Actualitate

Lucrările la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, în avans. Când vor putea intra elevii în corpul A

La Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița lucrările sunt în grafic, ba chiar în avans, constructorul având intenția să predea obiectivul cu un an mai devreme decât termenul limită, a declarat managerul M.I.S. Grup, Virginia Farcaș.

”La CN Liviu Rebreanu, nu numai că suntem în grafic, suntem în avans față de grafic, spun asta cu mândrie, chiar dacă lucrurile par că merg încet. Vorbim totuși despre un monument istoric având 100 de ani vechime la care proiectantul vine încontinuu și nu te lasă să faci niciun centimetru fără acordul lui. Ca să fac o comparație plastică, aș putea să vă spun că se lucrează cu periuța de dinți pe anumite porțiuni. Avem termen de predare anul 2024, însă, dacă nu întâmplă nimic neprevăzut, noi sperăm că vom finaliza lucrările mai repede cu un an, adică în toamna anului 2023”, a spus Virginia Farcaș.

Lucrarea fiind finanțată de statul român prin Compania Națională de Investiții (CNI), am întrebat managerul M.I.S. Grup cum colaborează cu această instituție.

”La CNI sunt profesioniști. Pe partea tehnică, au oameni foarte buni, dedicați, iar lucrurile merg cu viteză. La orice problemă neprevăzută, ai o adresă cu un răspuns într-un timp scurt, ceea ce este extraordinar. Și încă un amănunt, își mobilizează și proiectanții. Când avem câte un blocaj, noi, ca firmă, nu mergem niciodată să crerem lucruri imposibile, imorale, ilegale. Nu e stilul nostru, nu ne caracterizează, însă după 32 de ani de experiență, nu facem nici compromisuri. Cerem rezolvarea unor probleme punctuale, iar cei de la CNI sunt cât se poate de operativi, avem o colaborare bună cu dânșii”, a mai spus Virginia Farcaș.

În octombrie 2020, s-a început consolidarea și modernizarea Corpului A (corp liceu) al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”, un proiect finanțat cu circa 38 de milioane de lei de CNI. Pe lângă reabilitarea Corpului A, toate cele 28 de săli de clasă vor fi modernizate în totalitate, urmând să fie dotate cu mobilier modern și sisteme audio-video. De asemenea, amfiteatrele de la etajul 1 și 2 vor fi păstrate și modernizate, dotate cu videoproiector, tablă interactivă și unitate multimedia. Laboratoarele de informatică vor fi relocate si dotate integral, iar sala de festivități va fi și ea modernizată. Toate spațiile vor fi dotate cu aparatură IT.

Termenul contractual inițial a fost 5 iulie 2023, dar, cu modificările și actele adiționale ulterioare, a fost prelungit, însă compania M.I.S. Grup vrea să predea corpul A până la începerea anului școlar 2023-2024.

M.I.S. Grup a mai lucrat și la amenajarea noului campus al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, o investiție de peste 7 milioane euro, care a fost inaugurat în 2016. Proiectul a vizat amenajarea unui internat modern, a unei cantine cu peste 200 de locuri, a unui centru de documentare cu șase săli de lectură, cărți și calculatoare, a două săli de sport, terenuri de baschet, handbal, volei, tenis, dar și a unui corp de clădire nou pentru cursurile elevilor din clasele primar.

5 comentarii

  • Ce ne puteți spune despre foca lui Gubesch din laboratorul de științe naturale? Mai există? Ați reconditionat-o?

  • Interesant , punct de vedere,al patronului ,dar cred ca o scurta trecere prin istoria construiri liceului nu strica.

    Un scurt istoric :
    -Ridicarea cladiri a inceput in Aprilie 1908 si acoperisul a fost finalizat in Ianuarie 1909.
    In mai putin de 1 an , au ridicat cladirea de la zero , iar noi ne lauda ca o renovam in 4 ani.

    -darea in folosinta in 1911 toamna , cu mobilier , incazire centrala , etc

    • în 1908 nu era birocrație, nu erau licitații care să poată fi contestate și reluate la nesfârșit, nu erau studii de fezabilitate etc, și în afară de asta, a fost ridicată de sași sau de unguri sau cine o fi fost atunci pe-aici. Acum o renovăm noi românii, care am ridicat la rang de artă minciuna, furtul, șmechereala.

    • Nu strica nicio scurta trecere prin perioada comunista cand comentariile idioate nu erau permise. Si nici prin perioada 1900 cand romanii nu se stiau spala la fund bine, daramite sa fie legati de proiecte si finantari cu termene.

  • Poți cotiza la stat pt ca ai salar pe care-l Primești tot de la niște privați, numai dacă nu ești un bugetar fălos. Mda, Nu folosesc nimănui termenele. Asta dacă vrei sa continui sa ai buda in curte și peste 50 de ani, cum jumătate din populația țării are. Primesti fix ce votezi. Aceeași intrebare ți-o poți pune și de drumuri, și de spitale si de ce vrei tu. Unde naiba merg toate cotizațiile ? In curțile și casele politicienilor la caldurica. Ai văzut ce case au stimabilii politicieni bistrițeni? Daca statul e așa deștept și capabil, de ce nu-și face singur lucrările ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.