Conform legii, asiguraţii de până la 18 ani, precum şi beneficiarii unor legi speciale (veterani de război, văduve de război, persoane persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revoluţionarii) au dreptul la aproximativ 40 de servicii stomatologice gratuite, printre care se numără consultaţii, tratamentul cariei simple, extracţii sau anestezii. De asemenea, asiguraţii de peste 18 ani au dreptul la 13 servicii stomatologice gratuite (printre care tratamentul hemoragiei şi alveolitei, tratamentul parodontitelor sau reparaţia protezelor) şi de şapte servicii decontate în proporţie de 60%, cum sunt spre exemplu extracţiile sau proteza acrilică. Pentru a beneficia de servicii medicale de medicină dentară, asiguraţii ar trebui să se adreseze furnizorilor de servicii medicale de medicină dentară aflati în relaţii contractuale cu casele de asigurări sociale de sănătate de care aparţin.
Nu şi luna aceasta în care CJAS Bistriţa-Năsăud a informat stomatologii aflaţi în relaţii contractuale cu ea că nu poate încheia acte adiţionale la contracte pentru luna aprilie întrucât „nu au fost aprobate sume pentru asistenţa medicală corespunzătoare acestei luni”. De altfel, nici măcar nu s-a făcut contractarea pentru anul acesta, medicii urmând să fie informaţi dacă vor fi bani şi când vor putea semna contractele.
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud dr. Marius Pop a spus, la dezbaterea organizată de Asociaţia Autism Europa referitoare la asigurarea serviciilor stomatologice pentru persoanele cu dizabilităţi, că nici sistemul de urgenţă nu mai funcţionează la Bistriţa întrucât medicul stomatolog angajat pe acest post este în concediu de maternitate până în toamnă.
La rândul lui, medicul stomatolog Doru Stere a explicat că timp de un an a făcut urgenţe de noapte. „Am renunţat dintr-un singur motiv: lucram la cabinetul meu de la 9 dimineaţa la 6 seara şi apoi mă trezeam noaptea de trei ori să merg la cabinet să lucrez ceea ce însemna că dormeam două ore pe noapte. După un an am renunţat. Serviile de urgenţă pot fi asigurate la Bistriţa doar dacă toţi medicii stomatologi înţeleg să asigure serviciul prin rotaţie. S-a încercat acest lucru, dar nu s-a putut. Nu au fost medici dispuşi să se ducă noaptea la cabinet să stea acolo. Vorbim de oameni care acceptă sau refuză să facă ceva şi nu îi poţi obliga. A doua soluţie ar fi înfiinţarea unui serviciu de urgenţă cu medici stomatologi angajaţi. Însă, din păcate, nici pentru acest lucru nu s-a găsit deschidere din partea medicilor stomatologi”, a declarat dr. Doru Stere.
El a explicat şi că medicii stomatologi evită să încheie contracte cu CJAS întrucât nu primesc mai mult de 800 de lei de la fondul asigurărilor de sănătate.
„Opt sute de lei lunar din care ar trebui să asigur tratamente pentru toţi pacienţii. Sunt situaţii stupide care pot apărea, respectiv să ai doi pacienţi în sală care au dreptul la servicii decontate şi tu să ştii că ai dreptul să asiguri tratament pentru o singură persoană. Cum alegi copilul căruia îi faci plomba şi cum îi spui celuilalt că nu l-ai ales pe el? Nu ar trebui să se plece de la o sumă, ci să se plece de la decontarea serviciilor pentru toţi copiii sub 18 ani. Că unul are nevoie de două plombe pe an şi altul de 50, ca şi politică naţională ar trebui schimba ceva. Câtă vreme nu se decontează serviciile de prevenţie la nivel naţional, probleme de acest fel nu se pot rezolva la nivel local”, a spus dr. Stere.
Concluzia? În caz de urgenţă stomatologică trebuie să apelăm la bunăvoinţa medicului care ne tratează în mod obişnuit, iar după ce beneficiem de tratament trebuie să achităm contravaloarea lui. Banii pe care îi plătim la CJAS se duc în altă parte.
Cristiana Sabău
nu s-a desfiintat cjas-ul, sau mai taie inca frunze, la caini?
[…] Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud a anunţat, printr-un comunicat postat pe site, că nu a primit bani pentru …www.timponline.ro/gratuit-la-stomatolog-nici-vorba-cjas-nu-a… […]