Actualitate Sănătate

Cu puţină bunăvoinţă, copiii cu dizabilităţi vor putea beneficia de servicii stomatologice

Asociaţia Autism Europa, condusă de Ana Dragu, a mai bifat un succes. A adunat în jurul aceleiaşi mese oameni care au reuşit să găsească soluţia prin care copiii cu dizabilităţi să poată beneficia de tratamente stomatologice. Iată un mod constructiv prin care, la Bistriţa, e sărbătorită Ziua mondială de conştientizare a autismului. (FOTO)

La dezbaterea având ca temă „Servicii stomatologice pentru copiii cu dizabilităţi” organizată de Asociaţia Autism Europa au participat primarul Ovidiu Creţu, senatorul Dorin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Pugna, directorul Spitalului Judeţean, dr. Mircea Gelu Buta, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Delia Fontul, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Anca Andriţoiu, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, dr. Marius Pop, medicul stomatolog Doru Stere, consilierul local PER Alexandru Toniuc, mai mulţi directori de şcoli cu educaţie incluzivă şi părinţi.

Preşedinta organizaţiei Ana Dragu a spus că a ales tema pentru Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului întrucât aceasta este o problemă gravă care necesită rezolvare urgentă. „Pot să asigur că nici 3 sau 2% dintre copiii sau adulţii cu dizabilităţi nu au acces la servicii stomatologice din varii motive. De asta suntem aici ca să găsim o soluţie. Am înaintat o adresă către Colegiul Medicilor Dentişti din Bistriţa şi cu asta a început totul. Poate părea o problemă lipsită de importanţă, dar un copil cu autism sau cu altă problemă psihică, în momentul în care  are o durere poate să reacţioneze foarte urât, poate să facă viaţa celor din jur destul de dificilă. Până în prezent, singurul tratament este administrarea de antibiotice şi Nurofen până îi trece fiindcă, de intervenit, nu se intervine”, a declarat Ana Dragu.


Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti filiala Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop, a declarat că a stat de vorbă cu mai mulţi medici stomatologi care sunt dispuşi să ajute. „Vrem să avem un spaţiu şi aparatura ca să ajutăm aceşti copii, atât cu tulburări din spectrul autist, cât şi cu alte dizabilităţi. Noi la facultate nu am făcut tratamente pe astfel de copii. Păcat, poate ar fi bine să se studieze în facultăţi această disciplină facultativă. M-am gândit însă la cele trei componente care alcătuiesc problematica dificilă: resursa umană, dotarea cabinetelor şi copilul propriu-zis care necesită un tratament deosebit de adecvat formei sale de boală”, a spus dr. Marius Pop.

El a pus accent pe dotarea cabinetelor stomatologice care trebuie să fie una modernă. „Ce înseamnă acest lucru? Medicul trebuie să aibă competenţa şi discernământul de a selecta cazurile şi de a şti exact ce caz necesită anestezie, ce poate fi tratat la Bistriţa şi care trebuie dus la Cluj pentru anestezie generală. Ar fi bine să găsim ceva sponsori ca să cumpărăm un aparat de inhalo-sedare cu care se pot realiza tratamente chiar la Bistriţa şi fără ajutorul anestezistului de la terapie intensivă”, a declarat dr. Marius Pop.

Medicul stomatolog Doru Stere, care se ocupă în special de copii, a spus apoi că un astfel de aparat costă între 3000 şi 35000 de euro.

„Am deja doi-trei ani de când am încercat să-mi axez pratica pe lucrul cu copiii. Îmi iese şi îmi place. Indiferent dacă un copil are sau nu autism, tratamentul ar trebui să fie acelaşi, inclusiv din partea părintelui. Ei ar trebui să conştientizeze necesitatea vizitei la stomatolog chiar şi în scop pratic, de obişnuire. Sunt necesare două-trei vizite în cabinet ca să se obişnuiască cu un mediu străin pentru ei, sunt o grămadă de ustensile pe care copilul nu le înţelege. Cânda vem de-a face cu un copil cu handicap lucrurile se complică, dar nu sunt imposibile. Orice medic care refuză să trateze un pacient aprioric fiindcă are un grad de handicap e un medic ce greşeşte. Lucrurile pot fi dificile, complicate pe care nu le poţi face în cabinet, dar trebuie să ai ca medic discernământ ca să ştii ce poţi şi ce nu poţi face. Apropo de tratamentele efectuate cu anestezie, am reuşit la pacienţi cu grad mediu de handicap să lucrez cu anestezie locală, injecţie, dar şi pacienţi la care nu am reuşit. Esenţială e cooperarea cu acest tip de pacient, să ţină gura deschisă. Se poate rezolva cu un alt tip de anestezie cu inhalo-sedare, cu anestezie intravenoasă sau totală. Din punctul de vedere al anesteziei totale sau intravenoase, la Bistriţa nu se poate face fiindcă nu avem o clinică buco-maxilo-facială. Aici se poate vorbi de anestezie prin inhalo-sedare pe care o poate obţine orice medic  stomatolog şi e vorba de un aparat care costă 3000-3500 de euro din ce ştiu. Cu acest aparat pot fi trataţi copiii necooperanţi”, a declarat dr. Doru Stere.

Atât primarul Ovidiu Creţu, prezent la dezbatere, cât şi directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, au promis că poate fi cumpărat un astfel de aparat  în cel mai scurt timp fie cu bani de la Consiliul Local, fie cu bani de la CJ.

„Referitor la problematica aceasta. Noi avem un cabinet stomatologic pe strada Dornei pentru oamenii nevoiaşi. Dacă trebuie să dotăm de 3000-4000-5000 de euro cabinetul respectiv pentru ca acolo să poată merge copiii cu probleme, nu cred că această sumă este o problemă în municipiul Bistriţa. dacă rezolvaţi celelalte probleme legate de resuresa umană, partea aceasta eu mă angajez să o rezolv cu aprobarea Consiliului Local. (…)  Trebuie să recunosc faptul că am aflat prima oară despre autism de la Ana Dragu. Ce a făcut pentru autism în municipiul Bistriţa este impresionant şi foarte importnt. Când există astfel de persoane implicate şi îşi dedică viaţa unor scopuri nobile, îmi place plăcere să fim alături şi să sprijinim cât se poate. (…) Sunt, din păcate, sunt mulţi copii cu autism, dar nu numai, şi cu alte probleme, iar noi trebuie să ne implicăm ca să avem o Bistriţă a tuturor, o Bistriţă europeană, socială şi atunci ne vom solidariza cu toţi cei care înceracă să facă ceva pe această linie. Mulţumesc, Ana Dragu, pentru ceea ce faci, îţi doresc succes şi îţi promit că, în continuare Primăria Bistriţa va încerca să găsească soluţii la problemele pe care ni le-ai ridicat. (..”, a declarat Ovidiu Creţu.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, a spus că, în cazul în care Primăria Bistriţa nu poate cumpăra aparatul acesta poate fi achiziţionat de Clubul Rotary sau chiar de la Spitalul Judeţean, el cerându-i însă dr. Marius Pop să rezolve problema, prin Colegiul Medicilor Dentişti, a resursei umane.

În final, după mai multe discuţii, s-a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să fie cooptaţi medicii şcolari care, oricum, lucrează cu copiii şi sunt plătiţi din bugetul local şi să se facă un program la cabinetul/cabinetele stomatologicce pentru ca toţi copiii cu dizabilităţi să poată benefia de tratamente.

În discuţii a mai intervenit şi senatorul PNL Dorin Dobra care a spus, la rândul lui, că îşi cere scuze că, până acum a părut „puţin autist” la nevolile Asociaţiei Autism Europa.

„Cred că acesta este cel mai mare pericol, ca restul societăţii să fie autiste la nevoile acestei categorii. Eu sunt bucuros că azi a ieşit soarele şi se vede cerul albastru. (…) Domnul doctor Marius Pop m-a chemat aici insistent şi am înţeles de ce. A găsit o formulă prin care eu pot face ceva şi voi şi face. Dumnezeu m-a adus în situaţia în care să aduc din Germania, pentru Miceştii de Câmpie, un cabinet stomatologic şi ne-au rămas scaune stomatologice. Dacă unul de acolo e bun, cu tot dragul din lume îl donăm acestor copii”, a declarat Dorin Dobra.

În final, după ce toate punctele de vedere au fost puse cap la cap, s-a ajuns la concluzia că se va contitui un grup de lucru care va stabili unde vor fi făcute tratamentele stomatologice pentru copiii cu dizabilităţi, cine le va face şi cine va suporta aceste servicii pentru ca toţi părinţii să ştie exact cui să se adreseze.

Cristiana Sabău

Mai multe imagini de la evenimentele organizate la Bistriţa cu prilejul Zilei internaţionale de conştientizare a autismului – pe pagina noastră de Facebook!

zmca1 zmca2 zmca3 zmca4 zmca5 zmca6 zmca7 zmca8 zmca9 zmca10 zmca11 zmca12

3 comentarii

  • Mesajul acestui articol: autistii sunt un piedestal bun ca sa sustina citiva dornici de marire, de si mai multa marire.
    Cu foarte mici exceptii, cum ar fi Ana Dragu de exemplu, n-ar fi rau sa ne amintim de cuvintele Apostolului: „chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor”. Amarastenii stiu de ce.

  • astfel de tratamente stomatologogice se fac la cluj.ar fi prea frumos sa avem asa ceva si la Bistrita.si daca pana la urma se va reusi dotarea unei astfel de clinici nu va fi la indemana oricarui parinte sa suporta cheltuielile pt interventiile stomatologice.,.care nu sunt deloc ieftine.se fac multe la Bistrita pt copiii cu autism dar din pacate totul se face contra cost…voluntari sunt prea putini,pana la urma si asta e o afacere pt unii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS