, aşa încât mă întreb dacă nu ar fi oare mai frumoase sărbătorile noastre dacă am apela la ajutorul acestor oameni ca să ne decoreze oraşul şi cu alte ocazii. Cu siguranţă că răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ. Am avea un oraş vesel, eco şi foarte special şi am plăti mai puţin pentru electricitate.

Din constatările mele, cele mai important s-a simţit struţul albastru din faţa Primăriei. A purtat o salbă de baloane la fel de albastre ca şi penajul său şi a fost în centrul atenţiei sutelor de copii care au venit să deseneze, să cumpere jucării de la târg, să cânte şi să danseze.

Pe panoul intitulat simbolic  „Dau mâna unui copil cu autism” am văzut urmele a zeci de mânuţe, dovadă că societatea noastră e sensibilă la problemele celor cu nevoi speciale cu singura condiţie ca cineva să ne oprească din goana zilnică şi să ne spună: „Hei! Existăm şi noi, nu ne uitaţi!”. De acest lucru se ocupă cu devotament Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” coordonat de Ana Dragu. Mulţimea de prieteni adunată, marţi, în jurul copiilor cu autism, a familiilor acestora, a celor care îşi dedică timpul, energia şi viaţa pentru recuperarea lor este o dovadă că niciun efort nu a fost în zadar.

Aşa cum şi Micul Prinţ (personajul lui Antoine de Saint-Exupery) a aflat, în călătoria lui prin univers, că oamenilor că le plac cifrele, nu vom încheia fără să vă spunem că Asociaţia Autism Europa a fost înfiinţată în 2007. De atunci face consiliere şi cursuri de instruire în beneficiul copiilor cu tulburări autiste. În 2009, s-a înfiinţat Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” într-un spaţiu pus la dispoziţie de Spitalul Judeţean de Urgenţă pe strada Independenţei nr. 30. Tot atunci, s-a început formarea de terapeuţi, au fost editate broşuri tematice, organizate simpozioane, cursuri şi astfel ajutate zeci, poate chiar sute de familii.

Marţi, de Ziua mondială de conştientizare a autismului, a apărut primul număr al revistei „2 Elefanţi” editată într-un tiraj de 2000 de exemplare cu desenele lui Paul Mureşan, voluntar Tăşuleasa Social.

Mai multe imagini de la evenimentele organizate la Bistriţa cu prilejul Zilei internaţionale de conştientizare a autismului – pe pagina noastră de Facebook!

Cristiana Sabău

zi autism 1 zi autism 2 zi autism 3 zi autism 4 zi autism 5 zi autism 6 zi autism 7 zi autism 8 zi autism 9 zi autism 10 zi autism 11 zi autism 12 zi autism 13 zi autism 15 zi autism 16 constientizare autism bistrita

9 comentarii

  • nu inteleg, cum ajuti oamanii cu simpozioane la care participantii debordeaza de buna dispozitie, brosuri, etc.? Femeia asta, Ana Dragu striga in gura mare de ceva vreme ca exista o problema si noi facem simpozioane, tiparim brosuri, umflam baloane si punct. Nu exista un plan coerent de ajutor, ca de integrare in societate .. numai parinte sa nu fii!

    • In mod clar nu sunteti la curent cu ce s-a discutat acolo. Preferati poate fizionomiile profund abatute ale politicienilor clasici, care sunt tristi la modul absolut cand se impune pentru expunere in media si apoi uita de ce erau tristi. Daca doriti detalii despre rezultatele acelei discutii, sunt convins ca Ana Dragu va poate ajuta, daca dansa e ocupata, va relatez eu cateva puncte de discutie.
      Nu aruncati cu noroi in prima initiativa cu adevarat curajoasa in acest domeniu.

    • In plus, toate celea despre care spuneti ca sunt inutile (brosuri, simpozioane) sunt organizate tot de Ana Dragu, si au un scop foarte bine definit.

  • Cu prilejul zilei de 2 Aprilie, FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist organizează, prin intermediul fundaţiilor şi asociaţiilor membre, o serie de manifestaţii şi evenimente, atât în Bucureşti cât şi în ţară, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România.

    FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizaţiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistriţa, Autism Transilvania, ASPA Suceava, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Copiii de Cristal Braşov, Dincolo de Autism, Help Malin, Asociaţia Învingem Autismul, Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Univers Plus Piatra Neamţ. Cu toţii milităm pentru modificarea legislaţiei în domeniu pe toate palierele şi la toate nivelele astfel încât copiii noştri să aibă parte de serviciile la care vă referiţi. Ei au aceste servicii datorită organizaţiilor de părinţi, însă nu sunt gratuite cum ar trebui să fie dacă statul s-ar implica direct în rezolvarea situaţiei. Noi facem numai ce putem. Nimic mai mult şi nici mai puţin, iar dacă oamenii din imagini zâmbeau e pentru că odată pe an au dreptul să fie fericiţi. Să se bucure de o zi în care diferenţele se şterg iar cerul e albastru. Dacă v-am dezamăgit, ne cerem, fireşte, scuze.

    • Dacă și la postarea asta îndrăznește cineva să dea un minus cad în depresie!

    • Nu are rost, mesajul conferintei si al acelei intalniri a fost atins. Comenteaza si „minuseaza” altii, cu frustrari in alte zone. Bravo tuturor celor care au reusit sa aduca la aceeasi masa atatia factori de decizie, va invidiez perseverenta.

  • si unii si-au mai potolit setea de ce n-au, si marmota inveleste in continuare ciocolata, si frustratii raman cu frustrarile lor. c-asa-i la noi.
    bine-ar fi sa gresesc, dar tare mi-e teama ca nu sunt temerari sa parcurga drumul de la vorba la fapta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.