Primarul Bistriței, Ioan Turc, s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă. ”Pe lângă problemele curente privind investițiile din diverse surse de finanțare, am discutat și despre dificultățile întâmpinate în prezent de mediul de afaceri bistrițean”, spune Ioan Turc.
În acest sens, primarul Bistriței i-a prezentat prim-ministrului o listă de propuneri din zona de business, care cuprinde, în esență, următoarele:
– Modificarea și completarea IMM Invest pentru a permite finanțarea eficientă a contractelor în desfășurare;
– Asigurarea unui nivel ridicat de accesare a finanțărilor europene, cu accent pe PNRR;
– Finanțarea menținerii salariaților printr-un instrument asemănător cu cel folosit în timpul pandemiei;
– Deblocarea portului Constanța pentru a asigura fluidizarea activităților de import-export;
– Luarea unor măsuri eficiente și din timp pentru perioada de iarnă în ceea ce privește prețul mare la energie electrică, gaz, combustibil, precum și reducerea accizei la carburanți și a taxelor pe energie;
– Promovarea utilizării biomasei în producerea de energie regenerabilă;
– Finanțarea întreprinderilor în vederea instalarii de panouri solare, dar și acordarea posibilității producerii de energie regenerabilă în orice locație, nu numai la locul de producție;
– Elaborarea de norme juridice clare, care să nu conducă la interpretări arbitrare, iar termenele, modalitatea și sumele de plată să fie precis stabilite pentru fiecare plătitor, astfel încât aceștia să poată urmări și înțelege sarcina fiscală ce le revine, precum și să poată determina influența deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale;
– Deblocarea programului ”Casa Verde” în sensul evaluării dosarelor depuse pentru accesarea de fonduri în cadrul programului de instalare de panouri fotovoltaice derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu;
– Digitalizarea serviciilor publice și, implicit, o revizuire a cheltuielilor publice în sensul diminuării acestora prin reducerea de personal;
– Susținerea proiectului de lege (B254/2022) privind modificarea și completarea Legii 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie din România.
”Urmează o analiză aprofundată și un răspuns din partea Guvernului la acest set de propuneri din partea antreprenorilor bistrițeni”, spune Ioan Turc.
Primarul asta este tot timpul cu gura pana la urechi. Cand sobrietatea il va fi cuprins ma convinge ca munceste. Inseamna ca isi da seama ca are cu adevarat responsabilitati. Pana atunci….. isi semneaza de 2 ori pe luna leafa.
Pentru ieşirea din criza economică este necesara reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme administrative radicale precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la cele 8 regiuni de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
De altfel, chiar si atragerea fondurilor europene in special a celor pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionata de îndeplinirea obligatorie a setului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
-Reforma pensiilor – o reformă majoră care va asigura un nivel adecvat pentru cei cu venituri mici și de asemenea sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu și lung.
-Reforme în politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru a crește veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor și pentru a asigura aplicarea cadrului fiscal.
-Companiile cu capital de stat – revizuirea cadrului legislativ pentru aceste companii pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare centralizată eficientă și control cu accent pe performanță.
-Salarizarea în administrația publică – revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creșteri bruște ale cheltuielilor cu salariile.
-Banca Națională de Dezvoltare – crearea și operaționalizarea acestei bănci.
-Administrație publică – un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice și un sistem îmbunătățit de promovare, inclusiv pentru funcții de management.
-Justiție – modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție.
-Transport fără emisii de carbon – introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.
-Energie Regenerabilă – promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic și creșterea contribuției din energii regenerabile, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței de energie electrică.
Bravo, Remus ! Abordare corectă!
Din păcate politica este doar pt.unii! Nu-și taie craca de sub picioare, prin eliminarea votanților!
ar putea primarul sa înceapă prin a scoate privilegiul angajaților din primarie sa parcheze unde vor, când vor pe gratis! Ca și ei sunt cetateni cu aceleași obligații va și noi populimea! De ce ei au tichete pe parbrize? Sa ni se prezinte lista tichetelor de parcare gratuită din primarie da aia reala!!!! Ca toți pe banii nostrii stau !!
Ma gandesc oare cati oameni de afaceri din Bistrita au cerut deblocarea portului Constanta? Lista de mai sus a domnului Turc este o insiruire de generalitati, care nu prea au mare legatura cu mediul de business din zona noastra, cu mici exceptii. E clar, omul a mers acolo pentru poza, nici macar nu a scris el lista de propuneri, in cel mai bun caz i-a dat-o Bar.
propunerile n-a zis nimeni ca sunt ale primarului, nici macar el.
daca sunt afaceristi in Bistrita care au cerut deblocarea portului Constanta, inseamna ca ajunge si aici problema de-acolo.
iar cu oamenii de afaceri a fost o inatlnire recenta la Camera de Comert, deci primarul o fi stiut care-i faza si avea lista cu ce au cerut patronii.
asta ti-ai fi spus daca gandeai, dar tu te gandesti doar.
La promisiuni, discuții și întâlniri Turc e cel mai tare, dar la realizări e ZERO! Așa cum am avut premierul ZERO (Cioloș) acum avem primarul ZERO.
a promis bloc social, l-a ridicat, a promis ca rezolva surpatura de la Jelnei, a rezolvat-o, a promis ca pune asfalt pe Tarpiului, se lucreaza acolo, zic cateva din memorie.
tu chiar ai okelari de cal, Ramonă? sau esti doar zero barat ca observator?
Domnule Cosmin, te duci o data sa de doua ori pe lună la primărie și te plângi, angajații sunt zilnic la primărie.
Atâta răutate.
De ce nu vă legați de cei de la Electrica, Aquabis, Finanțe și ei tot pe domeniul public parchează și ce salarii au.
Mâncați mereu cu polonicul, poate sunteți un frustrat dăruia nu iau mers lucrurile cum a dorit și hopa la atac.
am lucrat si eu la electrica si mi am dat demisia din cauza salarului
Mrs, acolo și femeia de serviciu are mai mult decât un funcționar cu studii.
Am și eu cunoștințe la electrica.
Nu mai bravați că nu prea tine.
Plus taxe reduse la energie, etc